Japán a világ lóversenyzésének a csúcsán

Prixdel Arcde Triomphe 1200

Nemcsak a világ legjobb versenylova minősítést kapta meg a felkelő nap országában tenyészett és tréningezett versenyló, Equinox, hanem a világ legmagasabbra értékelt Group 1-es versenyének a címe is ide került 2023-ban a Japan Cupnak köszönhetően. Ráadásként a világ legjobb kancájának a szintén japán Liberty Islandet választották.

Tanulj a legjobbaktól, majd ezt a tudást tökéletesítsd kitartóan - talán ez lehet annak a japán mentalitásnak a lényege, amely hosszú évtizedek munkája és hatalmas befektetései után 2023-ban meghozta a szigetország lóversenye számára az elsöprő sikert, ami a január 23-án tartott Longines World Racing Awards díjátadón csúcsosodott ki.

Az International Federation of Horseracing Authorities (IFHA, Lóverseny Hatóságok Nemzetközi Szövetsége) már 11. alkalommal tartotta meg Londonban az eseményt, amelyen nyilvánosságra hozzák az előző év ranglistáit és átadják a legjobbaknak járó elismeréseket.

Igazából nem okozott meglepetést, hogy az IFHA nemzetközi hendikepper bizottsága Equinox teljesítményét értékelte a legmagasabbra. A 135-ös számot – amely a legmagasabb, amit japán ló valaha is kapott – a Japan Cupban aratott négyhosszas győzelméért kapta. A minden évben november végére kiírt, 2400 méteres gyepfutamban a helyezettek is nagyon magas számokat kaptak, így a futam 126,75-ös értékeléssel zárt (mindig az első négy helyezett számának átlagát veszik figyelembe), amivel elnyerte a világ legjobb versenye címet.

Ace Impact
Ace Impact

Magasan mindenki felett

A Tetsuya Kimura által idomított Equinox (Kitasan Black- Chateau Blanche) a második japán ló, aki Just A Way (Jpn) 2014-es elismerése után a világ telivérrangsorának az élén végzett. A tavaly négy éves mén a legsikeresebb japán ménesben, a Northern Farmon született és nevelkedett, majd a Silk Racing nevet viselő, 500 fős japán szindikátus futtatta, illetve a karrierje során végig a francia születésű, hatszoros japán sampion zsoké, Christophe Lemaire lovagolta. A mén a tavalyi év során végig veretlen maradt annak ellenére, hogy nem állították könnyű feladatok elé, hiszen a Japán Cup mellett a legnagyobb otthoni versenyekben (Takarazuka Kinen, Tenno Sho – mindkettő Group 1-es besorolású) futott, illetve a nemzetközi porondra is kiléptek vele (Dubai Sheema Classic, Group1). Equinox év végén befejezte a versenypályafutását és Japánban a Shadai Stallion Stationön állították fel 140 ezer dolláros (csaknem 50 millió forintos) fedeztetési díjjal és már minden hely betelt a könyvében.

Zsokéja a londoni díjátadó után úgy nyilatkozott róla: „Minden egyes futásakor nagy elvárásokkal álltunk starthoz, azonban nem volt nehéz vele, mert mindig bízhattam benne. Mint a legtöbb sikeres élsportoló, ő is nagy fizikai és emellett mentális erővel rendelkezik. Az én feladatom csak az volt, hogy jól startoljunk, majd pedig úgy helyezkedjek vele, hogy ki tudja adni magából a tudását.”

Hukum is bekerült a TOP10 be
Hukum is bekerült a TOP10-be

Erős Európa

A lovak ranglistáján Equinox mögött a Prix de l'Arc de Triomphe győztese, a veretlen Ace Impact (FR) és a Prince of Wales's Stakes és a Juddmonte International első helyezettje, az angol tréningben állt Mostahdaf (IRE) végzett, egyaránt 128-as számmal. Ezzel ők bizonyultak Európa legjobb lovainak a 2023-as versenyszezonban.

A teljes ranglistát áttekintve az derül ki, hogy összesen 36 ló ért el – ritka kimagaslónak számító – 120 feletti számot. Közülük a legtöbben, azaz kilencen Angliában, heten Japánban, szintén heten az Amerikai Egyesült Államokban, négyen Hongkongban, Franciaországban, Írországban és Ausztráliában álltak tréningben.

A fedezőmének közül Frankel emelkedett ki, aki Európa 15 legjobb lova közül négynek – Mostahdaf, Westover, Onesto és Triple Time – az apja és egynek (Ace Impact) a nagyapja.

Kiváló eredményeket hozott 2023 az európai háromévesek számára, hiszen Ace Impact mellett Big Rock, Auguste Rodin, Paddington és King Of Steel is bekerült a világ legjobb 20 lova közé.

Arc Impact lett Európa legjobb lova Mostahdaf társaságában
Arc Impact lett Európa legjobb lova Mostahdaf társaságában

Ismét dobogón az Arc

A japán lóversenyzés erejét mutatja, hogy 2023-ban a világ tíz legmagasabbra értékelt futamából négyet Japánban rendeztek (a Japan Cup mellett, Takarazuka Kinen, Tenno Sho, Arima Kinen), amiben Equinox magas száma is szerepet játszott, csakúgy, mint a Dubai Sheema Classic esetében, amely tavaly a világ második legjobb futamaként 126,50-es értékelést kapott. A harmadik hely pedig ahhoz a futamhoz, a Prix de l'Arc de Triomphe-hoz (124,75) került, amely az elmúlt időkben a legtöbbször nyerte el a világ legjobb versenye címet.

Japantablazat
A Prix de l Arc de Triomphe díjai
A Prix de l'Arc de Triomphe díjai

Fotó: Gabriella Vonczem Photography

Kapcsolódó cikkek
Kommentek