Lehet lovad oltás nélkül is védett a Nyugat-nílusi láztól?

Wnv Vedelem

Félted lovadat a Nyugat-nílusi láztól, de ha lehet, elkerülnéd az oltást? Egy kis szerencsével van megoldás!

A Nyugat-nílusi vírus (NYNV, vagy WNV) évről évre egyre növekvő számban okoz idegrendszeri megbetegedéseket hazánkban emberekben és lovakban egyaránt. A 2018-as nyári-őszi szezonban regisztrált 91 ló megbetegedését követően elmondható, hogy a vírus jelentős veszélyt jelent a hazai lóállományra nézve is.

A szúnyogok által terjesztett vírus mindössze a fertőzött, azaz szerológiailag pozitív lovak kb. 10%-ában okoz idegrendszeri megbetegedéseket, a többi esetben a fertőzés enyhe lefolyású, általános levertséggel jár együtt, vagy legnagyobb eséllyel tünetmentesen átvészelik az állatok. Fontos hangsúlyozni, hogy a megbetegedett lovak nem jelentenek fertőzési veszélyt sem társaikra, sem az emberekre, ugyanis a vírus átvitele csakis a fertőzött szúnyogok csípése során történhet.

A fertőzésen átesett lovak hosszú ideig védettek

A Nyugat-nílusi vírus a Flavivírusok csoportjába tartozó kórokozó, amely nemzetség tagjainak ismert tulajdonsága, hogy a fertőzést követően hosszú ideig tartó védettséget alakítanak ki az érintett egyedekben. Ez igaz akár a tünetmentes fertőzésen átesett, akár az idegrendszeri megbetegedést átvészelt lovakra is: ők hosszú időre védetté válnak, a vakcina nyújtotta védelemre nincs szükségük.

Ha azonban a ló nem fertőződött meg természetes úton, akkor rendelkezésre áll vakcina, amellyel egy tavaszi két alkalmas alapimmunizálást követően, évi ismételt oltásokkal megfelelő védettség alakítható ki a megbetegedések ellen.

IgM: a beteg lovak diagnosztikája

A Nyugat-nílusi láz diagnosztikája során különböző szerológiai labormódszerek biztosítják a gyors kórjelzést. Hazánkban a szezonálisan idegrendszeri tüneteket mutató lovak esetében a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) az IgM típusú ellenanyagok kimutatását végzi ELISA módszerrel. Ennek az ellenanyagnak a jelenléte a közelmúltban bekövetkezett fertőzés gyanúját támasztja alá, hiszen az IgM a fertőződést követő kb. 4-7 napon jelenik meg a vérben és kb. 2-4 hónapig marad kimutatható szinten.

IgG: a védettség tesztje

Ettől eltérően az IgG típusú ellenanyag a fertőződéstől számított 14. nap körül jelenik meg, és a szakirodalomban leírtak szerint hosszú ideig kimutatható szinten marad, ezáltal is fenntartva a tartós védettséget. A vakcinázást követően úgyszintén az IgG ellenanyagszint emelkedik, azonban a természetes fertőzéssel ellentétben az oltás nem képes olyan hosszú védettséget kialakítani.

A hazai lóállomány fertőzöttségi szintjének meghatározása céljából fontos a fertőzésen tünetmentesen átesett lovak arányának felmérése, továbbá e vizsgálat járványtani jelentősége mellett értékes információval szolgálhat a lótulajdonosok számára is lovaik aktuális immunállapotára vonatkozóan.

Amennyiben a vizsgált lovaknál IgG ellenanyag kimutatására szolgáló ELISA tesztek pozitív eredményt mutatnak, az adott évben a ló immunstátusza lehetővé teszi a jelentős költségekkel járó védőoltás mellőzését. A pozitív eredmény emellett információt nyújthat a szakembereknek Magyarország fertőzött területeinek felderítése mellett a megbetegedést tünetmentesen átvészelt lovak arányát illetőleg is.

Fontos tudni, hogy ez a teszt a korábban már beoltott lovak esetében nem alkalmazható.

A lótulajdonosok a vizsgálatokat a kezelő állatorvosuktól kérhetik, akik a natívan vett vérmintákat egyrészről a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) Tábornok utcai Állategészségügyi Diagnosztikai Igazgatóságára (cím: NÉBIH DI, Budapest, 1143 Budapest, Tábornok u. 2., dr. Malik Péter), valamint a Prophyl Kft. laboratóriumába (Szent István utca 18-20. Mohács 7700, dr. Halas Máté) küldhetik, a vizsgálatkérő lapon feltüntetve az IgG ELISA vizsgálatot. A vizsgálat költsége mintánként 5.600 Ft, ami jelentősen alacsonyabb, mint az alapimmunizálás, vagy az élethosszig való vakcinázás költsége. Ráadásul ez az összeg több minta küldése esetén a mintakezelési és adminisztrációs díjak függvényében tovább csökkenhet, ezért is érdemes egyszerre több lovat ellenőriztetni.

Azoknál a lovaknál, akik idén, azaz 2019-ben pozitívnak bizonyulnak, annak érdekében, hogy biztos lehess a védelem fennállásában, az elkövetkező három évben évente egyszer tavasszal a NÉBIH ingyenesen újra elvégzi az IgG vizsgálatot.

Az ingyenes újrateszteléssel kapcsolatban további információ: dr. Fehér Orsolya, Feher.Orsolya@univet.hu.

Labor1200
A kép illusztráció. Fotó: Pixabay

Készülj tudatosan a következő Nyugat-nílusi vírusszezonra és ne hagyd lova(i)dat védtelenül!

Írta: Dr. Korbacska-Kutasi Orsolya

Kapcsolódó cikkek
Kommentek