Lovászok, hol vagytok?

Lovasz900 Kiemelt

Könnyebb meglelni az elveszett tűt a szénakazalban, mint a szakmájához értő, megbízható lovászt találni hazánkban. Annak, hogy mi lehet a lovászkrízis oka, Száz Petra és Molnár Szecső járt utána.

Magyarországon több helyszínen is folyik lovászképzés. Ezekben az iskolákban szakmunkás szintű oktatásban vesznek részt az ide jelentkező diákok. Tananyagukat tekintve az itt végzettek képesek lesznek a legfontosabb teendőkre lovak körül – és ez nem merül ki a trágyázásban. Megtanulják vezetni, kikötni, futószárazni, fáslizni a lovat. Tanulnak a lovak anatómiájáról, betegségeiről, de például a lószállításról is.

Mégis, ha körülnézünk az országban, folyamatosan ott a kínzó kérdés: hol vannak a képzett lovászok?

Lépten-nyomon tele van az internet lovászoknak szóló állásajánlatokkal. Az internetes fórumokon és közösségi oldalakon viszont rendre arról panaszkodnak a lótartók, hogy nem találnak szakembert se közel, se távol. Tehát munkaerőt sem találni, és a korábban utánpótlást jelentő erdélyi lovászok sem érkeznek már hazánkba akkora létszámmal.

Nos a rejtély megoldása az, hogy itthon nem fizetnek annyit, mint Ausztriában. És aki elutazik otthonától ilyen messzire, egy másik országba, annak plusz háromszáz kilométer már nem oszt, nem szoroz.

Nézzük az itthon végzetteket! Pillanatnyilag az iskolák lovászképzésén szinte csak lányok vesznek részt. Elnőisedett a szakma, ami érthető is, hiszen a nők genetikájában benne van a gondoskodás, ápolás, törődés. Ezt a szakmát választják, azt gondolván, hogy a lovas karrierjükhöz erre szükség lesz, hogy lovat tarthassanak, vagy kicsit továbbképezve magukat, ők is külföldön helyezkedhessenek el, mint groomok, vagyis lóápolók.

A „régi öregek”, a nagy szaktudású, lóhoz értő lovászok, akik még apjuktól tanulták a szakmát, vagy beleszülettek, már kiöregedtek.

A lovassport összetétele megváltozott, szereplőik többnyire nők, beleértve az ellátórendszert is. Hazánkban a technológia azonban nem tartott lépést ezzel a változással. Nyugat-Európa ugyanis ezt a trendet felismerve az ellátás technológiáját is nőiesítette, vagyis könnyen tolható kocsikat, nők által is könnyen vezethető modern traktorokat használnak, az almolás anyaga és módszere is könnyített a hazaihoz képest.

Ha fel szeretnénk zárkózni ezen a piacon, akkor fent leírt fejlesztések mellett jelentős változásokra van szükség:

bejelentett munkaviszonyt kell biztosítani a lovászoknak, lóápolóknak

emelni kell a fizetéseket

a fizetett szabadságot ki kell adni

több szakmai feladatot kell rájuk bízni

végül, de nem utolsósorban: megbecsülni őket és a munkájukat

Ilyen feltételek mellett idehaza is vonzóbb lesz a munkavállalás és a lótartók számíthatnak a lóhoz értő, megbízható lovászok, lóápolók munkájára.

Elnőiesedett a szakma

Írta: Száz Petra és Molnár Szecső

Illusztráció: Pixabay

A lovas világ legfontosabb hírei frissen a Riderline-tól:

Kommentek