Eseménydúsan zárják az évet lovad legjobb barátai

Loszem 1200 630

Szakmai programokban gazdag november vár a lovas állatorvosokra és a patkolókovácsokra.

A Magyar Lógyógyász Állatorvosok Egyesülete idén 26. alkalommal rendezi meg hagyományos kongresszusát november utolsó hétvégéjén. A rendezvényt idén is egy gyakorlati fókuszú nulladik nap indítja, melynek témája a lovak bőrgyógyászata lesz. A pénteki és szombati szakmai program résztvevői több mint harminc előadást hallgathatnak meg a legkülönfélébb lógyógyászati témákban. A napi praxisban gyakran előforduló problémák – mint például szemészeti elváltozások, szarkoidok, sebkezelés – mellett szó lesz az aktuális kutatási eredményekről, és a szakma legfrissebb külföldi híreiről. A program egyik különleges pontja dr. Molnár József lógyógyász specialista és Ormándi Zsolt patkolókovács mester esettanulmányokkal színezett előadása lesz a lópatkolás gyakorlati alapjairól, de érdekes szakmai csemegének ígérkezik dr. Sós Endre beszámolója is a Przewalski lovak Oroszországba való áttelepítéséről.

A patkolókovácsok ismét mestereket avatnak. Idén két új patkolókovács mester, Eőry Zsolt és Horváth István veheti majd át mesterlevelét a Vajdahunyad várában megrendezett ünnepségen november 28-án.

Szintén a patkolókovács szakma friss híre, hogy a péceli székhelyű Fáy András Mezőgazdasági Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégium, az Állatorvostudományi Egyetem és a Magyar Patkolókovácsok Egyesülete együttműködésének köszönhetően novemberben OKJ-s patkolókovács képzés indul. Jó hír ez a szakma iránt érdeklődők számára, hiszen hiába akadtak érdeklődők, akik szerették volna patkolókovács szakma alapjait elsajátítani, jó ideje nem volt lehetőségük részt venni a végzettséget adó tanfolyamon.

A két féléves elméleti és gyakorlati képzés helyszíne az üllői Lógyógyászati Tanszék és Klinika, illetve alkalmanként a péceli Fáy András Mezőgazdasági Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégium lesz, a képzésben való részvétel feltétele a lovász végzettség, ami akár a tanfolyam ideje alatt is megszerezhető.

Forrás: Magyar Lógyógyász Állatorvosok Egyesülete, Magyar Patkolókovácsok Egyesülete

Fotó: Pixabay

Kapcsolódó cikkek
Kommentek