Különleges kancagyőzelem a 97. Magyar Derbyben

Derby 2019 Golden Sea VG 3

Golden Sea győzelme az idei Magyar Derbyben különlegesnek számít, mivel idomárlovasnak eddig még soha nem sikerült nyerni, illetve arra is csak kétszer akadt példa az elmúlt csaknem száz évben, hogy az első két helyen kancák érjenek célba. Stanislav Georgievvel, a győztes bolgár születésű lovasával és egyszemélyben trénerével Vonczem Gabriella beszélgetett:

Hányadik alkalommal lovagoltál a Magyar Derbyben idén?

Stanislav Georgiev: Először 2006-ban, indultam, azóta pedig rendszeres résztvevő vagyok, így a mostani már a tizennegyedik Derbym volt a Kincsem Parkban. Eddig már több jó helyezést is szereztem, de még soha nem sikerült nyerni. Mindig a céljaim között szerepelt a Derby megnyerése, ezért most nagyon boldog vagyok. Az pedig még nagyobb öröm, hogy nem csak lovagoltam a győztest, hanem trénerként én készíthettem fel, sőt az utóbbi 2-3 hónapban munkában is én lovagoltam.

Derby 2019 Golden Sea VG 5

Milyen taktikával vágtatok neki a Derbynek?

Stanislav Georgiev: Igazából nem úgy alakult a verseny, ahogy terveztem, mert szerettem volna a vezetőlovak mögé helyezkedni. Azt vártam, hogy gyors versenyt futunk, ami a lovamnak is kedvez. Végül az indítás után a tervezettnél hátrább kerültem. Ezután szépen fokozatosan egyre feljebb jöttünk és a befutóegyenes előtti kanyarba már a számunka ideális pozícióban fordultunk be. A holtpont, vagyis a verseny legnehezebb része a kanyar végén következett, mivel ekkor egy másik ló meglökött, nagyon erősen bele kellett fognom a kancába, aki így kiesett a ritmusból és az addigi jó pozíciónkat elvesztettük. Végül azért az utolsó kétszáz méteren sikerült lábra kapnia és győztünk. Előzetesen arra számítottam, hogy Golden Sea négy-öt hosszal meg tudja nyerni a Derbyt, ezért a mostani másfél-két hosszas győzelmével nem vagyok teljesen megelégedve.

Golden Sea számított a Derby előtt az első számú favoritnak. Mennyire jelentett ez nyomást vagy akár éppen ellenkezőleg, motivációt a számodra, illetve az istállónak?

Stanislav Georgiev: Szerencsénkre a felkészülés nagyon nyugodtan, teljesen a terveink szerint zajlott, így még az utolsó másfél-két hét sem telt stresszesen. Úgy készültünk, mint egy átlagos versenyre. Az is megnyugtató volt, hogy tréningben éreztem, jó formában van a ló.

Az utóbbi években 58 kilónál nem lovagoltál kisebb súlyt, ezúttal viszont 56,5 kilót kellett elérned. Mennyire ment nehezen a koplalás?

Stanislav Georgiev: Igazából könnyen ment, mivel sokat dolgozok, lovagolok.

Milyen természetű ló Golden Sea?

Stanislav Georgiev: Versenyben nagyon jó lovaglás, könnyű helyezkedni vele. Munkában viszont már nem olyan egyszerű. Finoman kell bánni vele, kicsit erőszakos, makacs tud lenni. Reggel például öt óra fél 6 körül őt viszem ki elsőként. Amikor kinyitjuk az istállót, már az ajtó előtt vár, hogy menjünk dolgozni és addig nem is akar enni. Tréning után viszont már jó kedvűen reggelizik. Nem különösebben munkaigényes ló, sőt az utóbbi időben már inkább egyedül dolgoztam vele, mert különben túl sokat kiadott magából reggel.

Derby 2019 Golden Sea VG 6

Hogy került hozzád a kanca?

Stanislav Georgiev: Golden Sea egy négytagú horvát szindikátusé, amelynek a tagjait régebb óta ismertem, lovagoltam is nekik Horvátországban. Jelenleg Írországban dolgoznak mindannyian. Amikor két éve októberben kimentem az ír Goffs árverésre, megkérdezték tőlem, hogy mit szólnék, ha vennének egy-két lovat és hozzám adnák tréningbe. Ennek nagyon örültem. Amikor megérkezett hozzánk a kanca másfél évesen, senki sem gondolta, hogy Derby-nyerő lesz belőle.

Hogyan alakult eddig a ló pályafutása?

Stanislav Georgiev: Az első, kétéves versenyében még egy nyugodt futással a harmadik helyen végzett. Ezután, amikor a Gróf Károlyi Gyula Emlékversenyre, a kétéves kancák nagydíjára készítettük, már éreztem, hogy komoly ló lesz belőle. A versenyt fölényesen, 12 hosszal meg is nyerte.

Ezután Lengyelországba vittük futni. Abban a versenyben a rossz start és a nem igazán jó helyezkedés miatt csak második lett a helyettem beugrott lovassal, pedig nyerhetett volna. Kétévesen már nem futott többet. Télen pihent, erősödött, majd szépen felkészült az idei szezonra. Februárban már felvetettem a tulajdonosoknak, hogy vegyük célba a Derbyt. Először kinevettek, mert azt gondolták, hogy a gyorsan kezdő kancájuk sprinter lesz, de én már éreztem rajta, hogy távbíró, és sikerült meggyőznöm őket a Derby-nevezésről.

Az idei évet májusban a Nemzeti Díjban kezdtük, ahol minden tökéletesen alakult, és a ló nyolc hosszal nyert. Ezután az szlovák főváros következett, ahol egy 1800 méteres nagy kancaversenyben győzött, ami után három héttel került sorra a 97. Magyar Derby.

Mennyire viselte meg a kancát a Derby? Hogyan tudott regenerálódni?

Stanislav Georgiev: Szerencsére nem viselte meg a verseny. A Derby után persze kapott két hét pihenőt. Ez annyit jelent, hogy reggel jártatógépen sétált és ügetett, majd karámba ment. Ezután szép lassan folytatjuk vele a tréningmunkát. A tervek szerint augusztus vége előtt nem fog starthoz állni.

A Nemzeti Díjban és Derbyben aratott győzelem után egyértelműen felmerül a kérdés: fut-e a kanca az októberi St. Legerben, vagyis megpróbáljátok-e megnyerni a Hármas Koronát?

Stanislav Georgiev: Igen, természetesen, ez az egyik célunk, hiszen eddig még egyetlen kancának sem sikerült Hármas Koronát nyernie. A legfontosabb a számunkra azonban az, hogy egészséges maradjon.

Derby 2019 Golden Sea VG 1

Milyen terveitek vannak még ezelőtt?

Stanislav Georgiev: Egyelőre még nem dőlt el, hogy hol fog futni. Szóba került Baden-Baden, Milánó és a Kincsem Díj is. Én ez utóbbinak örülnél a legjobban.

A két klasszikus verseny megnyerése hatalmas siker, különösen egy olyan trénernek, aki idén váltotta ki az idomári engedélyt. Mekkora most az istállód?

Stanislav Georgiev: Összesen 30 lovunk van, közöttük 14 kétéves, vagyis jövőre jó Derby-évjáratra számítok. Őket Írországban vásároltuk. Októberben újra megyünk az ír árverésekre. Rajtuk kívül hét háromévesem van. Sajnos ők nem tűnnek egyelőre olyan jónak. Néhány idősebb ló is áll még nálam. Az istállónak van egy ugrólova is, Babilónia. Eddig a Kincsem Parkban gáton futott, de az nem igazán kedvez neki, az akadály jobb lesz a számára.

Kik a tulajdonosok?

Stanislav Georgiev: Két magyar tulajdonos van, akik mellett a többség szindikátus, horvátok általában, valamint egy bolgár futtatónak hét lova áll nálam. Büszke vagyok rá, hogy a magyar lóversenynek több új tulajdonost is megnyertem és nem más trénerektől csábultak át hozzám.

Hogyan tervezed a jövődet egy ilyen siker után?

Stanislav Georgiev: Most nincs gondom a súlyommal, ezért szeretnék továbbra is lovagolni, amit nagyon szeretek. Az istállómban van három tehetséges fiatal, próbálom őket tanítani és remélem, hogy egyszer majd át tudják venni tőlem a zsokéstafétát. Most nagyon jól érzem magam, és az istállóban is miden rendben van, szeretek a fiatalokkal is együtt dolgozni.

Sok szerencsét kívánunk a továbbiakban is!

Fotó: Gabriella Vonczem Photography - lovasfotó

Kapcsolódó cikk
Kommentek