A nyári hőség lovad számára sem sétagalopp

Lo nyar og

Magas hőmérséklet, fokozott izzadás, csökkent étvágy, zavaró rovarok: a nyári hőség fokozott stresszt jelent lovad számára is.

A forróság negatív élettani hatásai nem csupán a lecsökkent étvágyból eredő visszaesett takarmányfelvételben, hanem az esetleges, főleg idős állatok esetén fellépő hirtelen fogyásban, vagy a csökkenő munkabírásban is jelentkezhetnek. További stresszfaktorként jelennek meg a nyári szezonban tömegesen megjelenő külső élősködők, vérszívó rovarok, amelyek jelenlétükkel zavarják a lovakat, emellett számos kórokozó hordozói is lehetnek. A legteljeskörűbb védelmet több különböző védelmi vonal együttes használatával tudod biztosítani. Ezek:

  • külsőleges oldatok és spray-k
  • takarmánykiegészítők
  • fejhálók és rovartakarók
Rovarriasztok og 1024x536
Rovariasztó termékek a Lovitamin.hu kínálatában

Különösen nehéz ez az időszak a nyári ekcémában (krónikus visszatérő szezonális allergiás dermatitisz) szenvedő lovak és gazdáik számára. A problémát a törpeszúnyogok (Culicoides) csípése, illetve a nyálukra adott allergiás reakció okozza. A törpeszúnyogoknak több mint 500 faja létezik, Izland kivételével a világ minden táján élnek, ennek megfelelően a nyári ekcéma is világszerte jelen van, kivéve a kis szigetországot.

A bántalom fajtától függetlenül kialakulhat. A tünetek általában 2-3 éves korban jelentkeznek, tipikusan a hát és has középvonalán, a fejen és a lábakon. A betegség kialakulásában a genetikai hajlam, illetve más túlérzékenységek (pl. asztma) is szerepet játszanak.

A betegségben szenvedő lovak esetében is a komplex megközelítés a leghatékonyabb:

  • az allergén távoltartása: takarózás, az istállóban megfelelő légmozgás fenntartása, sötét istállók, rovarriasztó szerek használata
  • az immunrendszer erősítése
  • a már kialakult elváltozások kezelése
UB itch
Csomag a nyári ekcéma, vagy allergiás dermatitisz megelőzésére, illetve kiegészítő kezelésére - UnionBIO
Itchless csomag
Csomag nyári ekcémás lovaknak - Equimins
Immunrendszer erosites og 1024x536
Termékek az immunrendszer erősítésére a Lovitamin.hu kínálatában

Bár rovarriasztó hatása tudományosan nem bizonyított, sok lótartó etet fokhagymát a rovarok távoltartására.

Fokhagyma termekek og 1024x536
Fokhagyma termékek a Lovitamin.hu kínálatában

Ebben az időszakban a fokozott izzadás miatt kiemelten fontos gondoskodnod a makro-és mikroelemek pótlásáról is, különösen, ha lovad rendszeres munkában van.

Revit electro salts 730
Revitalizáló elektrolit sók
Equimins electrolyte paste 730
Elektrolit paszta 30 ml
Dee tye drink liquid supplement
Izomláz “Tying-up” szindróma elleni elektrolit oldat

A hűvösebb hajnali és esti órákban végzett könnyebb munka, illetve egy-egy kellemes hűsítő fürdő teszi teljessé a gondos lótartó nyári eszköztárát.

Equimins3Logo90M

A Lóvitamin.hu webáruház termékkínálatában minden olyan takarmányt és táplálékkiegészítőt megtalálsz, ami segít lovad vagy csikód egészségének megőrzésében. Kérdéseiddel fordulj bizalommal a Lóvitamin.hu termékfelelőséhez, Möhöly Christához, aki lovad életkora, fajtája, terhelése szerint energia- és vitaminszükségleteire vonatkozó, személyre szabott takarmányozási tanácsokkal is tud segíteni.

Kommentek