Őszi-téli pataápolási tippek

Lo Osz Illusztracio1200 2

A sport- és hobbilovak sokkal több időt töltenek az istállóban ősszel és télen, mint a melegebb hónapokban, odakint pedig gyakran sáros, csúszós, felázott karámok fogadják őket. Érdemes ezért ebben az időszakban több figyelmet fordítanod a pataápolásra.

Tisztaság – nyír egészség

A nyirkos idő és a sár kedvez a különféle baktériumok szaporodásának, így az őszi-téli hónapok egyik jellegzetes problémája a nyírrothadás, amitől a leghatékonyabban napi rendszeres patapucolással és az istálló tisztán tartásával védheted meg lovadat.

A nyírrothadást általában olyan baktériumok okozzák, amelyeknek legfőbb ellensége a szárazság és a levegő. A nyírrothadás könnyen felismerhető kellemetlen és jellegzetes szagáról és a fekete kenőcsös váladékról, amit a rothasztó baktériumok termelnek, amikor feloldják a nyír szaruját. A nyírrothadás a középső nyírbarázdából indul ki.

Akár megelőzésről, akár már a kialakult nyírrothadás kezeléséről van szó, fontos, hogy az alom mindig száraz, a ló patája pedig gondozott legyen. Érdemes lovad patáit nem csak lovaglás előtt, hanem akkor is mindig kipucolnod, mielőtt lovad száraz almon, vagy talajon mozoghat. Így nem a patában összegyűlt trágyát, vagy épp sarat és kavicsokat préseli még jobban bele a szaruba, hanem a nyír szellőzhet.

Ha pedig már megtörtént a baj, jó szolgálatot tesz az SBC paszta, a fakátrány, valamint a patkolókovácsoknál kapható speciális nyírfertőtlenítő szerek. A versenyzőknek érdemes figyelniük a doppinglistán szereplő készítményekre. Fontos tudnod, hogy ezeket a készítményeket naponta használni kell a teljes gyógyuláshoz. Az, hogy a patkolókovács 6-8 hetente rendbe teszi a lovad lábát, kevés a sikerhez.

Pata Sar1200

Sántaságot is okozhat a csüdsömör

A csüdsömör egyfajta bőrgyulladás, amelyet általában a sárban előforduló baktériumok okoznak. Ezek a bőr alá kerülve szőrhullást eredményeznek, súlyosabb esetben elbontják a szöveteket. A csüd szőrzete összetapad és csomós lesz, a bőr és a bőr alatti kötőszövet gyulladása miatt a láb megduzzad, a bőr felsebesedik, berepedezik és nedvezik, majd a szőr kihullik, a bőr felületén hegek keletkeznek, amelyek újra felrepednek és nedveznek. A csüdsömör makacs elváltozás, ami a láb felsőbb részeire is felhúzódhat és akár sántaságot is okozhat.

A csüdsömör a dúsabb lábszőrzettel megáldott lovakat jobban veszélyezteti, de alapvetően bármilyen lovon megjelenhet. A csüdsömörben szenvedő, vagy arra hajlamos lovak lábait mindig tisztán és szárazon kell tartani. Tehát a karámból, vagy a pályáról behozva le kell mosni róluk a sarat, majd alaposan megszárítani a lábaikat.

Érdemes az érintett bőrfelületet akár megelőzésképpen is valamilyen zsíros krémmel leápolni, mielőtt a ló sáros talajon töltené az idejét. Ez lehet Sudocream, Neogranormon, illetve valamilyen speciálisan erre a problémára kifejlesztett készítmény is – kiválasztásában kérd állatorvosod segítségét. Fontos, hogy ezeket a krémeket is naponta le kell mosni a bőrről.

Lo Sar 1200

Sár: több, mint bosszúság

Az őszi és téli hónapok velejárója a sár, ami egyrészt felpuhítja a pata szaruját, másrészt a mozgás folyamán a pata a sáros, mély talajba könnyebben besüllyed, megcsúszik. Felborul a lábak egyensúlya, szimmetrikus mozgása és a ló a hátsó lábával könnyen letapossa a patkót. Ez egyrészt balesetveszélyes, mert a ló beleléphet a patkóból kiálló szögekbe, vagy a kápába, másrészt a szaru is károsodhat. Ilyen esetben meggondolandó a patkók eltávolítása, különösen, ha a ló a hidegebb hónapokban kevesebbet dolgozik.

A szaru szabályozását ilyenkor úgy kell elvégezni, hogy az igazodjon a téli fagyos talajviszonyokhoz. Figyelembe kell venni, hogy a patáknak időre van szükségük a regenerálódáshoz. Nem tanácsos hetekre, vagy csak egy-két hónapra patkó nélkül hagyni a lovat, hiszen a szegek helyén könnyen töredezhet a szarufal, a talpnak és a nyírnak is meg kell szokni az új viszonyokat. A néhány hónapos pihenő viszont segíti a lábvégek keringését, az irha működését és alapvetően a szaru minősége is javulhat.

Komoly probléma lehet a téli hónapokban, ha a kisebb területű karámok talaja napközben sáros és a lovak patái mély nyomokat, lyukakat hagynak benne, majd másnap reggelre ez megfagy és a lovak ezen az egyenetlen és keményre fagyott talajon kénytelenek mozogni. Ebben az esetben is nagyon megnő a szalagok, ízületek sérülésének veszélye. A talp érzékenysége, vékonysága miatt akár tályog kialakulásával is számolni kell.

Lovak Hideg1200

Forrás: Magyar Patkolókovácsok Egyesülete

Fotó: Pixabay

Kommentek