250 millió forinttal támogatja az Agrárminisztérium a lótenyésztőket

Dr Nagy Istvan og

Az Agrárminisztérium a jelenleg is elérhető támogatási formák mellett a Gazdaságvédelmi Alap által biztosított 25 milliárd forintnyi többletforrás felhasználásával több olyan támogatási konstrukciót hirdet meg, amelyek segítik a mezőgazdasági termelőket, termelői szervezeteket és élelmiszeripari vállalkozásokat a koronavírus-járvány gazdasági hatásainak kezelésében – jelentette be Nagy István agrárminiszter.

A 25 milliárd forintos többletforrásból 24 milliárd forint vissza nem térítendő támogatáshoz jutnak az élelmiszeripar, dísznövény-, zöldség-, bor-, sertés-, baromfi-, hal-, juh és kecske-, nyúl-, húsmarha- és tejelő szarvasmarha ágazat, a méhészet, valamint a lótenyésztés szereplői. Egymilliárd forintos vissza nem térítendő többlettámogatásban részesülnek a zöldség-gyümölcs ágazatban működő termelői szervezetek. A kezdeményezés csaknem 35 ezer vállalkozást, ezeken keresztül mintegy 140 ezer foglalkoztatottat érint.

A miniszter hangsúlyozta, hogy a támogatási konstrukciókat a lehető legegyszerűbb formában állította össze az agrártárca, hogy mind kérelmezésük, mind kifizetésük a lehető leggyorsabb legyen. A támogatási kérelmek beadásához szükséges új elektronikus felület már előkészítés alatt áll.

A kérelembeadás a tervek szerint június végétől három ütemben történik, augusztustól pedig ütemesen megindul a támogatások kifizetése az érintettek részére.

A lótenyésztők 250 millió forintos keretösszegű támogatási konstrukciói harmadik szakaszban, augusztus első felében nyílnak meg. A támogatás alapja a vemhes kancák száma lesz.

Forrás: Kormány.hu, DrNagyIstvan.hu
A borítókép 2019 augusztusában, Bőszénfán készült. Fotó: Pelsőczy Csaba

Kapcsolódó cikkek
Kommentek