Sportlovak: vérükben van a jó teljesítmény

Sportlo900Kiemelt

Amikor a sportlovak teljesítményéről van szó, a legtöbben az edzésmunkát ítélik döntő fontosságúnak. Pedig a siker kulcsát egészen az alapoknál kell keresni: az oxigénnél.

Valami van a levegőben

A jó teljesítmény egyik legfőbb kulcsa az oxigén, amit embernek és lónak is egyaránt a levegőből kell felvennie. A megfelelő oxigénfelvétel önmagában azonban nem elég, az oxigénnek ugyanis a tüdőből el is kell jutnia az izmokhoz és más fontos szervekhez, vagyis a jó sportteljesítményhez elengedhetetlen a kiváló oxigénszállító képesség. Végül pedig a felhasználó szervnek is hatékonyan fel kell tudnia venni és használni az oxigén molekulákat, sőt meg is kell tudnia szabadulni a felhasználás során megmaradt felesleges melléktermékektől.

Az oxigénellátás optimalizálása céljából a keringési rendszer terheléskor a vért és a benne szállított oxigént a szükséges területekre tereli. Ez a vérújraelosztás képessége, amikor is kitágulnak a munkavégzéshez szükséges szervek (izmok, szív, agy, bőr, stb.) és összeszűkülnek az adott pillanatban kevésbé fontos szervek (emésztőszervek, vese, stb.) kapillárisai.

A gyors oxigénfelvétel és -hasznosítás terheléskor elsősorban az izmok feladata, minél több hajszálér szövi át őket, annál jobban képesek kihasználni az érkező oxigénmennyiséget.

Vérükben van a győzelem

Az oxigén szállításáért a keringő vér felel, mely nagyobb, kisebb és egészen mikroszkopikus átmérőjű ereken átfolyva hozza-viszi az oxigént és a melléktermékeket az egész szervezetben.

A vér sejtes elemekből (vörösvértestek, fehérvérsejtek és a vérlemezkék) és az ezeket hordozó, 90%-ban vízből álló vérplazmából tevődik össze. A szállítandó anyagok egy része a plazmában szabadon, míg mások különböző szállítófehérjékhez kötve utaznak. Az oxigén esetében ez a szállítófehérje a vörösvértestekben lévő hemoglobin. Minél több vörösvértest - ezáltal hemoglobin - van a vérben, annál több oxigént tud szállítani, vagyis annál jobb az adott ló oxigénszállító képessége.

A terhelés előrehaladtával az izmok savasodnak, ez a savas közeg pedig arra készteti hemoglobin molekulákat, hogy az általuk szállított oxigént minél nagyobb arányban adják le az izomsejteknek.

A vérben lévő vörösvérsejtek százalékos térfogatarányát a hematokrit mutatja. Normális esetben, nyugalomban ez lovakban 35-45% között van. A versenytelivérek hematokritja gyakran már nyugalomban 45% vagy még annál is magasabb értéket mutat, hiszen az ő esetükben a szervezet alkalmazkodott az óriási terheléshez. Ugyanez a hematokritérték egy díjló esetében jóval alacsonyabb.

A teljesítmény és az oxigén

A teljesítmény mérésekor az egyik fő kérdés, hogy az adott ló egy perc alatt mennyi, hány liter oxigént tud hatékonyan bevinni, leadni, és felhasználni, hisz ez a teljesítmény egyik mutatója lehet. Ez az adat a maximális oxigénfelvevő-képesség.

Ennek növeléséhez a fentiek fényében a minél magasabb vörösvérsejtszám, hemoglobinszint és hematokrit érték elérése lehet a kitűzött cél. Ez bizonyos kereteken belül igaz is, és ez adja a lovak egyik legfontosabb lépéselőnyét állóképesség tekintetében más emlősökhöz képest. Lovakban ugyanis nyugalomban a lép körlübelül 15 liter extrém magas vörösvértest tartalmú vért tárol, ami terhelésre hirtelen a véráramba préselődik, ezzel hatványozottan megemelve az oxigénszállító kapacitást.

Összefoglalva tehát a jó keringés és vérösszetétel a megcélzott teljesítmény egyik alappillére. A megfelelő vörösvértestszám, hemoglobinszint elengedhetetlen a terhelésre megemelkedő oxigénigény kielégítéséhez. Minden olyan betegség, akut és krónikus gyulladás, vitamin- vagy ásványianyag-hiány, és egyéb hatás, ami a vörösvérsejtszám csökkenésével jár, a ló teljesítményét is negatívan befolyásolja.

Ezen problémák kiszűrése, megelőzése a lótulajdonosok és állatorvosok együttes feladata. Ezért is tartja a SZIE-MTA ló-sportélettani kutatócsoportja ezeket a vizsgálatokat az egyik legfontosabb feladatának.

Írta: MTA-SZIE Nagyállatklinikai Kutatócsoport: Dr. Joó Kinga, Dr. Nyerges-Bohák Zsófia, Dr. Korbacska-Kutasi Orsolya

Fotó: Pixabay

Kapcsolódó cikkek
Kommentek