Hugyecz Mariann a bábolnai világkupa forduló győztese

Hugyecz M HK

164 lovas és 185 ló részvételével zajlott a 2019-es bábolnai Pettkó Szandtner Tibor Nemzetközi Díjugrató Verseny Bábolnán.

Szlovák siker a nagykörben

A fiatal lovak versenyszámában két hétéves ló végzett az élen. Győzött a gánti Herczog Ménesben tenyésztett Caldera Zárug Gyulával, megelőzve a Quirado apaságú Medállt Máriás Sárával. A hiba-idős versenyszám legjobb hatéves lova, Ching a harmadik helyen végzett ifj. Tóth Lászlóval.

Harminchat páros startolt a kiskörben. A versenyszámban fölényes győzelmet aratott Csuka Balázs, aki számottevő előnnyel volt a leggyorsabb hibátlan Timpex Emlék nyergében. Második lett Szemerei Vivien Simonnal, megelőzve a Dömse Bence - Arrado párost.

A kétfázisos középkör versenyszámban ifj. Tóth László Best Now Or Never nyergében villámgyors második fázissal nyerte a számot. További három lovas tudott még negyven másodperc alatt maradni: ifj. Máté István Fly Boy-jal, Horváth Balázs PM Chaccerával és Krucsó Szabolcs Caremosszal. Negyedik lett a kitűnően lovagló ifj. Gombos László BN Silverrel, ötödik Weinhardt Virág Equest Cha-Chával, hatodik a legjobb külföldiként a szlovák Igor Sulek Chicca-Wavóval.

Az U25-ös versenyszámban Erdélyi Magdolna pályaépítő nem változtatott, maradt a középkör mindkét fázisa, ahol győzött az utolsó induló, ifj. Lázár Zoltán és Füles nevű lova. A debreceni Máriás Sára megszerezte a versenyen második ezüstérmes helyezését – ezúttal Cantus Clay nyergében – és ifj. Lázár Zoltáné lett harmadik hely is Zafareh nyergében. Három fiatal hölgy szerezte meg a további helyezéseket: Unger Fanni Annával, Reisz Panna Excell SB-vel és Kalán Eszter Garezával.

Negyvennyolc induló állt starthoz a világkupára minősítő nagykörben. A kétfázisos számban győzött a szlovák Igor Sulek Wavo Aramisszal, megelőzve az utolsó előttiként starthoz álló Horváth Balázst és pej kancáját, PM Quinterát. Harmadik lett a szlovák Lidija Grum Ultra Unicával és őt követte három magyar lovas, akiknek az ideje között alig négy tized másodperc volt: negyedik lett Búza Krisztián Floyddal, ötödik ifj. Máté István Sagathával, hatodik ifj. Szabó Gábor Lord Classic nyergében.

Az első nap záró száma a VIP Tour volt, ahol tíz lovas jutott be az összevetésbe. A leggyorsabb hibátlant a rövidített pályán Attilás Viktória Sárgamegye S nevű lovával teljesítette, őt követte a házigazdák lovasa, Bertók Mátyás Shagya VII- 3. Harmadik lett Gimesi Lorena Timpex Fegyenccel, negyedik Nagy Evelin Tristannal, ötödik pedig Kollár Péter Centrummal.

Igor Sulek P
Igor Sulek

Horváth Balázsnak szólt a taps a szombati nagykörben

Háromezer eurós pénzdíjért zajlott szombat délután a verseny 140 centiméteres, hiba-idős nagyköre, ahol Horváth Balázsnak, ezúttal a kilenc éves sárga kancájával, PM Chacceraval villámgyors hibátlannal győzni tudott. A szlovák Igor Sulek - Wavo Aramis párosnak meg kellett elégednie a második hellyel, nyolc tizedmásodperccel maradtak le a győztes időtől. Szentirmai Péter Expresszel szépen végigszáguldott pályán, így ő lett a harmadik. Negyedik és ötödik helyen szlovák lovasok végeztek: David Horvath és Gentle Blue Be, valamint Jan Cigan és Derby. Hatodik lett Krucsó Szabolcs Lady Winnerrel.

Flying Rosé lett a fiatal lovak versenyszámának első helye szombat reggel a kétfázisos versenyben, Krucsó Szabolccsal. Második a hétéves Stolzenberg apaságú Monalisa Kovács Rolanddal. Dobogós helyen maradt a magyar tenyésztésű Medáll Máriás Sárával, övék lett a harmadik hely.

A 110 centiméteres VIP Tourban az utolsóként induló Lukács Loren győzött Lillával, megelőzve Attilás Viktóriát Sárgamegye S-el és a hazai pályán versenyző Bertók Mátyást Shagya VII-3 nyergében.

Csak öt hibátlan lovaglást láthatott a közönség a kiskör kétfázisos versenyszámában. A kihagyás után visszatérő Hollé Sára - Dzsango páros győzött, megelőzve az Action Boy-t lovagló Zárug Gyulát. Füzér Gáboré lett a harmadik hely Carionával, negyedikként végzett Timpex Fonttal Mihucz Tibor és ötödik helyen zárt Füzér Zsófia Carinával.

Horvath Balazs PM Chaccara szo
Horváth Balázs és PM Chaccera

Krucsó Szabolcs a Babochay Sándor Emlékverseny győztese

Izgalmas winning rounddal rendezték meg a Babochay Farkas Sándor Emlékverseny 130 centiméteres versenyszámát szombat kora este. Tizenhárom páros került a győztesek körébe, ami kifejezetten izgalmas versenyt hozott. Krucsó Szabolcs Caremosszal mindent kockáztatva, nagyon gyors hibátlannal meg tudta nyerni a versenyt, mindössze egy tizedmádosperc előnnyel Fly Boy és ifj. Máté István előtt. A szlovák Igor Sulek ismét nagyon eredményes volt, harmadikként végzett Rosanna nevű lovával, Cser Attila, Rado Silovan és Varga Kristóf előtt.

A győztes Krucsó Szabolcsnak az osztrák versenybíró, Ines Bejdl és a Babochay család képviseletében Babochay György, Babochay Erzsébet és a dédunoka, Szotyori Nagy Márk adta át a díjat.

A szombati U25-ös vadászugratásban ismét ifj. Lázár Zoltán került ki győztesként, aki Füles nyergében verőhiba nélkül hat tizedmásoperccel előzte meg Cantus Clayt és Máriás Sárát. A pénteki versenynapot érettségi vizsgája miatt kihagyó Jármy Vince és Quirosa lett a harmadik, a csuklósérülése miatt visszatérő Lehotai Máté Chaclandával pedig a negyedik. Ötödik a túrkevei Ábrahám Zsófia és a hatodik a szlovák színekben versenyző Horváth Dávid.

Krucso Sz Babochay Emlekverseny
Babochay Sándor Emlékverseny díjátadója

Hugyecz Mariann másodjára is győztes Bábolnán

Vasárnap reggel a 110 centiméteres VIP Tour kétfázisos versenyével folytatódott a nemzetközi díjugrató verseny, ahol a házigazda Bábolna Nemzeti Ménesgazdaság nagy örömére Bertók Mátyásnak és Shagya VII-3-nak szólt a himnusz, akik ezúttal meg tudták előzni a szombati győztes párost, Lukács Lorent és Lillát. Harmadik helyen végzett Hattrick nyergében Szabó Krisztina, negyedik lett Blaskó Nikolett Lagarderrel, ötödik Nagy Evelin Tristannal és hatodik Gimesi Lorena Timpex Fegyenccel.

A vasárnapi 125 centiméteres kiskör sok hibátlan lovaglást hozott. A közel negyven fős mezőnyben tíz lovas tudott hiba nélkül célba érni Erdélyi Magdolna pályáján. Egyetlen lovas tudott hatvan másodperc alatt maradni, mégpedig Bognár Dóra Pianoval, így övé lett az első hely. Második lett Füzér Gábor Carionával, harmadik Zárug Gyula Spartacusszal. A francia színekben lovagló Andrei Illés Alexandra Gladiator Springgel az erős mezőnyben a nagyon előkelő negyedik helyen végzett, megelőzve Szotyori Nagy Kristófot, aki a nyolc éves Timpex Hollydayt lovagolta, valamint a Pataki Ménes versenyzőjét, Hóman Grétát és PM Janettet.

Komoly meglepetést hozott a középkör vadászugratása, ahol a magyar élmezőnyt legyőzve az ifjúsági válogatott tagja, Plavecz Szabrina a magyar tenyésztésű Királyhágóval meg tudta nyerni a közel 2300 euró összdíjazású versenyszámot. Krucsó Szabolcs Susy De Malaissal a második helyig jutott, a szlovén Lidija Grum LG Jasmijnal a harmadik helyen zárta a versenyt. Egy verőhibával, de a leggyorsabb idővel lovagolt Toll Forgó nyergében ifj. Tóth László, így a C szabály szerinti elbírálásban negyedik helyre került, megelőzve Adelinét és Sándor Balázst, valamint a mindig eredményes Horváth Balázs - PM Quintera párost.

Tizenhárom számozott akadály, tizenhat erőkifejtés, két 160 centiméteres ugrás várta a bábolnai világkupára kvalifikálódott harmincöt ló-lovas párost Erdélyi Magdolna nemzetközi pályaépítő pályáján. Sokáig úgy tűnt, hogy nem lesz hibátlan teljesítmény, de a közönség örömére végül mégis összevetésben dőlt el a Pettkó-Szandtner Tibor Emlékverseny. Két válogatott lovas az összevetésben is hasonlóan, négy-négy hibaponttal lovagolt, ezért az idő döntött a győzelem sorsáról. A nagy formában lovagló ifj. Lázár Zoltán és sárga heréltje, Barolo az összevetés utolsó akadályán vétett verőhibát. Utánuk Hugyecz Mariann lovagolt a pályára, aki egy meredeknél hibázott, de több mint egy másodperccel gyorsabb volt. Hugyecz Mariann pályafutása során másodszor tudta a bábolnai nemzetközi verseny nagydíját megnyerni.

A négy hibapontos lovasok között az időeredmény döntött. A szlovák Jan Cigan tudatosan gyors lovaglással Derby nyergében megszerezte a harmadik helyet az elsőnek startoló Búza Krisztián és Floyd előtt. Ötödik lett ifj. Tóth László hűséges társával, Istivel, mindössze egy századmásodperccel megelőzve ifj. Szabó Gábort és Lord Classicot.

A díjakat Marek Zaleski lengyel versenybíró, Haál Gábor versenyigazgató, Szotyori Nagy Kristóf, a Díjugrató Szakág elnöke és Dallos Gyula miniszteri biztos adta át.

Bábolna város díjáért rendezték az U25-ös korosztály 135 centiméteres versenyszámát, ahol hét páros jutott az összevetésbe. Utolsó lovasként ifj. Lázár Zoltán volt a leggyorsabb Fülessel, így neki gratulálhatott Bábolna polgármesterasszonya, dr. Horváth Klára.

Második helyen végzett Ábrahám Zsófia Ciboulette Du Gibettel, harmadik helyen pedig ifjúsági válogatottunk erőssége, Alasztics Aliz végzett Concordia Hb-val. A negyedik helyet is ifj. Lázár Zoltán szerezte meg másik lovával, Zaferahhal, ötödik lett Reisz Panna Excell SB-vel, valamint az összevetés utolsó piros meredekjénél hibázó Máriás Sára a leggyorsabb idővel lett hatodik.

A bábolnai nemzetközi verseny utolsó számában is magyar himnusz szólt, hiszen a fiatal lovak versenyszámában a magyar tenyésztésű Medáll volt a leggyorsabb Máriás Sárával, megelőzve két hatéves lovat Chinget és Identityt ifj. Tóth Lászlóval a nyererben. Negyedik lett PM Banderas Horváth Balázzsal, ötödik Sáripuszta Indigóval Mráz Tamás és hatodik Castro Czékus Zoltánnal.

Hugyecz M babolna dijatado
Hugyecz Mariann a díjátadón

Forrás: Díjugrató Szakág
Fotó: Hajdu Krisztina, Lovasfoto.hu

Kommentek