Maximum Sercurity a 20 millió dolláros Saudi Cup győztese

Saudi Cup Max Security 1

Favoritgyőzelmet és az első két helyet hozta az amerikai telivéreknek a világ lóversenyzésének eddigi legmagasabb díjazású versenye, az idén először lefutott Saudi Cup. Az első tíz helyezett között összesen 20 millió dollárt (6,15 milliárd forint) osztottak szét a szaúdi fővárosban, Rijádban az Abdulaziz királyról elnevezett pályán.

Egyre nő a tét

Többször is beszámoltunk már a világ legmagasabb díjazású versenyéről, amely némileg változott az elmúlt években, hiszen a különböző országok vagy szervezők folyamatosan egymásra licitáltak. Korábban a büszke cím tulajdonosa a Dubai World Cup volt 12 millió dollárral, amelytől 2018-ban a Pegasus World Cup 16 millió dollárral egy rövid időre átvette a vezetést. Most egy újabb versenytárs akadt, méghozzá Szaúd-Arábia. A 20 millió dollár összdíjazású (az első helyezett 10 millió dollárt kap, a maradék 10 millió dollárt a következő kilenc helyezett között osztják szét) Saudi Cup-ot február 29-én futották az Abdulaziz Király lóversenyversenypályán.

Szaúd-Arábia 2016-tól kezdett el nagy sporteseményeket szervezni, vagyis viszonylag új, de annál erőteljesebben terjeszkedő szereplőnek számít a sport világában. Két Öböl-menti éllovas, az Egyesült Arab Emírségek és Katar már évtizedek óta hatalmas összegeket öl a nagy presztízsű sportrendezvényekbe, köztük a lóversenybe is. Ennek azonban nem feltétlenül az országokban élők hatalmas sportrajongása az oka, hanem az a cél, hogy javítsák a nem túl jó országimázst és eltereljék a figyelmet a felettébb kínos, emberi jogokat sértő ügyekről.

Saudi Cup 2

A rekorder futam

Mindezek ellenére a lóversenyvilág nem teheti meg, hogy ne vegyen tudomást a világ legmagasabb díjazású versenyéről, még ha parázs viták is folytak arról szakmai berkekben, hogy szabad-e egy ilyen rendezvényen részt venni. A pénz azonban gyakran minden ellenérzést felülír, így maximális, 14 lovas mezőnnyel startolt el az első Saudi Cup.

A Saudi Cup és a nagy hétvége megszervezését a legjobb, a nemzetközi lóversenyéletben nagy tapasztalattal rendelkező, külföldi szakemberekre bízták. Az időpontot is alaposan átgondolták, így éppen a januári Pegasus World Cup és a március végi Dubai World Cup közé időzítették. Az 1800 méteres, homokpályás verseny elsősorban a jellemzően homokfelületre szakosodott amerikai versenyüzem legjobbjainak csábító a Dubai World Cup-hoz hasonlóan.

Saudi Cup Max Security 2
Maximum Security

Az indulók

Nem csoda tehát, hogy az elsőszámú favorit a négylovas amerikai kontingensből került ki. Maximum Security tavaly májusban megnyerte a Kentucky Derbyt, azonban mivel akadályozta a versenyben az ellenfeleit (nem haladt egyenesen), diszkvalifikálták. Azóta sikerült vigasztalódnia, hiszen július végén megnyerte a Group 1-es Haskell Invitationalt, majd pedig idén februárban a szintén Group 1-es besorolású Cigar Mile-t Amerikában. Rajta kívül a Pegasus Kupát nyert Mucho Gusto, valamint McKenzie és Midnight Bisou képviselte az USA színeit jó eséllyel. Európából Aiden O’Brian és a Coolmore istálló egy kancát, Magic Wandot állította csatasorba, míg a dubaji uralkodó Godolphin színekben elsősorban Benbatl-re számíthatott.

A versenyben nem született meglepetés, hiszen az amerikai Jason Servis által trenírozott Maxumum Security a panamai születésű Luis Saezzel a nyergében nyakhosszal meg tudta nyerni tenyésztőinek, Gary és Mary Westnak, valamint az lóba újonnan betársult Coolmore-nak a kupát. A mezőny egyetlen kancája, Midnight Bisou ért be a második helyen Benbatl, a sokáig vezetett Mucho Gusto és Tacitus előtt.

A nagyverseny mellett a napi keretprogramban is mintegy 10 millió dollárt osztottak szét, ezért ezek a futamok is vonzották a jó lovakat. Végül csaknem minden nagy lóversennyel rendelkező országnak, az USA mellett a franciáknak, az angoloknak, a japánoknak, valamint a bahreiniek és természetesen a helyieknek is jutott egy-egy győzelem, így mindenki nagyjából elégedetten utazhatott haza.

A szaúdi lóversenyzés

Nemcsak a Saudi Cup premierjét rendezték a hétvégén, hanem a sivatagi ország első gyepversenyét is. Sőt a pénteki, felvezető nap is különlegesnek számított, hiszen hét-hét férfi és női, a világ legnagyobb versenyüzemeiből érkezett zsoké részvételével egy ún. Lovas Bajnokságot is tartottak. Azt mondani sem kell, hogy sok hölgy lovas eddig nem versenyzett itt. A nők ráadásul derekasan helytálltak, mivel a bajnokság négy futamából kettőt ők nyertek és az összesítésben a győztes Mike Smith mögött ők szerezték meg a következő három helyet.

Íme az első női győzelem a szaúdi lóversenyzés történelmében:

A szaúdi lóversenyzésről azt érdemes tudni, hogy a rendező Jockey Clubot 1965-ben alapították. Az országban október és március között tartanak versenyeket az Abdulaziz Király Lóversenypályán Rijádban, illetve a nyáron júniustól szeptemberig a Ta‘if elnevezésű pályán. A 2018/19-es szezonban 635 futamot rendeztek (a Kincsem Parkban 2019-ben összesen 266 futamot) átlagosan 30 ezer dolláros (9,2 millió forint) pénzdíjazás mellett.

Szaúd-Arábiában összesen 9 ezer versenylovat, 5 ezer anyakancát, 390 fedezőmént és évente 2 ezer csikó születést tartanak nyilván a verseny hivatalos oldalán található információk szerint.

Saudi Cup 3

Fotó: Saudi Cup

Kapcsolódó cikkek
Kommentek