Galopp: új világrekord a Japán Kupán

Galopp Felulnezet1200

A világ leggyorsabb idejével nyerte a 2400 méteres Japán Kupát november végén a helyiek kedvence, a hároméves Almonde Eye. A világ egyik legmagasabb, 5,8 millió dollár összdíjazású versenyének győztesét már most a jövő évi Prix de l’Arc de Triomphe egyik nagy esélyeseként emlegetik.

Az 1981-ben megalapított Japán Kupa (Japan Cup) hosszú évekig a nagy nemzetközi futtatóvállalkozások egyik kedvelt célpontjának számított, ahol sikerrel is jártak kanadai, angol, amerikai, német vagy olasz telivérek is. Ez azonban az elmúlt 10-15 évben megváltozott, ugyanis utoljára 2005-ben tudott nem japán tréner nyerni az Angliában trenírozó olasz Luca Cumani személyében. Idén is mindössze két induló, a Newmarketben tevékenykedő, francia David Menuisier tréningjében álló Thundering Blue, valamint a világ egyik legnagyobb futtatói társulásának, a Coolmore-nak dolgozó Aidan O'Briennél készülő Capri képviselte a külföldi színeket. Pedig a pénznyeremény igazán csábító, hiszen a Japán Kupa 5,8 millió dollárral a világ egyik legmagasabban díjazott versenye a Dubai World Cup, az ausztrál Everest (10-10 millió dollár), a két Pegasus World Cup futam (9 és 7 millió dollár 2019-ben), a Breeders’ Cup Classic (6 millió dollár) után.

A Japán Kupa azonban komoly kihívást jelent a külföldi lovak számára, mivel például az európai vagy amerikai nagy versenyeket követően futják, amikor már sok, tavasz óta talpon lévő lovat inkább pihenőre küldenek. Az európaiak számára az is nehezíti a jó szereplést, hogy a versenyeket inkább amerikai stílusban futják (nagyon gyors kezdés taktikázás nélkül és gyors befejezés). Az ausztrálok azért nem jönnek, mert náluk a rövidebb távokon erősebb a lóállomány, illetve számos más, vonzó díjazású futamot rendeznek otthon. Ezek mellett azt sem hagyhatjuk figyelmen kívül, hogy a japánok hatalmas összegeket fektettek lóversenyiparukba és a tenyésztésbe, így az elmúlt évtizedekben egyre jobb lovak születtek náluk, azaz egyre nehezebb megverni őket.

A 2400 méteres klasszikus Derby-távra kiírt gyepversenyt tehát hagyományosan november utolsó vasárnapján futják, ahova a résztvevők meghívás útján kerülhetnek be.

Idén a tokiói lóversenypályán 100 ezer fanatikus néző előtt 14 telivér állt starthoz:

A könnyű győzelem végül Almonde Eye-hoz, a helyi favorithoz került:

Az európai vendégek a mezőny végén értek célba. A trófeát a verseny története során második alkalommal tudta hároméves kanca megnyerni. Az első ilyen győztes Gentildonna volt 2012-ben, aki az egyetlen duplázó is egyben.

A mostani első helyezett Almonde Eye sem akármilyen ajánlólevéllel érkezett a versenybe, hiszen legutóbbi öt versenyében elsőként ért célba és ezek között a versenyek között ott találjuk a japán hármas korona három ágát, azaz a legnagyobb tenyészversenyeket is. A Katsumi Yoshida tulajdonában álló Northern Farmon született kanca mindezek mellett még egy új rekordot is felállított, ugyanis a 2400 méteres távot 2.20.06 perc alatt tette meg. Ilyen gyorsan még a világon egyetlen más telivérnek sem sikerült ezt lefutnia. A lenti videón láthatóak a verseny előzményei és az ünneplés:

A japánok régi nagy vágya, hogy megnyerjék az egyik legnagyobb európai versenyt, a francia Prix de l’Arc de Triomphe-ot. Hosszú évtizedek óta hatalmas összegeket költöttek erre, elhozták a lehető legjobb lovaikat, de eddig a második helynél nem jutottak előrébb, pedig olyan szupersztárokat utaztattak Párizsba, mint El Condor Pasa, Deep Impact, vagy Orfevre. Almonde Eye fantasztikus idei futásai után azonban újból felébredt a japánok reménye és a lovukat már most az utóbbi két évben győztes Enable egyik legkomolyabb kihívójának tartják.

A mostani Japán Kupa európai vonatkozása, hogy a győztest a francia Christophe Patrice Lemaire lovagolta, aki 2009 után másodszor tudott nyerni ebben a versenyben. A 39 éves zsoké otthon is számos sikert elért. Amatőrlovasként kezdte, majd a huszonnégyszeres francia sampion tréner, André Fabre istállójában folytatta, sőt Aga Khan első számú zsokéjaként is lovagolhatott. Franciaország mellett Angliában is nyert klasszikust, Amerikában Breeders’ Cup futamot, Ausztráliában Melbourne Cup-ot, Hongkongban pedig Hong Kong Cup-ot. A legjobban azonban mégis Japánban érzi magát, amire meg is van minden oka és azt tervezi, hogy innen vonul majd vissza, ha eljön az ideje. Mirco Demuroval 2015-ben ő volt az első külföldi zsoké, aki Japánban állandó lovaglási engedélyt kapott és olyan sikeresnek bizonyult, hogy 2017-ben ő nyerte el első külföldi zsokéként a japán sampionátust, majd 2018-ben megőrizte ez a címet.

A borítókép illusztráció, kép forrása: Pixabay

Kommentek