Ha ősz, akkor patatályog-szezon

Osz sar takaro lovak

Az őszi nedves, sáros idő a patatályog-szezon kezdetét is jelzi a patkolókovácsoknak. Lássuk, mire kell odafigyelned, ha szeretnéd megkímélni lovadat a kellemetlenségektől.

A patatályog az egyik a leggyakoribb okozója a lovak akut sántaságának, amivel a lótartók az állatorvosokhoz és patkolókovácsokhoz fordulnak. A patatályog gennyes váladék helyi felhalmozódása a patairha és a szarutok fali, vagy talpi része között.

Ősszel a nagy mennyiségű eső és sár következtében felpuhulnak a paták, és védtelenebbé válnak a külső behatásokkal szemben. Nem csak a köves útszakaszokon való áthaladás jár ilyenkor fokozott kockázattal, de a patában felgyűlő sárba gyakran beleragadnak kisebb-nagyobb kövek, amik minden lépésnél nyomják a talpi szarut, illetve a nyírt. Az ilyen trauma pedig patatályog kialakulásához vezethet.

Ezért rendkívül fontos, hogy ilyenkor még nagyobb figyelmet szentelj a patapucolásnak:

  • Ne csak lovaglás előtt, de lovaglás után is tisztítsd meg lovad patáit a beleragadt sártól és kövektől.
  • Lovaglástól függetlenül naponta egyszer mindenképp tisztítsd meg lovad patáit.
  • Ha lovadnál hirtelen fellépő sántaságot tapasztalsz, kérd állatorvosod, illetve patkolókovácsod segítségét.

Lótartóként fontos tudnod, hogy természetesen nem minden sántaság hátterében áll patatályog, lehet más, és akár nagyobb baj is, például patacsont repedés, törés, szegbelépés, stb. Épp ezért fontos, hogy soha ne általánosíts, hanem alaposan, az állatorvossal együtt keresd a probléma okát.

Patatalyog mape
Kezelés alatt álló patatályog

Forrás: Magyar Patkolókovácsok Egyesülete

Kapcsolódó cikkek
Kommentek