Figyelj lovadra: a sántaság csökkent teljesítménnyel kezdődik

Lo All1200

"Nem sánta az, csak nem akar menni" - biztosan Te is hallottad már ezt a megállapítást. Pedig ha lovad nem úgy teljesít, ahogy elvárnád, vagy ahogy azt megszokhattad tőle, azt soha nem szabad figyelmen kívül hagyni, hiszen a háttérben akár ortopédia eredetű ok, magyarán fájdalom, sántaság is állhat. Ezt pedig gyakran nem egyszerű felismerni.

Sok ló esetében feltűnő sántaság nem észlelhető, legalábbis a tulajdonos, illetve a lovas szerint. A lovak egy része valóban nem sántít egyértelműen - amíg el nem kezdik kivizsgálni őket… Az ortopédia vizsgálat során fontos reprodukálni azt a szituációt, ami a lovas szerint a legtöbb gondot okozza a lónak.

Csalóka, sokarcú sántaság

Sok csökkent teljesítményt mutató ló kézen megvezetve nem sánta. Néhány lónál futószáron mutatkoznak tünetek. A lovak nagy része azonban teljesen más képet mutat lovas alatt és a tüneteik sokkal feltűnőbbek. Van olyan kézen és futószáron sántaságmentes ló, amely azonnal feltűnő sántaságot vagy problémát mutat, amint a lovas a nyeregbe helyezkedik. Természetesen ez a probléma súlyosságától is függ, de a ló fájdalomtűrő képessége és maga a lovas is nagy hatással vannak a tünetekre.

A kétoldali hátulsó végtag sántaság gyakran viszonylag enyhe tünetekben mutatkozik meg: a ló nem jön eleget hátulról, nem megy előre, vagy nem reagál kellőképpen a lovas segítségeire. Képzettebb lovaknak sokszor csak bizonyos feladatok elvégzése okoz nehézséget, de előfordul, hogy a ló teljes mértékben visszautasíthatja a feladat végrehajtását.

A támaszkodás kerülése, illetve egyéb támaszkodással kapcsolatos problémák bármilyen típusú és feladatot végző lóban jelentkezhetnek. A lovas akár azt is tapasztalhatja, hogy a ló az elején van, jobban húz, mint régen, elfordítja egyik irányba a fejét, vagy több van a lovas egyik kezében, mint a másikban.

Futoszar1200
Néhány lónál futószáron mutatkoznak tünetek

Késik, nem "ül" a díjló

Egy díjló lehet, hogy csak középügetésben mutat enyhe hátulsó végtag sántaságot vagy a vállat be feladat során elülső végtag sántaságot. A lovak késhetnek ugrásváltáskor vagy visszautasíthatják az ugrásváltást egy vagy mindkét kézre. Díjlovasoknál gyakori probléma, hogy a lovuk „nem ül” úgy, mint régen – ez jelentkezhet alacsonyabb szinten már összeszedett ügetésnél és vágtánál is, de magasabb szintű lovaknak néha csak piaffe, passage vagy a vágta piruett okoz nehézséget.

Ugrólovak: változik a vágta, az ugrótechnika

A díjugratók általában lovuk vágtájának vagy ugrástechnikájának változását veszik észre először. Sokszor arra panaszkodnak, hogy lovuk inkább felfelé, mint előre mozog és a hátulsó végtagokat egymáshoz közel helyezve kis, ugrásszerű léptekkel haladnak előre. Néhány ló elkezd ferdén ugrani, kirúg az akadály fölött, csak egyik lábra hajlandó érkezni, siet az akadály felé vagy megáll bizonyos típusú, magasságú vagy akár bármilyen akadály előtt. Vannak lovak, akiknek az összetett akadályok okoznak problémát, máskor a lovasnak az tűnik fel, hogy a ló bizonyos talajokon kevésbé jól ugrik.

A sántaság oka bárhol lehet...

Ha az ortopédia vizsgálat során egyértelmű egyoldali (akár elülső vagy hátulsó végtag) sántaságot lát az állatorvos, érdemes diagnosztikai érzéstelenítéssel folytatni a kivizsgálást, hiszen a sántaság oka a végtag bármely részén lehet – sőt, akár feljebb is.

A vágtában jelentkező tünetek egy részét a hátágyéki, illetve a keresztcsonti tájék fájdalma okozza. A csípő-keresztcsonti ízület fájdalma nem csak hozzájárulhat egy egyoldali hátulsó végtag sántasághoz, de lehet annak kizárólagos oka is.

A támaszkodás kerülésének hátterében számos ok állhat. A gyakoribb okok közé tartozik az enyhe fokú kétoldali hátulsó végtag sántaság, a csípő-keresztcsonti terület fájdalma, illetve a hátágyéki szakasz elsődleges vagy másodlagos fájdalma.

Ha a ló az elején van és nehéz a lovas kezében, de nem mutat egyértelmű sántaságot, a tünetek hátterében sokszor kétoldali enyhe fokú lábvégfájdalom áll.

A csökkent teljesítmény kivizsgálása során gondolni kell arra, hogy a problémának több oka is lehet, mind a mozgásszervrendszeren belül, mind más szervrendszerekben. Ha mozgásszervi probléma áll a panaszok hátterében, az esetek nagy részében a probléma eredete diagnosztikai érzéstelenítéssel felderíthető. Ha ez nem jár sikerrel, vagy az állatorvos nem éri el az elvárt javulást diagnosztikai érzéstelenítéssel, a tünetek függvényében érdemes javasolni egyéb okok (pl. légzőszervi, keringési, emésztőszervi) kivizsgálását is.

Nagyannamari790
A lovat vezeti: dr. Nagy Annamária - fotó: Animal Health Trust

A cikket dr. Nagy Annamária XXIV. Lógyógyászati Kongresszuson bemutatott előadása alapján a Magyar Patkolókovácsok Egyesülete készítette. Dr. Nagy Annamária kisebb megszakításokkal 2002 óta dolgozik Angliában az Animal Health Trust-nál Sue Dyson, a világ egyik legnevesebb sántaságdiagnosztikai szaktekintélye mellett.

Fotó: Pixabay

Kapcsolódó cikkek
Kommentek