Az egészséges lábszerkezetet csikókorban alapozod meg

Csiko Vagta1200

A csikó életének első hat hónapjában dől el, hogy a patás apróságból erős és egészséges sport- vagy hobbiló lesz-e ha felnő, ezért érdemes kiemelt figyelmet fordítanod csikód szaruszabályozására. A témáról a Magyar Patkolókovácsok Egyesülete a világ egyik legismertebb patkolókovácsát, Grant Moont kérdezte.

Grant Moon a világ egyik leghíresebb patkolókovácsa, aki mintegy harminc éve az egyik legismertebb patkógyártó cég, a Mustad oktatókovácsa is. Évente körülbelül ötven képzést tart kollégáinak a világ különböző pontjain hihetetlen lelkesedéssel és energiával. Hatszor szerezte meg szakmája világbajnoki címét – ebből ötször egymást követő években – és öt alkalommal volt második helyezett.

Grant Moon több alkalommal járt már Magyarországon, egyik látogatása alkalmával a csikók szaruszabályozásával kapcsolatos tanácsait is megosztotta magyar kollégáival. Az első és legfontosabb dolog, amire felhívta a figyelmet, hogy tanácsos a csikókat kéthetente körmölni. Nem az a lényeg, hogy ilyenkor mennyi szarut távolít el a kovács, hanem sokkal inkább az odafigyelés. Túlzás? Aligha.

A csikók nőnek, mint a gomba

A csontok növekedési zónái a csikó 6 hónapos koráig lezáródnak. Pontosabban a pataízületnél az első, a csüdízületnél 3, a lábtőben pedig 6 hónapos korig lezárulnak ezek az érzékeny képletek. A patkolókovácsnak csak eddig van lehetősége arra, hogy korrigálja a hibás lábállást. A kritikus 6 hónapos kor után már nincs mit tenni, együtt kell élni a kialakult lábszerkezettel.

Napjaink egyik tipikus problémája, hogy a lótartók szinte hizlalják a csikókat, hogy azok minél mutatósabbak legyenek, érettebbnek, idősebbnek látsszanak valódi koruknál. A plusz súly pedig plusz terhelés az ízületeknek. A nyitott növekedési zónák eleve fájdalmasak lehetnek a csikónak, ezt tetézheti még az esetleges túlsúly.

Előfordulhat az is, hogy a növekedési zónáknál gyulladás alakul ki – ezt az állatorvos gyulladáscsökkentők és fájdalomcsillapító adagolásával kezeli. Ilyenkor a csikót célszerű az anyjával együtt egy kisebb karámban kell elhelyezni. Hogy miért? Mert a csikók igazi kis energiabombák: akkor is rohangálnak a többiekkel, ha már nagyon sánták, ezzel pedig tovább rontanak a helyzeten.

Hogyan alakul ki a hibás lábállás?

Ha a csikónak fáj az egyik lába, azt teszi ilyenkor, amit bármelyikünk tenne: kíméli, tehermentesíti a fájdalmas végtagot – a csüd ilyenkor felfelé mozdul, a sarokfalak elemelkednek a talajtól. A másik lábát viszont jobban fogja terhelni, ezáltal a csüd lefelé mozdul. Ha a patkolókovács, az állatorvos, vagy a lótartó ezt nem veszi észre időben, az ízületek ebben az állásban fognak csontosodni, ami később már nem korrigálható.

Csak kevesen gondolnak bele, hogy a pata egyensúlyán már az is változtat, ha a hordozószélből letörik egy darab, mert csökken és aszimmetrikussá válik az alátámasztás területe. Különösen csikók esetében nem tanácsos hónapokat várni, hogy lenőjön a hiány.

Ne csak a memóriádra hagyatkozz!

Rendkívül hasznos, ha minden csikónak van egy saját adatlapja, amin jelölve, illetve súlyosság szerint kategorizálva vannak az adott csikó lábállásbeli- és pataproblémái. Így folyamatosan figyelemmel kísérhető, hogy mikor történik valamilyen változás. A legsúlyosabb elváltozásokat azonnal kezelni kell, míg a legenyhébbekkel ki lehet várni egy-két hetet, hátha megoldódik a probléma.

Megéri?

A kéthetente történő körmölés és ellenőrzés a csikó hathónapos koráig összesen 12 alkalom. 12 alkalom, ami többlet munka a patkolókovácsnak és többlet kiadás a lótartónak. Ha belegondolunk, hogy a végeredmény egy egészséges, erős lábszerkezetű sportló lesz, egyértelmű, hogy megéri a fáradságot.

Forrás: Magyar Patkolókovácsok Egyesülete

Kapcsolódó cikkek
Kommentek