Különleges génkombináció volt Seabiscuit sikerének titka?

Seabiscuit 1940Santaanita

Kutatók egy, a legendás versenyló patájából készült emléktárgyból nyerték ki Seabiscuit DNS-ét. Génállományának feltérképezése közelebb vihet a versenylovak teljesítményét befolyásoló gének meghatározásához, a kinyert minta azonban nem elegendő a ló klónozásához.

Az Binghamton University Institute for Equine Genomics kutatói a világ számos nagy lótenyésztőjét segítik genetikai tanácsadással. A Seabiscuit Heritage Foundation-től kaptak felkérést arra, hogy vizsgálják meg Seabiscuit egy ötödik generációs leszármazottjának génállományát.

Az összehasonlításhoz azonban szükség volt Seabiscuit DNS-ére - de kérdéses volt, hogy ezt honnan is szerezhetnék meg, hiszen a legendás versenylovat 1947-es halála után az észak-kaliforniai Ridgewood Ranch-en temették el, sírjának pontos helye azóta is ismeretlen. A ló tulajdonosának dédunokája azonban tudta, hogy Seabiscuit patáit megőrizték halála után, és az is kiderült, hogy ezeket a Kaliforniai Telivér Alapítvány állította ki.

Seabiscuit Charleshoward
Seabiscuit és tulajdonosa, Charles Howard

A kutatók az ezüsttel fedett paták talpi felületén a nyír két oldalán befúrtak a patába és a patacsontból vettek mintát. A minta elemzésekor megállapították, hogy Seabiscuitnak olyan génvariánsai voltak, amelyeket gyakran megtalálni a hosszabb távokon eredményes lovakban. De egyúttal rendelkezett olyan génekkel is, amelyek a rövidtávon sikeres sprint lovakra jellemzők. Lehet, hogy ez a különleges kombináció volt a titka Seabiscuit eredményeinek. Az Institute for Equine Genomics intézetének kutatói szerint azok a lovak, akik genetikailag ilyen típusúak, későn érnek, átlagosan három hónappal később nyerik első versenyüket, mint társaik. Seabiscuit is négyévesen lett sztár – emelték ki.

A labor tovább vizsgálja Seabiscuit génállományát, elsősorban a fizikai tulajdonságokat és a temperamentumot meghatározó gének után kutatva. Idővel pedig összeállhat a genetikai térkép, ami megmutatja, milyen gének kombinációja tette Seabiscuitet nagyszerű versenylóvá.

A patából kinyert minta azonban sem mennyiségét, sem minőségét tekintve nem elegendő ahhoz, hogy klónozzák a legendás versenylovat.

Forrás: TheConversation

Kapcsolódó cikkek
Kommentek