Kongresszusra gyűltek a lovas állatorvosok

Logyogy26Og

Három nap, 180 regisztrált állatorvos, 36 előadás, 30 előadó: november utolsó hétvégéjén Mátraházán zajlott a XXVI. Lógyógyászati Kongresszus.

Immár hagyomány, hogy a Kongresszus megnyitóját követően kerül átadásra a Magyar Lógyógyász Állatorvosok Egyesülete által 2015-en alapított Dr. Plósz Béla Díj. A megtisztelő kitüntetést olyan lógyógyász állatorvosoknak ítéli oda az MLGYÁE elnöksége, akik kiemelkedően sokat tettek a szakmáért. Ezúttal egy egészen különleges személy lett a díjazott, aki bár szigorúan véve nem lógyógyász, mégis rendkívül sokat tett a hazai lógyógyászatért, a Magyar Lógyógyász Állatorvosok Egyesületéért, a Lógyógyászati Tanszék és Klinikáért: prof. dr. Sótonyi Péter.

Sotonyi Baba Bodo

A kongresszust megelőző nulladik nap workshopjának témája a bőrgyógyászat volt. A két kongresszusi nap előadásainak témái között szerepelt többek között az ortopéd patkolás, a szarkoid, mint a lovakat érintő leggyakoribb daganatos elváltozás, a szem és szemkörnyék daganatos megbetegedései, valamint a sebkezelés lehetőségei és technikái. A résztvevő állatorvosok átfogó képet kaphattak a hazai lógyógyászati témájú kutatásokról is a sebészet és belgyógyászat területén.

A Kongresszus programjában ezúttal is helyet kaptak olyan előadások, amelyek nem szigorúan a lógyógyászathoz kapcsolódnak, mégis olyan témákat érintenek, amelyekkel az állatorvosok naponta találkoznak. Így az aktuális járványügyi helyzet, a lóazonosítás, lóútlevél és lószállítás mindig aktuális témái sem maradhattak le a programról, de szó volt a praxismenedzsment alapvető kérdéseiről, a kórlap kiállításának fontosságáról, valamint a praxisokat érintő hazai és nemzetközi gazdasági trendekről.

Logyogykongresszus2018

Fotó: MLGYÁE/Dr. Bába András

Kapcsolódó cikkek
Kommentek