Szeressük a lovat! - interjú Prof. Dr. Sótonyi Péterrel

Sotonyi Kiemelt2

Mindig volt kedvenc lova, és nem hisz abban, ami mögött nincs tudomány. Vallja, hogy bármit is csinál az ember, azt csak szeretettel, szívvel és szenvedéllyel érdemes. Prima Primissima díjra való jelölése kapcsán a Pegazus Lovas Magazin stábja Prof. Dr. Sótonyi Péternél járt.

A munkája a hobbija

Nem túlzás, hogy Prof. Dr. Sótonyi Péter új minőséget teremtett a lóanatómia oktatásában, előadásait nem csak az állatorvostan hallgatók, de a lovasok és lótartók is mindig érdeklődéssel és élvezettel hallgatják.

Mint mondja, a sorsa megpecsételődött, amikor lovagolni kezdett, mert onnantól kezdve minden vágya az volt, hogy állatorvos lehessen és lovakat gyógyíthasson. A sors furcsa fintora, hogy végül nem állatorvosként, hanem anatómusként találta meg a helyét, illetve az Állatorvostudományi Egyetem dékánjaként szolgálja az állatorvoslást. De mint mondja, mindene lett az oktatás – és az Egyetem: "Az életem itt zajlik ezen az Egyetemen. ... Nekem a munkám a hobbim."

Pedig lehetett volna ez másként is: karrierje elején három évet dolgozott a Semmelweis Orvostudományi Egyetemen, és bár ott is marasztalták, a szíve visszahúzta az István utcai campusba.

Itt pedig graduális és posztgraduális képzésében szerzett több mint 35 éves tapasztalata alapján nemzetközileg is elismert oktatóprogramok készítésével új alapokra helyezte az állatorvosi anatómia oktatását. Hallgatói visszajelzések alapján 44 alkalommal nyerte el az év oktatója elismerést és egy alkalommal országosan is az „Év oktatója” címet kapta.

Prof. Dr. Sótonyi Péter kiemelten fontosnak tartja, hogy a hallgatók találkozzanak és tapasztalatot szerezzenek későbbi pácienseikkel. Ezért ebben a tanévben bevezette az úgynevezett hetesi szolgálatot: a hallgatóknak tízfős váltásokban egy-egy hetet kell tölteniük az Egyetem gazdaságában. „Kiépítettünk szálláshelyet, vettünk 12 lovat, két fogatot. Minden hallgatónak fel kell ülnie a lóra, mindenkinek meg kell tanulnia felszerszámozni, befogni, hajtani és ami még ennél sokkal fontosabb: lovat ápolni.”

A bakon: Prof. Dr. Sótonyi Péter

Szeressük a lovat!

És bár a leggyakrabban a katedrán láthatjuk, Prof. Dr. Sótonyi Péter ezúttal a Pegazus Lovas Magazin stábjának bepillantást engedett a katedrán túli életébe is.

"A kedvenc lovam a lányom lova, Vendel, egy csodálatos, 23 éves ló. Mindig volt kedvenc lovam” – mondja.

"Nagyon fontosnak tartom, hogy szeressük a lovat és a gyermekeinkkel is minél inkább szerettessük meg" – vallja. Ezért pedig aktívan tett is, hiszen részt vett a Nemzeti Lovas Program kidolgozásában, a Magyar Lovassport Szövetség alelnöke, a Nemzeti Lovardáért Alapítvány kuratóriumának tagja.

Szív, szenvedély, tudomány

Prof. Dr. Sótonyi Pétert oktatás és köznevelés kategóriában jelölték Prima Primissima díjra. És bár pályafutása során számos alkalommal vehetett át kitüntetést érdemei elismeréseként, elárulta, hogy óriási meglepetésként érte a jelölés.

"A legfontosabb az, hogy teljesen mindegy, mit csinál az ember, azt csak szeretettel, szívvel és valóban szenvedéllyel lehet. Szívvel, szenvedéllyel és a tudomány erejével. Nem hiszek abban, ami mögött nincs tudomány".

A Prima Primissima Díjról

A Prima Primissima küldetése, hogy példaképeket állítson a társadalom elé: azokat a kiválóságokat, akiknek teljesítménye, emberi tartása, értékrendje követendő lehet mindannyiunk számára.

Az elismerést évenként ítélik oda a kiemelkedő teljesítményt felmutató jelöltek közül legjobbnak választottaknak és tíz kategóriában indulnak a jelöltek. A kategóriánként megválasztott három-három Prima, azaz összesen harminc jelölt közül titkos szavazással kerül ki minden kategória Primissima-díjasa, valamint a publikum által odaítélt Prima Primissima Közönségdíj nyertese.

A Közönségdíjban a Te szavazatod is számít

Szavazatodat +36 70 707 7000 telefonszámra küldheted el Prof. Dr. Sótonyi Péter Tamás SMS kódja, a 15 beütésével. A szavazás 2017. november 29-én éjfélkor zárul.

A bakon: Prof. Dr. Sótonyi Péter

Írta: Magyar Dorottya
Fotó: Dr. Perényi János, Állatorvostudományi Egyetem

Kommentek