A patkolókovácsoddal való zökkenőmentes kapcsolat titka

Patkolokovacs illusztracio1200

Egy jó patkolókovács kincset ér lónak és lótartónak egyaránt. Ha patkolókovácsod megbízható és jól végzi a dolgát, jól megfontolt érdeked, hogy legközelebb is örömmel jöjjön patkolni. Mutatjuk azt a tíz egyszerű tippet, ami garantálja a zökkenőmentes együttműködést.

1. Légy pontos

Légy legalább annyira pontos, mint amennyire ezt patkolókovácsodtól is elvárod. Készítsd fel lovadat a patkolókovács érkezésére: legyen lepucolva, és a lábai ne legyenek koszosak, sárosak. Ne feledd, a Te kedvenced csak egy azok közül, akiket a szaki aznap ellát, és nem könnyíti meg a munkáját, ha már a nap kezdetén nyakig sáros.

2. A patkolókovács nem lókiképző

A patkolókovácsod dolga a szaruszabályozás és a patkolás. Ne várd el tőle, hogy ő tanítsa jó modorra fiatal, vagy épp nehezen kezelhető lovadat. Tanítsd meg lovadat, hogy feladja a lábait, hiszen a pataápolás amúgy is a mindennapos teendők fontos része.

3. Patkolásra kijelölt hely

A patkolókovács számára álljon rendelkezésre tiszta, száraz, szilárd és lehetőleg vízszintes felület, ahol kényelmesen mozoghat a ló körül. A patkolás helye lehetőleg legyen védett az időjárás viszontagságaitól, és rendelkezzen megfelelő világítással. Fontos, hogy a műhelyautóval könnyen megközelíthető legyen, a ló pedig lehetőleg lássa, hallja a társait.

Ha a patkolás nem fedett helyen történik, és az időjárás-előrejelzés esőt, szelet, havat jósol, kérdezd meg patkolókovácsodat, hogy szeretné-e áttenni látogatása időpontját máskorra.

4. Becsüld meg

Ha van egy jó patkolókovácsod, ragaszkodj hozzá és becsüld meg a munkáját. Ha visszatérő, megbízható kliens vagy, patkolókovácsod is szívesebben segít akár rendkívüli helyzetekben is, például ha lovad elhagyta a patkóját épp egy verseny vagy túra előtt.

5. Légy jelen

A Te lovad a Te felelősséged. Az esetleges problémákat, teendőket is egyszerűbb személyesen megbeszélni. Ezért ha csak teheted, légy személyesen jelen lovad patkolásakor.

6. Lóhoz értő segítő

Ha Te nem tudsz jelen lenni a patkoláskor, kedvencedet akkor is lóhoz értő és a lovadat ismerő segítőre bízd, aki fogja, amíg patkolókovácsod dolgozik. A segítő mindig álljon azon az oldalon, ahol a patkolókovács épp dolgozik és ne hagyja hogy a ló rátámaszkodjon, megcsípje, megharapja, nyalogassa, vagy rángassa a fejét, lábát.

7. Biztonság

A kisgyerekeket és a kutyákat tartsd biztonságos távolságban.

8. Figyelj jól és fogadd meg a tanácsot

Patkolókovácsod érti a dolgát, kérdezz tőle bátran. Ne feledd, hogy ő nap mint nap számos lovat és lópatát lát, nagy gyakorlata van abban, hogy észrevegye a legkisebb változásokat is. Így ha figyelmeztet valamire, azt mindig vedd komolyan.

9. Fizess az elvégzett munka után

Azzal is becsüld meg patkolókovácsod munkáját, hogy mindig időben, pontosan fizetsz.

10. Kérj időpontot

Akár már a patkoláskor egyeztesd a következő találkozó időpontját patkolókovácsoddal. A rendszeresség mindkettőtök számára megkönnyíti a tervezést, és a rendszerességből lovad profitál a legtöbbet.

+1 Egy kis figyelmesség

Bár a legtöbb patkolókovács szinte második otthonként felszerelt műhelyautóval rója az utakat, szakid biztosan örülni, ha megkínálod egy kávéval, teával, vagy egy kis frissítővel.

Patkok1200

Forrás: Magyar Patkolókovácsok Egyesülete
Fotó: Pixabay

Kapcsolódó cikkek
Kommentek