Visszafogott érdeklődés az angol telivéreknél a most indult fedeztetési szezonban

Kancak csikok diospuszta VG 1

Február 15-én megkezdődött a fedeztetési idény az angol telivéreknél, amely június végéig tart. A fajtánál csak természetes úton foganhatnak csikók. Elsősorban a lóversenyfutamok alacsony díjazása miatt, illetve más, jelentősebb ösztönzők híján idén százat alig meghaladó angol telivércsikó születése várható.

Az északi féltekén, így Európában is február 15. és június 30. között zajlik az angol telivér kancák fedeztetése. Magyarországon mintegy 400-at tartanak számon, azonban a telivér tenyésztésben mindössze 162 vett részt a legutóbbi, 2021-es fedeztetési szezonban - olvasható a Magyarországi Galopp Versenyló Tenyésztők Egyesületének oldalán. Közülük 153-at itthoni mének fedeztek, míg a többiek számára Csehországban kerestek párt, illetve a francia Arqana vagy az angol Tattersalls árverésén vemhesen vásárolták őket.

A hazai fedeztetések majdnem egyharmadát (48-at) az állami Bábolna Nemzeti Ménesbirtok Dióspusztai Angol Telivér Ménesének kancái tették ki. A ménes jelentős szerepvállalásának köszönhetően tavaly ismét megszerezte a magyar tenyésztői sampionátust.

A legnagyobb magánménesnek számító Telivér Farm az elmúlt néhány évben csökkentette a fedeztetéseinek a számát és tavaly már csak 23 kancájukat vemhesítették. Így miközben a többi magántenyésztőnél nem történtek jelentős változások, a náluk visszaesett tenyésztési kedv hatott negatívan a teljes magyarországi fedeztetésszámra is. Ezt a folyamatot a csikószületések száma is követi csaknem egyéves eltéréssel, így 2022-ben az elmúlt évek tapasztalatai alapján mintegy 110 csikó születésére számít Béley Márta, a Magyar Méneskönyv vezetője.

Telivertenyesztes2022

Dióspuszta ménjei a legaktívabbak

Tavaly összesen 37 angol telivér fedezőmén számára kértek fedeztetési engedélyt. Közülük a korábbi évekhez hasonlóan a Dióspusztai ménes három saját tulajdonú ménjét használták ki a leginkább. Ez elsősorban annak köszönhető, hogy a ménes nagy létszámú kancaállományát a saját ménjeihez párosította. Az állami ménes feladata, hogy a magyar telivértenyésztést általában is támogassa, aminek az egyik eszköze, hogy a Magyarországi Galopp Versenyló Tenyésztők Egyesületén keresztül a tagok évek óta (100-150 ezer forintos) kedvezményt kaptak a Dióspusztán álló mének fedeztetési díjából. Ennek eredményeként a magántenyésztők is szívesen hozzák ide a kancáikat fedeztetni, különösen, ha a ménes vonzó méneket állít fel megfizethető áron. A mének kihasználása természetesen nem hasonlítható a nagyobb, többezres kancaállományokkal rendelkező országokéhoz, hiszen ott a népszerű mének bőven 100 feletti és a versenyteljesítmény alapján gondosan szelektált kancát fedeznek.

Nálunk a legtöbbet (26 kancát) tavaly a 13 éves Pigeon Catcher fedezett, aki többek között a 2018-as Magyar Derby-t és Kincsem Díjat nyert, illetve Németországban black type szinten is helyezett, majd az Ausztráliába eladott Esti Fényt, valamint a 2019-es Hazafi és Kancad Díj-nyerő Lilit adta. A 2021-es fedeztetési toplista második és harmadik helyét is dióspusztai mének foglalják el. A tavaly sajnálatos módon elpusztult Silver Frost még 23 kancát kapott, míg a fiatal Mokarris 15-öt.

A Cape Cross apaságú Long Cross először tudott a magyar viszonyokhoz képest jelentősebb számú (kilenc) kancát fedezni, amivel a magántulajdonban álló mének között a legkedveltebbnek bizonyult. Utána az egykori Kincsem Díj-nyerő Oriental Sky, a már bizonyított Prometheus és a Telivér Farmnál méneskarriert kezdett, Silver Frost apaságú Mágnás következett egyaránt nyolc kancával.

A 37 fedeztetési engedélyt kapott mén többsége azonban csupán egy-három kancát fedezett, vagyis általában a méntulajdonos saját, esetleg egy-két közeli ismerős lovát, azonban ők még mindig jobban jártak, mint az a tíz mén, aki egyáltalán nem kapott telivér kancát.

Diospuszta nyilt nap vg
Nyílt nap Dióspusztán

Változatlan fedezőmén-állomány

Idén várhatóan az egyetlen jelentősebb, új beállítású mén az Overdose apaságú Cirfandli lesz, méghozzá a Dióspusztai ménesben. A 2015-ös születésű, saját tenyésztésű, sárga mén az Imperiál Díj, valamint a Káposztásmegyeri Díj mellett kétszer győzött a Buccaneer Díjban, valamint Olaszországban egy Listed-versenyben egy Listed-versenyben második helyen ért célba. A fedeztetési díját a kistenyésztők számára is vonzó 150.000 forint + áfás árban határozták meg (a tenyésztő egyesületi tagok ebből 50.000 Ft + ÁFA kedvezményt kaphatnak).

A február közepén kezdődött fedeztetési szezon indulásakor még csak kilenc mén szerepelt a tenyésztő egyesült listáján. Köztük találjuk Dióspuszta másik két ménjét, Pigeon Catchert és Mokarris-t is. A fedeztetési díjuk nem változott, így idén is 350.000 Ft + áfáért vállalnak egy ugrást (ebből 100.000 Ft + áfa kedvezményre pályázhatnak a tenyésztő egyesület tagjai).

A Telivér Farm 2022-re hét ménnek – Akabának, Makaamnak, Mágnásnak, Röptűznek, Out Loudnak, Atheneumnak és Steady As A Rocknak – kér engedélyt, habár változatlanul csak 25 kancájuk fedeztetését tervezik.

A kistenyésztők az aktívabb mének közül Long Crossnak és Oriental Sky-nak, valamint Kardivnak és Barabaunak, illetve a feltehetően saját használatra szánt Aranyláznak és az öreg Shaffinak is kértek már fedeztetési engedélyt.

A fedezőmének köre a szezon során várhatóan még jelentősen bővülni fog és nagyjából a tavalyihoz hasonló létszámú és összetételű állományra lehet számítani.

Cirfandli2
Cirfandli

Fotó: Gabriella Vonczem Photography

Kapcsolódó cikkek
Kommentek