Teltház prof. dr. Sótonyi Péter és Dallos Gyula előadásán

Dallos Sotonyi Kiemelt

Két rendőrló és a hazai lovasélet két szaktekintélye a katedrán: zsúfolásig megtelt az Állatorvostudományi Egyetem aulája prof. dr. Sótonyi Péter és Dallos Gyula előadására.

Az Állatorvostudományi Egyetemen immár hetedik alkalommal oktatott együtt a hazai és nemzetközi lovas élet két ismert és elismert szakembere, prof. dr. Sótonyi Péter rektor, az anatómia professzora és Dallos Gyula mesteredző, Örökös Magyar Bajnok. A Készenléti Rendőrség két lova is hozzájárult az Óvjuk lovunk egészségét és teljesítőképességét címmel megrendezett előadás sikeréhez.

Két jól képzett, kiegyensúlyozott ló sétált be az aulába

A professzor humorral fűszerezett előadásán a szemléltetés magasiskoláját mutatta be. A rendőrló mellett csontvázak, preparátumok, videók segítették a megértést. A hallgatóság világos és érthető magyarázatokat kapott a lovak csontozatáról, inak és izmok működéséről, a belső szervekről és a leggyakoribb betegségek okairól. Mivel a lóanatómia tantárgy az egyetemen 250 órás, ez a 90 perces előadás csak azokat az ismereteket tartalmazhatta, amivel alaptudásként egy lovasnak rendelkeznie kell.

A rendőrló mellett csontvázak, preparátumok, videók segítették a megértést

Dallos Gyula előadása magával ragadóan emelkedett hangulatban folyt. A lovas képzésének alappillérei és lépcsőfokai után a ló képzéséről is beszélt a hosszú távú használhatóság jegyében. A ló és lovas lelki és fizikai egészségének megóvása minden egyéb cél előtt áll – emelte ki, majd videókkal, képekkel színesítve magyarázta el az eredményes edzésmódszerhez vezető utat.

A lovas társadalom érdeklődésének szép példája volt, hogy zsúfolásig megtelt az Állatorvostudományi Egyetem hatalmas aulája. Rengeteg ismert, neves lovas is ott ült a közönség soraiban. A lovasok pedig nem csak a gyakorlatra voltak kíváncsiak, hanem a miértekre is, hiszen a valódi lovas tudás az, ahol az elmélet és a gyakorlat együtt van jelen.

Prof. Dr. Sótonyi Péter és a Készenléti Rendőrség egyik lova

Szöveg és fotó: Száz Petra, lovaskultúra oktató

A hazai és nemzetközi lovas élet legfontosabb hírei mindig a Riderline-on:

Kommentek