7 kérdés, amit talán még Te sem mertél feltenni patkolókovácsodnak

Pata patko790

A pataápolás, szaruszabályozás és a patkolás a lótartás mindennapi részét kell, hogy képezzék. De mi a teendő, ha nem zökkenőmentes az együttműködés? Amikor nem tudja a lótartó, hogy mit kérhet, és mit kaphat ebben a szolgáltatásban? Most sorra vesszük azokat a lehetséges problémaköröket és kimondatlan kérdéseket, amelyek megnehezíthetik a lótartók és patkolókovácsaik együttműködését.

Így válassz patkolókovácsot

A patkolókovács kiválasztásnál fontos az ismerősök, lovas társak ajánlása – de ne ez legyen a fő szempont.

Maga a szaruszabályozás, patkolás jól előretervezhető, időzíthető munka, de ha messziről, akár több száz kilométerről hívsz lovadhoz szakembert, be kell kalkulálnod, hogy nem minden esetben tud azonnal felkeresni, ha meglazul, netán leesett egy patkó, esetleg csak látsz a ló lábán valamit, amit meg szeretnél neki mutatni. Célszerűbb 50-70 kilométeres körzeten belül keresni olyan jól képzett szakembert, aki tényleg elérhető, és riasztható, ha baj van. De talán az egy órás szabály a jobb megfogalmazás: kovácsod lakjon egy órányi távolságon belül. Persze működhetnek nagy távolságokkal is remekül a kovács-lótartó kapcsolatok, de mindig kompromisszumokkal és megfelelő szervezéssel.

Nem elhanyagolható szempont az ár kérdése. Ez természetesen még nagyobb jelentőséggel bír, ha több lovad is van. A szaruszabályozás és patkolás áraiban országosan és az egyes szakemberek között is nagy eltérés lehet. Amit fontos tudnod: a patkolókovácsok minden szerszáma, a felhasznált anyagok, segédanyagok mind-mind import termékek. A hazai kovács tehát jobb esetben ugyanazon az áron vásárol, mint nyugatabbi kollégája, vagy gyakran még drágábban is. Ezzel szemben a patkolókovácsok átlagos árképzéséről elmondható, hogy munkájukért kb. a felét kérik meg annak, mint nyugati kollégáik.

Találd meg a megfizethető, de a számodra legjobb patkolókovácsot. Nem biztos, hogy a legdrágább a legjobb, de a feltűnően olcsó ajánlatok mindenképpen gyanúsak. Egy régi, de igaz mondás, hogy amit megspórolsz a patkoláson, annak többszörösét fizeted ki később az állatorvosnak. A pataápolás egy tervezhető költség. Általánosan elmondható, hogy hathetente minimum szabályozni kell a patákat.

És most vegyük sorra azon kérdéseket, melyekre az elmaradt válaszok nagyban befolyásolják patkolókovácsoddal a bizalmi viszonyt és egyben lovad egészségét is:

Szegcsonkolas790

Mikor kell elkezdeni a csikó körmölését?

Minél hamarabb, de legkésőbb a második hónapban, feltéve, hogy korábban nem tapasztalsz rendellenességet. Célszerű 2-3 hetente megnézetni a csikó lábait, és ha szükséges, kis reszeléssel igazítani. A csüd alatti részek konformációjának korrigálása az első hat hónapban kell, hogy megtörténjen. Utána már nem „javíthatóak” az elváltozások, ezt ne is várd el a kovácstól. 6 hónapos kor után alapvetően az addigra kialakult lábszerkezettel lesz kénytelen együttélni a ló.

Mikor kapjon a csikó először patkót?

Téves az a szemlélet, hogy a munka megkezdésekor azonnal patkó kell a csikók lábára. Van szegénynek így is sok baja az egyensúllyal, meg a sok tanulnivalóval. A bizonytalan egyensúly miatt ilyenkor egyébként is hamarabb megtörténik a baj: belelépnek a patkószárba, vagy lelépik a patkót. Célszerű a patkó használatát akkor elkezdeni, amikor már kialakult az alap egyensúly és a terhelés, valamint a szarukopás is indokolja a használatát.

Patkósarok, vídia stift

Aranyszabály, hogy a patkósarkakat csak akkor használd, amikor azokra szükség van. Soha ne legyen állandóan a patkóban, mert sérülést és nehezen kezelhető, vagy visszafordíthatatlan elváltozásokat okozhat. Oka lehet a patarepedésnek, a feltolódott sarokfalaknak, pata-, pártaízületi betegségeknek is. A talajtól elemelt nyír miatt a keringés is csökken a lábvégben.

A vídia stift állandó használata kevésbe befolyásolja a szarutok és a lábak mozgását, de itt is figyelembe kell venni, hogy kemény talajon, aszfalton a keményfém szemek megakadályozzák a talajfogáskor és ellépéskor természetes apró csúszó és csavaró mozgásokat, ez pedig károsan hat a pata- és pártaízületekre.

Patarepedés

Alaptétel, hogy a szarutokon keletkezett repedések minden esetben a kiegyensúlyozatlanság miatt fellépő feszültségekből keletkeznek. És igen, ezért az egyensúlyért a patkolókovács a felelős!

Szinte minden repedés gyógyítható a megfelelő egyensúly hereállításával. Általában nem szükséges szétfaragni, kapcsozni, ragasztani a repedéseket. Egyszerűen csak a megfelelő technikával helyre kell állítani a lábvég és a szarutok természetes egyensúlyát, és hagyni, hogy magától lenőjön a következő egy év alatt. Tény, hogy nagyon ritkán előfordulnak olyan esetek (például régóta fennálló repedések, pártasérülések), amikor a lábvég és a szarutok olyan mértékű elváltozáson ment keresztül, ami már szinte lehetetlenné teszi a javulást.

Ami fontos: a frissen keletkezett repedést azonnal kezelni kell. Ebben az esetben a legelső a bent felejtett patkósarkak eltávolítása és a szarutok rugalmasságának helyreállítása, puhítása, valamint a repedés és környékének megtisztítása, fertőtlenítése. A többit a patkolókovácsnak tudnia kell.

Nyírrothadás

Nevezhetjük a lovak „menedzsment betegségének”, mivel a nem megfelelő tartási körülmények idézik elő. A közvetlen kiváltó ok az ammónia és a gondozatlan, elhanyagolt pata. Ha már megjelentek a ló lábán ezek az oxigén nélkül vígan éldegélő baktériumok és gombák alkotta életközösségek, akkor ne várd meg, amíg nagyobb kárt okoznak, lépj a tettek mezejére. Minden lovasboltban megtalálhatóak a nyír kezelésére alkalmas szerek, sőt patkolókovácsod műhelykocsijában is biztosan akad belőle. A lényeg a napi rendszerességű kezelés.

Ha arra vársz, hogy patkolókovácsod hathetente rendbe rakja a ló lábát, az nem fog működni. Ő csak az előző szabályozás óta károsodott részeket fogja eltávolítani és egyszer lekezelni. Ez nem vezet eredményre, hosszan elhúzódó folyamat lesz belőle, aminek lovad issza meg a levét.

Patkó: igen, vagy nem?

Minden esetben gondold át, beszéld meg patkolókovácsoddal, állatorvosoddal, edződdel, hogy van-e szükség patkóra, vagy elég csak a patákat szabályozni hathetente. A ló igénybevételétől függően szükség lehet csúszásgátlásra, előfordul, hogy a szaru gyorsabban kopik, mint ahogyan nő, esetleg a lónak olyan lábvég-konformációja van, ami miatt védeni kell a szarutokot. Ilyen esetekben egyértelmű, hogy kell. De feleslegesen ne patkoltasd meg lovadat.

Lovaglás patkolás után

A szaruszabályozás az ujjtengelyek három dimenzióban történő egyensúlyba állítását jelenti. Az eltelt hat hét alatt a szaru túlnőtt, eltolódott az egyensúlya is. A patkolókovács ezt az állapotot állítja vissza pár perc alatt. A láb szerkezetének, ízületeinek célszerű időt adni, hogy ezt az új „beállítást” megszokják. Ezért nem célszerű aznap intenzíven dolgozni a lóval. Másnap már természetesen lehet élvezni a friss szép patákat, patkókat.

Patkolokovacs ullo

Forrás: Magyar Patkolókovácsok Egyesülete, írta: Ormándi Zsolt
Fotó: Magyar Patkolókovácsok Egyesülete

Kapcsolódó cikkek
Kommentek