Külföldi sztárelőadóktól tanultak a lovas állatorvosok és patkolókovácsok

MAPE 202210 og

A Magyar Patkolókovácsok Egyesülete és a Magyar Lógyógyász Állatorvosok Egyesülete idén ősszel is kiváló továbbképzési lehetőségeket biztosított tagjai számára.

A Magyar Patkolókovácsok Egyesületének meghívására először járt hazánkban Carlo Montagna olasz patkolókovács október elején, hogy továbbképzést tartson magyar kollégáinak.

Carlo Montagna Európa-szerte számos szakmai eseményen vett részt, patkolókovács versenyek aktív résztvevője, tudását nemzetközileg elismert szakemberek mellett bővítette és a legjobb állatorvosokkal dolgozik együtt. Észak-Milánóban működteti patkolókovácsok képzését szolgáló iskoláját The North Forge néven. Különlegessége, hogy mindennapos munkája során az egyes nemzeti patkolókovács iskolák tudásának legjavát felhasználva mindig az adott ló számára ortopédiailag legideálisabb megoldást alkalmazza.

Carlo Montagna
Carlo Montagna

Az oktatókovács először egy elméleti előadásban summázta tapasztalatait és azokat az irányelveket, amelyeket munkája során alkalmaz. Nem csak előadásában beszélt róla, hanem a bemutató patkolások során a gyakorlatban is bemutatta a patatérkép használatát. A két nap során négy ló bemutató patkolását végezte el. Használt félkész gyári patkót, gyári ortopéd patkót, és saját maga által kovácsolt alumínium patkót is, szombat este pedig kovácsolási gyakorlatot tartott a leglelkesebb résztvevőknek.

Carlo Montagna azt üzente a magyar lótartóknak, hogy tiszteljék a lovaikat és ellátásukhoz biztosítsák a legmagasabban kvalifikált szakembereket, illetve sajátítsanak el naprakész ismereteket arról, hogyan tudják úgy használni a lovaikat, hogy megőrizzék azok egészségét. Magyar patkolókovács kollégáinak pedig azt tanácsolja, hogy kövessék a tudomány fejlődését, próbáljanak napról napra fejlődni, mert a fejlődés a kulcsa annak, hogy a lovak jólétéhez hozzá tudjanak járulni.

Luwex1200
Carlo Montagna és a képzés résztvevői

November első hétvégéjén rendezték meg az idei Lógyógyászati Kongresszust. A rendező Magyar Lógyógyász Állatorvosok Egyesülete két sztárelőadóval ünnepelte a rendezvénysorozat harmincadik etapját. Dr. Sue Dyson, a sántaságdiagnosztika világszerte elismert szaktekintélye személyesen látogatott el hazánkba, míg prof. dr. Chris Pollitt, a ló lábvég anatómiájával, illetve a laminitisszel foglalkozó kutatások meghatározó szakértője online jelentkezett be Ausztráliából. Az előadások három nagy témakör, a sántaság, a savós patairha-gyulladás (laminitisz) és az adásvételi vizsgálatok köré csoportosultak.

Suedyson
Dr. Sue Dyson

Az idei rendezvény különlegessége volt, hogy két díjazott is átvehette a Dr. Plósz Béla díjat. Az egyikük dr. Túri Árpád kisállat-specialista klinikus szakállatorvos, a Magyar Állatorvosi Kamara lógyógyász specialistája, a dunaföldvári Túri Állatkórház vezető főorvosa, akinek 2020-ban ítélték oda az elismerést, de akkor az online formátumban megrendezett kongresszuson nem vehette át azt. Az idei díjazott pedig prof. dr. Bodó Gábor PhD, Habil, Dipl ECVS, az MTA Doktora, a Lógyógyászati Tanszék és Klinika tanszékvezetője.

A kétnapos kongresszust megelőző „nulladik”, gyakorlati napon légzőszervi vizsgálati kurzus zajlott a Lógyógyászati Tanszék és Klinikán prof. dr. Bodó Gábor és dr. Bakos Zoltán vezetésével.

Mlgyae2022
Overground endoszkópos vizsgálat a Lógyógyászati Tanszék és Klinikán

Fotó: Magyar Patkolókovácsok Egyesülete, Magyar Lógyógyász Állatorvosok Egyesülete

Kapcsolódó cikkek
Kommentek