Áztatás és zsírozás: segítenek megőrizni a pata egészségét?

Pata kez 1200

A pataáztatás, a patazsírok és -olajok nagy népszerűségnek örvendenek a lótartók körében. A legtöbb készítmény egészségesebb, erősebb patákat ígér, és van, ami a töredezettség megszüntetésével vagy gyorsabb szarunövekedéssel kecsegtet. A Magyar Patkolókovácsok Egyesületének cikkéből kiderül, milyen eredményt várhatsz ettől a mindennapos pataápolási művelettől.

Ha a paták nedvességtartalmának pótlásáról van szó, a legtermészetesebb dolog, amihez a lótartó fordulhat, az a víz. De mint oly sok más dolog esetében, itt is a mennyiség a kulcs.

A pata konformációjára hatással van a környezet nedvességtartalma: a nedvesebb környezetben és talajon élő lovaknak más a pataalakulása, mint a száraz, homokos talajon élőké. A pata szarujának nedvességtartalmát azonban alapvetően nem a környezet, hanem a lábvég keringése biztosítja, és ez a nedvességtartalom egészséges lóban állandó. Brian Hampson egyik kutatásában nedves, félsivatagos és sivatagos környezetben vadon élő lovak patáit tanulmányozva arra jutott, hogy a szaru nedvességtartalma mindhárom környezetben átlagosan 29,5% volt. Ha pedig a külső szarufal nedvességtartalma különböző környezeti feltételek mellett is állandó, akkor a kívülről jövő nedvességnek nincs hatása a pata nedvességtartalmára – mutatott rá.

Egy másik kutatása során a pataáztatás hatását vizsgálta. Hat lovat patacipőbe állítottak két órára: minden ló esetében az egyik első lábra vízzel teli, a másikra száraz patacipő került, majd két óra elteltével körmölés után értékelték a szaru nedvességét. Az eredmény, hogy az áztatás a szarufal nedvességtartalmát nem, a talpi szaru nedvességtartalmát viszont jelentősen befolyásolta.

A pata természetes konstrukciójánál fogva fel tud venni a környezettől bizonyos mennyiségű nedvességet, így megőrzi erősségét, sőt, képes a nedvességet felvenni egészen addig a pontig, ami már ártalmas a szaru számára. Mint Brian Hampson kutatása is mutatja, ez elsősorban a talpi szarura jellemző, ami felpuhulva egyrészt könnyebben megnyomódik, másrészt a baktériumok és gombák is könnyebben megtámadják (nyírrothadás, fehérvonal-betegség, patatályog, szarurepedések). A felázott és túlságosan felpuhult szaru a patkót sem tartja meg rendesen. Ez nem csak tartósan sáros, csapadékos időben lehet probléma, hanem például a versenyben lévő lovak esetén is, akiket naponta akár több alkalommal is lemosnak.

A lótartók idehaza jellemzően inkább a paták kiszáradása miatt szoktak aggódni. Azonban amikor kiszáradt patáról van szó, csak a pata külsejéről beszélünk, hiszen csak az látható, de a belső struktúrák keringése ettől még változatlan. Illetve fontos észben tartani, hogy a pata külső rétegéből nem jut be nedvesség a pata belsejébe. Jó hír, hogy a szaru kiszáradása általában csak felületi repedéseket okoz, mélyebbre csak a pata kiegyensúlyozatlansága által okozott repedések hatolnak.

A két állapot, tehát a túlságosan nedves és a túlságosan száraz állapot közötti gyakori váltás viszont károsítja a patát, és a szaru töredezéséhez vezet.

Mivel a lábvég keringése az, ami a szaru nedvességtartalmát biztosítja, illetve mivel a pata külső rétegéből nem jut be nedvesség a pata belsejébe, mindaz, amivel a patát kívülről kenjük, kevéssé hatásos. Bizonyos pataápoló készítmények (főleg az olaj, kátrány és petróleum alapú készítmények) 12-24 órán át segíthetnek megőrizni a pata ideális nedvességtartalmát. Egyrészt megakadályozzák, hogy a külső nedvesség károsítsa a patát, illetve azt is, hogy a szaru veszítsen nedvességtartalmából. Az oldószereket, illetve kátrány alapú összetevőket tartalmazó pataápolók azonban a repedezett patának akár árthatnak is.

A patazsírok és -olajok segítségével tehát nem lehet növelni a pata nedvességtartalmát, nem lehet nedvességet bevinni velük a szaruba, ezek a készítmények mindössze elszigetelik a szarut a külső környezettől. Ezáltal korlátozott mértékben védik a kiszáradástól, mintegy bezárják a felszívott nedvességet a szaruba, illetve megakadályozzák, hogy a túlságosan nedves környezet hatására túlságosan felpuhuljon. Fontos, hogy mielőtt patazsírt, vagy pataolajat használsz, alaposan mosd le a szennyeződéseket lovad patáiról, majd a készítményt akkor vidd fel a szarura, amikor azon már nincs vízréteg.

Patkolás-körmölés előtt a száraz időszakokban fontos a talpi szaru puhítása. Az agyag (hobbiboltokban is kapható) egy éjszaka alatt tökéletesen a megfelelő állapotúra puhítja a talpi szarut.

Forrás: Magyar Patkolókovácsok Egyesülete

Kapcsolódó cikkek
Kommentek