Húsvétkor startol a galopp szezon

Galopp Szezon

Húsvét vasárnap állnak starthoz újra a telivérek a Kincsem Parkban. A szezonnyitót még 31 versenynap követi 2018-ban.

A galoppverseny-napokat szokás szerint vasárnapokra írta ki a versenyszervező Kincsem Nemzeti Kft. Egyetlen kivételt a június 2-ára tervezett Alagi Díj napja jelent, amikor szombaton futnak majd a lovak a vasárnapra tervezett pozsonyi Turf Gala miatt. A múlt évhez képest változást jelent még, hogy péntekre egyáltalán nem írtak ki galopp versenyeket, miután ezen futamok megrendezése nehézséget jelentett az indulók hiánya miatt. Szintén változás 2017-hez képest, hogy összességében tíz százalékkal kevesebb, azaz mintegy 260 futam szerepel csupán a programon. A futamok számának alakulását az elmúlt évtizedben az alábbi grafikon mutatja: 

Galopp Futamokszama
A galopp futamok számának alakulása egy szezonban a Kincsem Parkban - Forrás: Kincsem Nemzeti Lóverseny és Lovas Stratégiai Kft.

A telivérek a legtöbb napon nyolc futamban állnak starthoz, de a csökkentés miatt két alkalommal hatfutamos versenynapot is kiírtak. Az év során három kiemelt eseményt tart a Kincsem Park tíz-, illetve 11 futammal. Ezek a Nemzeti Díj (május 6.), a Magyar Derby (július 1.) és a Kincsem Díj (szeptember 9.) napja. 

Az év legjelentősebb hétvégéje természetesen a június 29. - július elsejei, péntek este induló három napos Derby hétvége, amikor szombaton az ügetőlovak, vasárnap a telivérek futják a saját Derby-jüket. A Magyar Derby-t követő két hetes nyári szünet mellett megjelent az őszi szünet is, így nem rendeznek versenyeket a szeptember 2-i vasárnapon, viszont novemberben egy héttel később, 25-én zárul a szezon. 

A kiemelt, azaz a tenyésztés szempontjából a legfontosabb versenyek száma továbbra is 21. Ezek pénzdíja jóformán nem változott, kivéve a Kincsem Díjat, amelynél 2018-ban már nem kilenc, hanem 12 millió forintot osztanak szét az első öt helyezett között. Ezen kívül a Káposztásmegyeri Díj, a Hazafi Díj, a Gróf Károlyi Gyula Emlékverseny, a Kállai Pál Emlékverseny – Budapesti Díj és a Kétévesek Kritériumának összdíjazását növelték meg 100-100 ezer forinttal kétmillióra. 

A legfontosabb versenyek és időpontok a következőek:

Galopp2018
Kiemelt versenyek a Kincsem Parkban 2018-ben - Forrás: Kincsem Nemzeti Lóverseny és Lovas Stratégiai Kft.

Írta: Vonczem Gabriella

Kommentek