Lovak, akik felgyógyultak az ínsérülésből

Inhuvelygyulladas Gyogyulas

Mindenki látott már kitelt ínhüvelyű lovat. Sok lovas csak legyint rá, pedig valójában súlyos problémák lehetnek a háttérben. Az ínhüvelyen belüli ínsérülések általában kifejezetten fájdalmasak és rossz prognózisúak. A Lovaspraxis állatorvosai összeválogattak egy csokornyit korábbi eseteikből, amelyek jól mutatják, hogy a gondos rehabilitáció, a műtét és a shockwave kezelés sok esetben rendbe tudja hozni ezeket az igen súlyos sérüléseket.

Boldog nyugdíjas évek - sántaságmentesen

Első esetünk a tizennyolc éves, versenyzéstől már visszavonult ugróló. Hirtelen kialakuló, nagy fokú sántaság és ínhüvely duzzanat miatt kértek segítséget gazdái a Lovaspraxis állatorvosaitól A három shockwave kezelés mellett sikerült fél év alatt rehabilitálni a lovat, egy év elteltével pedig újra lehetett lovagolni.

Eset1
A sárga nyilak között a megvastagodott ín, a piros nyilak között a szakadás látható. A második fotón a jelentős javulást mutató kontroll felvétele látható.

Fél évig volt sánta, a kezelésnek köszönhetően hamarosan újra ugorhat

A felvételen egy tizenöt éves ugróló ultrahangos felvétele látható, aki fél évig volt nagyon sánta és az ínhüvelye erősen fel volt telve. A ló szinte kezelhetetlen volt a fájdalomtól és mozgáshiánytól. Mindkét szezámcsonti szalagja, a manica flexoria és a mély ujjhajlító ina is sérült volt. Szerencséjére a gazdái megműttették és shockwave kezelést is biztosítottak számára a rossz prognózis ellenére. Fél év rehabilitáció után sántaságmentes, nemsokára újra ugorhat.

Eset2
A piros nyíl mutatja a manica flexoria szakadásának helyét

Kis sérülés – súlyos sántaság

Ez a tízéves ugróló súlyos sántasággal és szerencsére nem túl súlyos mély ujjhajlító ín sérüléssel került a Lovaspraxis állatorvosainak gondozásába. Műtéti ellátás után hat hónap rehabilitáció következett, melyet nagyon nehezen viselt, de újra munkában van és sántaságmentesen éli az életét.

Eset3
Az első felvételen a mély ujjhajlító ín sérülése látható – ezt a jobboldali képen jelöltük is a jobb láthatóság kedvéért

Túl fiatal egy ínsérüléshez?

A lenti ultrahangos felvétel egy ötéves lóról készült. Mondhatni, túl fiatal egy ilyen súlyos problémához, mégis sérült a mély és a felületes ujjhajlító is. Három shockwave kezelés és persze a kontrollált mozgatás szerencsére meghozta a várt eredményt, a gyógyulást.

Eset4
Az első képen a sérülés látható, a másodikon ezt jelöltük is, a harmadik kép a kontrollfelvétel

Az ínsérülés a hobbilovakat sem kíméli

Ennél a tizenhárom éves hobbilónál valamiért nagyon gyenge a felületes ujjhajlító ín szerkezete, többször sérült már, több különböző helyen, a legutolsó sérülés volt a legrosszabb, de a shockwave kezelés és a rehabilitáció itt is sikerre vezetett.

Eset5 1
A felületes ujjhajlító ín szárai: a külső oldali ép, a belső jelentősen megvastagodott, szétroncsolódott
Eset5 2
A felületes ujjhajlító ín szárai: a külső oldali ép, a belső jelentősen megvastagodott, szétroncsolódott - jelöltük a sérülést

A legjobb kezelés sem hoz mindig sikert

Az ínhüvelyen belüli ínsérülések általában kifejezetten fájdalmasak és rossz prognózisúak. Nagyon nehéz pontos diagnózishoz jutni és olykor a legjobb kezelés is sikertelen lehet.

A képen egy 18 éves ugróló ultrahangfelvétele látható. A tünet: súlyos sántaság. Ennél a lónál valamiért nem sikerült a korábbiakhoz hasonló gyógyulási folyamatokat generálni, hiába hasonlít nagyon az előző esetekhez. A shockwave és rehabilitáció mellett is tovább romlott az ín szerkezete és a fájdalom sem javult.

Eset6
A piros nyíl alatti fekete terület a mély szakadás
Lovaspraxis Logo

Lovaspraxis Kft.

  • dr. Molnár József: +36 30 279 0916, molnar.jozsef@lovaspraxis.hu
  • dr. Viczena Bettina: +36 30 722 5766, viczena.bettina@lovaspraxis.hu
Kapcsolódó cikk
Kommentek