Három nap az ortopéd patkolásról

Kovacskepzes Rl Og

Március végén a Magyar Patkolókovácsok Egyesületének meghívására hazánkba látogatott két kiváló szakember, hogy az ortopéd patkolás elméletéről és gyakorlatáról tartson képzést a magyar patkolókovácsoknak. A rendezvénynek a Lógyógyászati Tanszék és Klinika adott otthont.

Dr. Jenny Hagen állatorvos és patkolókovács, a Lipcsei Egyetem Állatorvosanatómiai Intézet munkatársa több alkalommal járt már hazánkban, hogy előadást tartson magyar kollégáinak, illetve hogy beszámoljon legfrissebb kutatási eredményeiről. Aksel Vibe Európa-bajnok patkolókovács, a Mustad oktatókovácsa azonban először látogatott Magyarországra.

A háromnapos rendezvény első napja, a patkolókovács tanulók és MAPE tagok számára nyitott, egy kis elmélettel fűszerezett kovácsolási workshop teltházzal zajlott. Aksel Vibe felügyeletével 11 üllőnél folyt a munka.

A szombati nap dr. Jenny Hagen elméleti előadásával kezdődött a Lógyógyászati Tanszék és Klinika nagy előadójában, ahol nem csak kutatási eredményeiről, hanem különleges eseteiről is beszámolt és azt is bemutatta, hogy egy-egy jól megválasztott ortopéd megoldás akár pillanatok alatt csodát tesz. Délután Aksel Vibe egy ugrólovat patkolt meg, aki 125 centiméteres magasságon versenyzik, de épp a felületes ujjhajlító ín sérülése miatti rehabilitációjának vége felé jár, már üget és vágtázhat is.

Kovacskepzes Rl2

A rendezvény záró napján Aksel Vibe rendkívül érdekes betekintést adott saját munkájába, és az egyes évszakok sajátosságainak megfelelő patkolásba. Hazájában, Norvégiában ugyanis évente hat hónapon át a tél, a hó és a jég az úr. Mint elmondta, kulcsfontosságú, hogy a lovak a fél évig tartó télben is biztos lábakon álljanak, csökkentve ezzel az esésből fakadó láb- és medencetörések veszélyét, így Norvégiában a fagyok beköszöntével minden ló téli patkót kap hókivetővel és négy sarokkal. Aksel arról is beszámolt, hogy míg a 90-es évek végén a hosszú és kemény telek miatt alig-alig találkoztak nyírrothadással és fehérvonal-betegséggel, a klímaváltozás miatt Norvégiában is és ez a két betegség is megjelent az országban.

A vasárnapi patkolási gyakorlatra két olyan ló érkezett, akiknél dr. Jenny Hagen és Aksel Vibe látványos módosításokat végezhettek el. A szaruszabályozás és a patkolás mindkét esetben a lovak patkolókovácsával konzultálva, a korábbi leletek figyelembe vételével, illetve a Klinikán frissen készített röntgenfelvételek segítségével történt.

Kovacskepzes Rl3

Forrás és fotó: Magyar Patkolókovácsok Egyesülete

Kapcsolódó cikkek
Kommentek