Terítéken a hátsó lábak sántasága

Vetpd Kiemelt

Október utolsó hétvégéjén ismét konferencia üzemmódba kapcsolt az Észak-Magyarországi Lógyógyászati Kft. csapata, hogy otthont adjon a VetPD - Veterinary Professional Development soron következő kurzusának. A téma ezúttal a hátulsó végtag sántasága volt.

Észak-magyarországi Lógyógyászati Kft. tizedik alkalommal adott otthont a VetPD - Veterinary Professional Development képzésének. Ezek a kis létszámú, gyakorlatorientált kurzusok mindig egy szűkebb témakörre fókuszálnak, de azt rendkívül alaposan tárgyalják. A délelőtti elméleti előadások után a résztvevők több csoportra osztva vesznek részt a gyakorlati foglalkozásokon, ahol bőven elegendő idő áll rendelkezésükre ahhoz, hogy az oktatók segítségével elsajátítsák és begyakorolják a fogásokat.

A magyarországi kurzus mindig a legnemzetközibb – tudtuk meg dr. Szeghő Zsolttól, az Észak-magyarországi Lógyógyászati Kft. vezető állatorvosától. Ezúttal magyar, romániai, német, osztrák, cseh, norvég és dán állatorvosok vettek részt a képzésen. Ezt a sokszínűséget kihasználva néhány éve még az angol állatorvosi kamara elnöke is Szirmabesenyőre utazott, amikor szerette volna inkognitóban megtekinteni az egyik kurzust.

Vetpd2
Andy Fiske-Jackson, a londoni Royal Veterinary College lókórházának egyik vezető munkatársa

A VetPD a világszínvonalat viszi el minden kurzusára, szigorú menetrend és sztenderdek szerint dolgoznak. A felkért előadók rendre ott vannak a szakma legjelentősebb nemzetközi eseményein, és tagjai a legjelentősebb szakmai szervezeteknek, ugyanakkor rendkívül közvetlenek, örömmel válaszolnak minden egyes kérdésre és a nyelvi különbségek ellenére is hatékonyan adják át a tudást. „Olyan szakemberek tartják a kurzusokat, akiknek a könyveiből tanulunk” – mondja dr. Szeghő Zsolt. „Előadóink között köszönthettük Jonathan Andersont, Anglia egyik vezető lókórháza, a Rainbow Equine Hospital vezető állatorvosát, Andy Fiske-Jacksont, a londoni Royal Veterinary College lókórházának egyik vezető munkatársát és Matt Chesworth-öt, a Royal Veterinary College rezidens oktatóját” – sorolja.

Vetpd3
Jonathan Anderson, Anglia egyik vezető lókórháza, a Rainbow Equine Hospital vezető állatorvosa

A résztvevő állatorvosok az előadások után élő lovakon, illetve lólábakon gyakorolhatták az érzéstelenítési, ízületszúrási technikákat, a kurzus szponzorainak köszönhetően a legújabb készülékek segítségével gyakorolhatták a hátulsó végtag ultrahang- és röntgendiagnosztikáját, valamint kipróbálhatták a Lameness Locator névre hallgató számítógépes sántaságvizsgáló rendszert is. Ez volt a második kurzus a VetPD és az Észak-Magyarországi Lógyógyászati Kft. szervezésében, ahol a résztvevők megismerhették ennek az objektív sántaságvizsgáló rendszernek a működését.

A Lameness Locator a világszerte folyamatban lévő fejlesztések közül az egyik legígéretesebb, melynek nagy előnye egyszerű kezelhetősége: mindössze három szenzort kell a lóra felhelyezni, majd a felvezetés után a rendszer egy tableten jelzi, hogy melyik végtagon valószínűsíthető sántaság és az milyen jellegű. Hasonlóan más hasonló rendszerekhez, a Lameness Locator sem használható önmagában, szükség van az állatorvos anatómiai és sántaságdiagnosztikai ismereteire a mért értékek közötti összefüggések értelmezéséhez, azonban rendkívül hatékony és hasznos kiegészítője a sántaságvizsgálatnak.

Fotó: Észak-magyarországi Lógyógyászati Kft.

Kapcsolódó cikkek
Kommentek