Hasznos tippek a nyári pataápoláshoz

Nyar lovas1200

Itt a nyár, tombol a versenyszezon, estékbe nyúló tereplovaglásokra és a kalandos lovastúrákra csábítanak a hosszú, meleg napok. De fontos, hogy felkészülten vágj bele a lovas kalandokba, hogy a nyár az élmények, ne pedig az érzékeny, vagy kitöredezett paták, kotyogó patkók, és a patkolókovácsokkal folytatott hosszas beszélgetések miatt legyen emlékezetes.

Napi pataápolás: nyáron különösen fontos

A nyári melegben a paták ápolására is érdemes egy kicsivel több figyelmet fordítanod, mint más évszakokban. Ha nem pótolod ugyanis az elvesztett nedvességet, a szarutok kiszárad, veszít rugalmasságából, a hordozószél bereped, feltöredezik.

A napi munka után elvégzett rendszeres lábmosás, az itatóhelyek környékének fellocsolása, a természetes vizeken való átlovaglás, vagy ahol van rá lehetőség, a pataáztató rendszeres használata segít megőrizni a paták egészségét. Hetente egy-két alkalommal egy-egy alaposabb mosás után a patákat érdemes pataolajjal, vagy patazsírral ápolni.

Mielőtt útnak indulnál lovaddal

Szép számmal akadnak lovasok, lótartók, akik hosszabb-rövidebb túrákra indulnak lóháton, vagy éppen fogattal. Érdemes egy-egy ilyen útra alaposan felkészülni.

Ha lovad „mezítláb” van, tehát nem patkoltatod, akkor a túra kezdetét legalább egy héttel a körmölése utánra időzítsd. Ha van a lovadra való patacipőd, érdemes magaddal vinni, felkészülve arra az eshetőségre, ha a hirtelen többletterheléstől (a megszokottnál több munka, aszfalton, vagy köves talajon való közlekedés) érzékennyé válna lovad patája. Patacipő híján pedig egy szakszerűen felütött patkó is nagy könnyebbség lehet a lónak.

Patkolt lovak esetében indulás előtt mindenképpen ellenőrizd alaposan a patkókat. Kotyogó patkókkal semmiképpen se indulj útnak, mert jó esetben csak bosszúság, rosszabb esetben pedig akár komoly sérülés lehet a túra vége. A leesett patkó pótlásához pedig érdemes a legközelebbi szakképzett patkolókovács segítéségét kérned. Ha az adott településen nincs megfelelő szakember, vagy csak nem szeretnél kísérletezni, jó szolgálatot tesz a Magyar Patkolókovácsok Egyesületének Kovácskeresője.

Érdemes egyeztetned a túra időpontját és útvonalát patkolókovácsoddal. Kérdezz rá bátran, hogy probléma esetén rendelkezésedre áll-e, vagy tud-e ajánlani az adott környéken megbízható kollégát.

Egy kis pihenés a patkolókovácsnak is jár

Ne feledd: nem csak a lovas mehet szabadságra nyáron, hanem a patkolókovácsoknak is jár egy kis pihenés. Kérdezz rá nyugodtan, hogy patkolókovácsod mikor nem lesz elérhető, hiszen neki is jobb, ha jól megérdemelt szabadsága alatt nem zavarják. Kérdezd meg, hogy távollétében kire számíthatsz, ha probléma adódik.

Lousztatas
A természetes vizeken való átlovaglás is kiváló lehetőség módja a szaru nedvességtartalmának pótlására

Forrás: Magyar Patkolókovácsok Egyesülete
Fotó: Pixabay

Kapcsolódó cikkek
Kommentek