A takarmányozás a lótenyésztés jövőjének alapja - I. rész

Gold Horse 1 Cikk Kiemelt

Avagy "a huszárló nem kólikázott, mert nem volt rá ideje"

A világon mindenki, aki lovat tenyészt, jó lovat szeretne. Bizonyos ezt befolyásoló tényezőkkel viszont számolni kell.

  1. Helyi sajátosságok
  2. Genetikai lehetőségek/adottságok
  3. Használati mód
  4. Menedzsment:
    - tartás
    - állategészségügy
    - takarmányozás

A Gold Horse lótápok forgalmazója, az UBM Farm Zrt. takarmányozással foglalkozik. Mint az előbbi felsorolásból kitűnik, a lótakarmányozás csak egy kis szelet a sikerhez vezető úton. Másként fogalmazva viszont a takarmányozás a siker piramisában az alap. "Rossz takarmányozással", hiányos takarmányadaggal nem lehet sikert elérni - egy bizonyos szint felett.

Széna – zab – szalma. A hagyományos takarmányozás nélkülözhetetlen alapanyagai. Amikor még ez elegendő volt, akkor teljesen más feladat állt a lovak előtt, sokkal viharosabb volt életük. Egy tízéves ló már nem ment csatába, nem húzott postakocsit, de nem is szántott. Mai lovaink előtt sokkal hosszabb életpálya áll, 10 éves korára sok versenyló még épp csak elkezdte a nehézkategóriás versenyzést. A rengeteg munka, amit belefektetett lovasa, nem mehet kárba csak azért, mert rosszul takarmányozza, takarmányozta.

Ha csikód bakpatás lesz, az 90 %-ban nem az ő hibája. Rosszul takarmányoztad. Ha lovad kólikázik, nem a ló hibája. Rosszul takarmányoztad. Ha vemhes kancád elvetél, és nem fertőzés okozta, vagy komoly stresszhatás, akkor rosszul takarmányoztad.

Gold Horse 1 Cikk Csiko
A csikók takarmányozására kiemelt figyelmet kell fordítani

A huszárló nem kólikázott. Miért? Mert nem volt rá ideje!

A vadlovak nem kólikáznak! Miért? Mert ők döntik el, mit és mennyit esznek. Napjainkban a mozgás hiánya és a kényszeretetés mellett kell tökéletes formában tartanod lovadat. A mozgás hiánya lehet, hogy túlzásnak tűnik, de még a legjobb odafigyelés/törődés mellett is maximum 3 órát dolgozik, mozog egy ló (ha az extrém eseteket nem számítjuk). Kihozod a bokszból, és lehetőleg bemelegítés után komoly megterhelésnek teszed ki, majd megy vissza. Többet nem mozog, esetleg nem az istállóban, hanem karámban áll még egy pár órát. De messze nem a természetes közegében tartod, messze nem úgy takarmányozod. Te takarmányozod, nem a ló eszik!

A lovat takarmányozni, nem etetni kell!

Ez pedig a fentiek értelmében nem könnyű feladat. Nem beszéltünk a ló rosszul tervezett emésztőrendszeréről, mert ezt már nagyon sokan hangoztatták – e cikk írója szerint tévesen. A ló emésztőrendszere ugyanis nem rosszul tervezett, csak nem a mi modern elvárásainknak megfelelő. A múltban a ló a sztyeppéken legelt napi 16 órán át, emésztőrendszere folyamatosan ki volt töltve.

Mai világunkban ez már nem így van, a lovat pedig nem erre a takarmányfelvételre tervezték. Még nem alakult át az emésztőrendszere, ahhoz évmilliókra lenne szükség. Nekünk, embereknek kell megoldanunk előre megtervezve, tudatosan azokat a problémákat, amelyekről nem a ló tehet. Mivel a lovat nekünk kell takarmányoznunk, ismerni kell az igényeit. (A ló sajnos a legtöbb esetben nem hoz hasznot, a többi állatfajhoz képest kevés emésztésélettani vizsgálat készült erről a fajról, de azon adatok, melyek rendelkezésünkre állnak, mai tudásunk szerint elegendőek.)

Gold Horse 1 Cikk Menes
A múltban a ló a sztyeppéken legelt napi 16 órán át, emésztőrendszere folyamatosan ki volt töltve

Ismerjük a következőket:

  • a ló fehérjeigényét;
  • az energiaigényét;
  • az ásványi anyag szükségleteit;
  • a vitamin igényét;
  • a rostigényét;
  • az aminosav szükségletét.

Amennyiben mindezekkel tisztában vagy, akkor csak össze kell állítani a takarmányadagot és odaadni a lónak. Kezdődhet a munka. Hiszen attól, hogy van egy jól takarmányozott, egészséges lovad, még nem fog versenyt nyerni. Viszont ha nem megfelelő a kondíció, akkor sosem tudod majd kihozni lovadból a maximumot.

Add meg magadnak és lovadnak az esélyt a győzelemre!

A sportlótenyésztés ma már nagyon kemény követelményekkel kell, hogy szembesüljön, amit nem lehet csupán extenzív módon felnevelt csikókkal kielégíteni. Maximális teljesítményt vársz el lovaidtól, miközben esetleg nem biztosítasz minden táplálóanyagot, vagy túlzásokba esel.

A csikók növekedési erélye még egyes húsmarhákénál is jobb, meghaladja a napi 1.500 grammot az első 90 napban. Ezt a lehetőséget kár lenne kihagyni, azonban ez különösen sok veszélyt hordozhat magában.

A lovak napi táplálóanyag igényeit a következő táblázat tartalmazza:

Gold Horse 1 Cikk Tablazata
Lovak napi táplálóanyag igénye (az USA NRC szabványa szerint 1989) 550 kg testtömeg mellett

Túltáplálás

A sorozatos figyelmeztetések ellenére még nagyon sokan elhizlalják lovaikat. A túletetés főleg magas enegriabevitelt jelent. Ennek a magyarázata a következő. A túletetés következtében túlnő a far, a hátsó combok, ami a fokozott növekedési hormon és thiroxin hormon termelődésének hatása. Ezek fokozott jelenléte a magas energiatartalmú takarmány hatására megemelkedett inzulin szintet eredményez.

A változó hormonszint, ami az etetéseket követi, nagyon megterheli a csikó szervezetét. Az is tény, hogy az elhízott csikóból sosem lesz jó versenyló. A vér inzulin és glükóz szintjének változása, illetve időnkénti ugrásszerű megemelkedése egy másik problémát is felvet. A lovak idegrendszerére gyakorolt hatását.

Humán vonatkozásban folynak még csak egyelőre kísérletek arra nézve, hogy az inzulin szint ugrásszerű változása milyen mértékben járul hozzá a mániákus depresszió és skizofrénia kialakulásához. Mindenesetre az bizonyos, hogy az agynak sem tesz jót a változó glükózellátás. A változó inzulinszint hatására a növekedési hormon szintje is változik a szervezetben, ami egyes ízületek, porcok eltérő növekedéséhez vezethet.

Hamarosan elolvashatod a cikk folytatását, de addig is ha lenne még kérdésed lovad takarmányozásával kapcsolatban, fordulj bizalommal az UBM Farm Zrt. csapatához a goldhorse@ubm.hu e-mail címen vagy a +36 30 312-4558 telefonszámon. A Gold Horse lótápokat keresd a goldhorse.hu weboldalon »

Hirdetés A5 Mslt Goldhorse Fb

A cikksorozat szerzője Reischl Sámuel, UBM Farm Zrt. cégvezetője
Fotók: Somogyvári Anett

Kommentek