Díjugrató olimpikonok patkolókovácsa tartott kurzust

Patkolokovacs900

Az olimpiai bajnok francia díjugrató csapat patkolókovácsa Kabókapusztán tartott kis létszámú workshopot magyar kollégáinak. A képzésen nem csak a patkolókovácsok, de a tapasztalt lovasok is sokat tanultak.

Jerome Champion közel harminc éve dolgozik patkolókovácsként. Franciaországban és Belgiumban rendszeresen versenyzik és bíráskodik patkolókovács versenyeken. A 2007-ben második, 2008-ban harmadik helyezett francia csapat tagja a veronai patkolókovács versenyen, 2011-ben francia bajnok. Olyan élvonalbeli díjugrató versenyzők patkolókovácsa, mint például Pénélope Leprévost és ő patkolta a 2016-ban olimpiai bajnok francia díjugrató csapat lovait.

A francia patkolókovács-sztár versenyzőként, bíróként és előadóként is többször járt már Magyarországon, de januárban ismét hazánkba látogatott, hogy kilenc magyar kollégájának tartson workshopot. A kétnapos kurzus során az ugrólovak patkolása volt a fő téma, a feladatot pedig két magyar díjugrató kerettag, Varga Balázs és Czékus Zoltán aktívan versenyző lovai szolgáltatták.

A lovakat közös elbírálás, a látottak és teendők megbeszélése után Jerome Champion szakmai utasításai alapján a résztvevők körmölték és patkolták meg, majd a kész munkák ismét bírálaton estek át.

Fotó: Kaiser Barbara, Basepoint

„Nagyon tetszett, mert a Jerome Champion olyan lovakkal foglalkozik, ami mind csúcsló és ugróló. Ez jó dolog volt” – mondta Varga Balázs, aki kiemelte, hogy a lovak szépen türelmesen fel lettek vezetve lépésben és ügetésben úgy a patkolás előtt, mint utána, és a szakemberek megbeszélték, mit és miért érdemes megváltoztatni. „ Az is szerencsés volt, hogy az állatorvosom, dr. Kis János is részt vett ezen a kétnapos képzésen, így mind a négy lovamról kéznél voltak a röntgenfelvételek. Többek között JLo volt az egyik kísérleti nyúl” – árulta el Varga Balázs. „Például nála az lett a konklúzió, hogy ő valószínűleg az a típusú ló, aki 3-4 hetente igényli a szaruszabályozást a bevett 6 hét helyett. A többi bemutatott lovamról azt hittem laikusként, hogy egyszerű patkolású lovak, de náluk is rengeteg változtatás történt annak érdekében, hogy a lábszerkezetük minél tovább bírja ezt a terhelést, aminek ki vannak téve.”

„Nagyon jól mozognak a lovak, a lényeges az lesz, amikor már ugrok is velük, de most pihenő időszakban vannak. Bízom benne, hogy a különböző anatómiai képletek még kevésbé fognak terhelődni” – mondta a képzést követő héten Varga Balázs, aki hozzátette, jó érzés volt azt hallani, amikor a patkolókovács kollégák kérték, hogy jelezzen vissza, hogy alakul a ló teljesítménye.

„Sikerült két fiatal lovat is megpatkolni, egy négy- és egy ötévest, akik még a munkájuk elején állnak. Nagyon hasznos volt, hogy Jerome Champion rávilágított – pedig nem is szokott ennyire fiatal lovakkal foglalkozni -, hogy már ennyire fiatalon fontos jó irányba terelni a dolgokat, mert egyébként lehet, hogy hatévesen véget is érne a ló sportkarrierje.

Érdemes lenne ilyen szakembereket rendszeresen meghívni előadást tartani a lovasoknak, tulajdonosoknak, lótenyésztőknek, megpatkoltatni velük néhány lovat” – emelte ki Varga Balázs és hozzátette, hogy a magyar díjugrató sportnak és a Magyar Lovas Szövetségnek is érdeke, hogy a tulajdonosok többet tudjanak a témáról és jobb legyen az együttműködésük a patkolókovácsokkal. „Ha akár csak félig-meddig ráncba lenne szedve a szakma patkolókovácsi és tulajdonosi szinten, már az legalább 20%-os javulást jelentene eredményekben” – mondta.

Czékus Zoltán a 2017-es Tenyészversenyen - Fotó: Halasmédia

Czékus Zoltán is elégedett volt a látottakkal: „Egy olyan lovat vittem, aminek csak annyi gondja volt, hogy picit a sarkára lépett, ezt az utóbbi időszakban figyeltük meg nála. Elsősorban ezért szerettem volna elvinni, megelőzésképpen, hogy ez a későbbiekben ne befolyásolja a sportkarrierjét. A résztvevő patkolókovácsok részletesen elbírálták a lovat, majd Jerome Champion irányításával megpatkolták. Pozitív változásokat tapasztaltam, a ló már másnapi lovagláskor sokkal könnyedebben, nagyon jól mozgott, máshogy terhelte a patáját. Mindez állatorvosom, dr. Kis János felügyelete mellett zajlott. A folytatás persze az itteni patkolókovácsokra marad, de Jerome útravalóként természetesen elmondta, mire kell figyelni” – számolt be Czékus Zoltán.

„Jó volt egy kicsit belelátni a patkolókovács szakmába. Ugyanúgy, ahogy az állatorvosok továbbképzése, az együttműködés és kommunikáció a patkolókováccsal és a lovassal, ez is a ló és a sport javát szolgálja. Globálisan kell látni: nem elég csak az egyik a másik nélkül” – összegezte tapasztalatait Czékus Zoltán.

Fotó: Kaiser Barbara, Basepoint

Forrás: Magyar Patkolókovácsok Egyesülete

A lovas világ legfrissebb hírei egyenesen a postafiókodba:

Kommentek