9 tipp az egészséges patákért

Pata Kez1200

Számos tényező összjátéka határozza meg, hogy egy ló milyen minőségű, mennyire erős patákon áll. De egy kis odafigyeléssel kihozhatod lovad adottságaiból a maximumot. Most sorra vesszük az erősebb, egészségesebb patákhoz vezető legfontosabb teendőket és tudnivalókat.

1. A tudás hatalom

No foot, no horse, tartja a mondás, amit a szakemberek nem tudnak elégszer ismételni. Ismerkedj meg lovad lábának anatómiájával, kérd ebben bátran állatorvosod és patkolókovácsod segítségét.

2. Rendszeresség

  • Csikód patáit élete első 6 hónapjában kéthetente ellenőriztesd patkolókovácsoddal, mert csak ebben az időszakban van lehetősége arra, hogy korrigálja az esetlegesen kialakuló hibás lábállást.
  • Ne hagyd, hogy túl sok idő teljen el két körmölés között. A szaru folyamatos növekedése és egyenetlen kopása miatt ugyanis az ujjtengely fokozatosan eltolódik az ideálistól. Minél hosszabb idő telik el a szaruszabályozáok között, annál nagyobb ez az eltérés, amit aztán a patkolókovácsnak korrigálnia kell, lovad számára pedig kellemetlen lehet a hirtelen változás. Lovad számára az az ideális, ha a szaruszabályozások között körülbelül 6 hét telik el, de 8 hetes időközökkel mindenképpen szükséges az igazítás
  • Lovad patáit ne csak lovaglás előtt, de lovaglás után is mindig pucold ki.
  • Hetente legalább egy-két alkalommal szánj időt arra, hogy lemosd, majd alaposan lekend lovad patáit patazsírral, vagy pataolajjal. A pata talpi felületét és a nyírbarázdákat viszont ne kezeld ezekkel a készítményekkel.
  • Ha a napi munkához lovad patkóiba a munkához patkósarkakat teszel, ezeket a munka végeztével mindig távolítsd el. A megfelelően kiválasztott patkósarok nagyszerű csúszásgátló a pályán, aszfalton, vagy terepen, de a legelőn, karámban, vagy az istállóban semmi szükség rá, mert felesleges terhelést ró az ízületekre.

3. Alaposság

  • Alaposan pucold ki lovad patáit. A nyírbarázdák után a pata talpi felületét is tisztítsd le, különös tekintettel a fehérvonalra, hiszen ide gyakran szorulnak be apró kavicsok.
  • Mielőtt patazsírt, vagy pataolajat használsz, alaposan mosd le a szennyeződéseket lovad patáiról. A paták rendszeres mosása azért is fontos, mert a szaru nedvességtartalmát a patazsír, vagy pataolaj nem pótolja. Ezek a készítmények mindössze megvédik a szarut a kiszáradástól, mintegy bezárják a felszívott nedvességet a szaruba.
  • Lovad patái sok fontos dolgot elárulnak, figyelj tehát a változásaikra – ez főleg hosszú távon lehet fontos.

4. A környezet

  • Tartsd és lovagold lovadat lehetőség szerint számára ideális talajon. A jó talajon végzett rendszeres munka segíti a pata megfelelő vérellátását, így támogatja a szaru növekedését.
  • Ne hagyd, hogy lovad naphosszat sárban vagy trágyában álljon. Ne feledd, hogy a nyírrothadást és a csüdsömört sokkal egyszerűbb és praktikusabb megelőzni, mint kezelni.
Lo Pata Homok2

5. Gyakorlat teszi a mestert

  • Legyen lovad számára a megszokott, hétköznapi rutin része a pataápolás, így a patkolókovács látogatásakor is nyugodtan fog viselkedni.
  • Tanítsd meg lovadat, hogy könnyen feladja és megtartsa a lábait.
  • Amikor felveszed a lovad lábát, tartsd mindkettőtök számára kényelmes pozícióban. Ne feszítsd túlságosan kifelé, vagy felfelé, de egyúttal igyekezz olyan helyztet találni, hogy neked se kelljen túl mélyre lehajolnod.

6. Kiegyensúlyozott takarmányozás

  • Lovad takarmányozását mindig igazítsd természetes igényeihez és munkaterheléséhez. A túlsúly a patákat és az ízületeket egyaránt is megviseli, míg egy tápanyagokkal nem megfelelően ellátott ló esetében a szaru minősége sem lesz ideális.
  • Mindig minden takarmányváltást fokozatosan, akár több hét átmenettel hajts végre.
  • Magas fehérje-, illetve keményítőtartalmú takarmányokat csak fokozatos szoktatás után, kis adagokban etess lovaddal.
  • Időnként lovadnak is jól jön egy kis vitamin, vagy táplálékkiegészítő. A megfelelő készítmény kiválasztásához kérd bátran állatorvosod segítségét.
  • A biotin segíti a szaru növekedését, illetve javítja a szaru minőségét. Mivel egy-egy patán egy hónap alatt csupán körülbelül egy centiméternyi új szaru keletkezik, nagyjából egy év, mire a pata szaruja teljesen lecserélődik. Ezért a biotin tartalmú készítményeket javasolt hosszabb időn keresztül – jellemzően ősztől tavaszig etetni.

7. Pataápolás az évszakok függvényében

  • Télen, az egyre rövidebb és kiszámíthatatlanabb havas időszakokban a patkóba beragadó és kőkemény kolonccá tömörödő hó akadályozza a lovat a mozgásában, balesetveszélyes, ráadásul megnyomhatja a patát, aminek az eredménye akár patatályog is lehet. Ilyenkor két lehetőséged van: vagy leveteted a patkókat lovadról, vagy a patkó alá hókivetőt tetetsz.
  • Ha lovad naphosszat a havas karámban, vagy legelőn ácsorog, patája felpuhul, majd az istállóban pillanatok alatt kiszárad. Ennek oka, hogy a hólé kimossa a sejtek faggyúdugóit, így a tiszta és immár védtelen szaru a száraz alomban nagyon gyorsan veszít nedvességéből. Mivel ilyenkor a lovak patája alapvetően tiszta, az istállóba való bevezetés előtt érdemes patazsírral, vagy pataolajjal gyorsan bekenni, így megóvni a kiszáradástól.
  • Nyáron hamarabb kiszárad a szaru, fontos, hogy naponta lemosd, és gyakrabban ápold patazsírral, vagy pataolajjal.
  • Ősszel különösen fontos, hogy a patkolókovács figyeljen a megfelelő vastagságú talpi szaru meghagyására, mert a fagyott talaj megnyomhatja a túl vékonyra hagyott talpat, aminek a következménye akár patatályog is lehet.

8. Ne húzd az időt

  • A csontok növekedési zónái a csikó 6 hónapos koráig lezáródnak. Pontosabban a pataízületnél az első hónapban, a csüdízületnél 3, a lábtőben pedig 6 hónapos korig lezárulnak ezek az érzékeny képletek. A patkolókovácsnak csak eddig van lehetősége arra, hogy korrigálja a csikó hibás lábállását. A kritikus 6 hónapos kor után már nincs mit tenni, együtt kell élni a kialakult lábszerkezettel.
  • Bármilyen problémát tapasztalsz – legyen bár szó egy kezdődő nyírrothadásról, vagy bármilyen súlyosabb elváltozásról, netán sántaságról – azonnal kérd ki állatorvosod, vagy patkolókovácsod tanácsát.

9. A jó szakember aranyat ér

Egy jó patkolókovács és egy tapasztalt állatorvos lovad legjobb barátai, akik a Te válladról is sok terhet levehetnek. Fordulj hozzájuk bizalommal és becsüld meg őket.

Patkolokovacs

Forrás: Magyar Patkolókovácsok Egyesülete
Fotók: Pixabay

Kapcsolódó cikkek
Kommentek