Fellélegezhetnek a lótartók: lecsengőben van idén a Nyugat-nílusi láz

Lo Naplemente

A nyár és az ősz folyamán Magyarországon és az Európai Unió több tagállamában is regisztrálták lovak Nyugat-nílusi lázzal történő megfertőződését. A NÉBIH aktuális jelentése szerint a fertőzés hazánkban idén 91 állattartó telepet érintett és 97 lovat betegített meg. A Nyugat-nílusi láz az esetek közel ötödében a lovak halálához vezetett.

Több EU-s tagállamhoz (Ausztria, Bulgária, Franciaország, Görögország, Horvátország, Németország, Olaszország, Portugália, Románia, Spanyolország és Szlovénia) hasonlóan hazánkban is számos lovat megbetegített idén a Nyugat-nílusi láz.

Eu Adns 73 2018 01 01 2018 11 21
Több európai országban fertőzött idén is a Nyugat-nílusi láz

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal állategészségügyi diagnosztikai laboratóriuma idén 91 állattartó telepen állapította meg szerológiai vagy virológiai vizsgálattal a fertőzést idegrendszeri tüneteket mutató lovakból. A legtöbb esetet augusztusban és szeptemberben igazolták, míg az utolsó kettőt november 5-én erősítette meg a laboratórium.

A betegséget 16 megye 83 településén és a főváros egyik kerületében diagnosztizálták: Budapest, Baranya, Bács-Kiskun, Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Hajdú-Bihar, Heves, Komárom-Esztergom, Pest, Somogy, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Tolna, Veszprém és Zala megye vált érintetté.

Hu Adns 73 2018 01 01 2018 11 21 1
A Nyugat-nílusi lázat idén 16 megye 83 településén és a fővárosban is diagnosztizálták

97 beteg ló volt. 17 állat hullott el vagy el kellett altatni.

Az idegrendszeri tünetek miatt megvizsgált, és a laboratóriumi eredmények által is igazoltan Nyugat-nílusi lázban beteg 97 ló közel ötöde, 17 állat pusztult el. A többi esetben a lovak javulnak, stagnál az állapotuk vagy tünetmentessé váltak.

A hideg idő beköszöntével várhatóan idén már újabb megbetegedésekkel nem kell számolni. A lovakat vakcinázni tavasszal, a szúnyogok tömeges megjelenése előtt ideális.

Forrás: NÉBIH

Kapcsolódó cikkek
Kommentek