10 millió dollárért futottak a telivérek Dubajban

Dubaiworldcup2018

A 10 millió dollár (2,5 milliárd forint) összdíjazású Dubai Word Cupot meglepetést okozva Thunder Snow, az Emirátus uralkodójának a lova nyerte a kilencszeres francia sampion zsokéval, Christophe Soumillonnal a hátán. Az összesen 29 millió dollárral dotált versenynapon a kilenc futamból négyben a Godolphin istálló lovai győztek.

Thunder Snow és Christophe Soumillon kapcsolata leginkább egy hullámvasúthoz hasonlítható, hiszen valószínűleg egy ideig a lóversenyrajongók sem felejtik el az a csúfos esetet, amikor 2017 májusában több millió tévénéző szeme láttára a Kentucky Derby-ben Thunder Snow a start után nem versenyezni akart, hanem inkább bakolt. Soumillon pedig hamarosan nagy ívben lerepült a hátáról, amelynél bosszantóbb helyzetet nehéz elképzelni.

A ló trénere, a dubaji Saeed bin Suroor, aki már évtizedekkel ezelőtt Newmarketbe helyezte át a székhelyét, azonban ezek után sem cserélte le a zsokét és Soumillon is minden valószínűség szerint kihívásnak tekintette, hogy ne csak fennmaradjon, hanem eredményesen is versenyezzen a lóval. A páros így egyre jobban összeszokott és komoly sikereket értek el. Ide tartozik egyebek között Thunder Snow második helye az Ír 2000 Guineas-ben, a harmadik helyezése a nyári ascoti meetingen a St. James’s Palace Stakes-ben, majd pedig a hőn áhított Group 1-es győzelem, amelyet Chantilly-ban, a mérföldes Prix Jean Prat-ban értek el. Októberben még starthoz álltak idősebb lovak ellen ismét Ascotban, de ott csak az utolsó, 15. helyen fejezték be a futamot.

Ezután a következő hónapokat egyedül a 2018. március 31-i World Cupra való felkészülésnek rendelték alá. A lovat Dubajba szállították és már januárban megkezdték a versenyeztetését. Az idén már négyéves mén pedig egyre jobb formába lendült a meydani versenyeiben.

Dubaiworldcup2018 2
Thunder Snow és Christophe Soumillon

Dubaji esélylatolgatás

A 23. alkalommal megrendezett Dubai World Cupon azonban távolról sem tartozott a legesélyesebb lovak közé Thunder Snow. A nagydíj, amely az év első felében, az európai gyepszezon kezdete, illetve az amerikai hármaskorona futamai előtt a nemzetközi lóversenyélet legnagyobb eseménye és hatalmas díjazásának köszönhetően a világ minden tájáról vonzza a jobbnál jobb lovakat.

Miután pedig néhány éve a szintetikus helyett visszaállították a homok futófelületet, visszatértek az erre szakosodott amerikai lovak is, akik eddig 11 alkalommal tudtak nyerni.

Az első számú favoritnak ezúttal is egy amerikai ló számított, a januári Pegasus World Cup harmadik helyezettje, az eddig három győzelmet szerzett, Bob Baffert által felkészített West Coast. De rajta kívül még négy telivér – így összesen a mezőny fele – érkezett Amerikából. Az esélyes indulók között találtuk még a 2017-ben Breeders’ Cup Turföt nyert, francia tréningben álló, és szintén a Godolphin színeket képviselő Talismanic-ot is.

Start-cél győzelmet aratott Thunder Snow

A 2000 méteres versenyben Thunder Snow-nak a legkülső startbokszot sorolták ki, amely a kis, gyors pályán a lehető legrosszabbnak számít. Az indítás után azonban senki sem „lőtt ki” a startgépből, így a négyéves mén gyorsan az élre tudott állni. Ettől kezdve nem is engedte át senkinek a vezető helyet és, amikor a célegyenesbe fordultak, akkor sem tudta őket senki eredményesen megtámadni, sőt egyre jobban távolodtak a mezőnytől, míg végül öt és háromnegyed hosszal a többiek előtt értek célba és új pályarekordot állítottak fel 2:01.38 perccel.

West Coast és istállótársa, Mubtaahij hiába próbált meg mindent, egy pillanatig sem tűnt veszélyesnek a nyerőre, így a dobogó két alsó fokával kellett megelégedniük. Az esélyesek közül talán Talismanic okozta a legnagyobb csalódást, aki végig kedvetlenül galoppozott és utolsó előttiként végzett.

Ezzel Mohamed Al Maktoum sejknek, Dubaj uralkodójának saját tenyésztésű, Helmet apaságú lovával Saeed bin Suroor tréner immár nyolcadik trófeáját szerezte meg, míg Christophe Soumillon zsokénak ez volt a nyolcadik próbálkozása és az első győzelme itt.

A mén a tervek szerint a következő hónapokban pihenőt kap, majd készül az őszi európai, valamint az amerikai nagy versenyekre.

Dubai World Cup – eredmények

Dubaiworldcup Chart

Írta: Vonczem Gabriella
Fotó:Dubai Racing Club

Kommentek