Hatalmas német meglepetés az 5 millió eurós Prix de l’Arc de Triomphe-ban

Prix de l Arc de Triomphe 2021 2

A második legszélsőbb esélynek tartott német Torquator Tasso nyerte a világ második legmagasabb díjazású gyepversenyét, a Prix de l’Arc de Triomphe-ot Párizsban.

Hinni kell a mesékben, mert néha valóra válnak. Ez bizonyosodott be az október 3-i, 5 millió euró (1,7 milliárd forint) összdíjazású Prix de l’Arc de Triomphe-ban, ahol világ legnagyobb tenyésztő és futtató hatalmai, illetve a legjelentősebb európai lóversenyüzemeket képviselő lovakat győzte le egy olyan német ló, akin az versenyelemzők előzetesen átléptek, és a fogadók, illetve a bukmékerek is a második legszélsőségesebb esélynek tartották. Ez azért nem annyira meglepő, hiszen az idén éppen száz éves versenyt eddig mindössze két másik német telivér tudta megnyerni, Star Appeal 1975-ben és Danedream 2011-ben.

Szerencsés csillagzat

A négyéves Torquator Tasso a holland Paul Vandebergnél született, aki igazi kistenyésztő, hiszen mindössze egyetlen kancával foglalkozik, a mostani győztes anyjával, Tijuanával. Őt Németország egyik legnagyobb és legrégebbi ménesétől, Schlenderhantól vette, amikor azok úgymond „kiselejtezték” a versenykarrierje során nyeretlenül maradt kancát. Torquator Tasso apjának a tenyésztő Adlerflugot választotta, aki szintén Schlenderhanban állt. A sors fintora, hogy a nagypresztízsű bankár Ullmann család tulajdonában álló ménes már a kezdetektől próbálja megnyerni az Arc-ot, de eddig még soha nem sikerült nekik, pedig igazából ezúttal mindenük adott lett volna hozzá, a kanca és a mén is. Igaz, tavaly Adlerflug egy másik ivadékának, In Swoopnak köszönhetően éppen, hogy lemaradtak a győzelemről, miután a ló a második helyen ért célba. Adlerfluggal sem jártak minden téren szerencsével, hiszen miután bebizonyosodott, hogy nemzetközi szinten is nagyon sikeres utódokat képes adni és a világ legnagyobb tenyésztői is kapkodni kezdtek volna érte, a 17 éves mén idén tavasszal elpusztult.

A sikertörténet előzményei

A kis Torquator Tasso az anyja második csikója és a tenyésztője úgy döntött, hogy yearling korában eladja Baden-Badenban az árverésen. Ez sikerült is neki és a sárga csődört jelenlegi trénere, Marcel Weiß javaslatára a Gestüt Auenquelle tulajdonosai 24 ezer euróért megvásárolták. A ménes Észak-Németországban található és az 1980-as években alapították. A két tulajdonosa, Karl-Dieter Ellerbracke, BBAG aukcióstársaság elnöke és Peter-Michael Endres, a Düsseldorfi Lovas és Lóverseny Egyesület elnöke összesen 34 kancával tenyészt, de fogadnak panziós lovakat, valamint mintegy 40 lovat futtatnak is versenyekben. Náluk áll a jelenlegi legeredményesebb németországi fedezőmén, Soldier Hallow.

Marcel Weiß tréner, aki akkor még csak trénerasszisztens volt, már a kezdetektől nagyon bízott a lóban. A most 44 éves idomár 20 év trénerasszisztenskedés után 2019 végén vette át Jens Hirschberger mühlheimi istállóját. Torquator Tassót először háromévesen állította starthoz két nyeretlen versenyben, majd miután a mén a másodikat megnyerte, a Német Derbybe nevezte. Itt tavaly másodikként végzett apai féltestvére, In Swoop mögött. Ezután harmadik lett két angol ló mögött a Grosser Preis von Badenben (itt győzött Kincsem háromszor még az 1800-as évek második felében), majd megnyerte a Group 1-es Berlini Nagydíjat és még szerzett egy harmadik helyet az év utolsó Group 1-es versenyében, a Bajor Nagydíjban. (Ezt a magyar Nancho nyerte 2019-ben.) A tréner elmondása szerint ekkor határozták el, hogy idén célba veszik az Arc-ot, ezért mindent ennek rendeltek alá. Így a ló későn kezdte az idei versenyévadot, azonban az idei negyedik futására, szeptember elején már elég jó formát mutatott, hiszen meg tudta nyerni a talán legrangosabbnak számító német nagyversenyt, a Grosser Preis von Badent. Ezek után következett az Arc.

Prix de l Arc de Triomphe 2021 1

A lóversenyek csúcsa

Az először 1920-ben lefutott (1939-ban és 1940-ben nem futották) Prix de l’Arc de Triomphe kezdetben az I. világháborúban aratott győzelem szimbólumának számított, majd miután jelentősen megemelték a pénzdíját, a legjobb francia lovak mellett a külföldiek is egyre jobban elkezdtek érdeklődni a 2400 méteres Derby-távra, hároméves és idősebb mének, valamint kancák (heréltek ki vannak zárva belőle) számára kiírt díj iránt. A verseny helyszíne a legpatinásabb francia pálya, ParisLongchamp. A díjazás 2008-ban hatalmasat emelkedett a Qatar Racing and Equestrian Clubbal több mint 20 évre megkötött szponzori szerződésnek köszönhetően és eléri az 5 millió eurót (1,7 milliárd forintot), amiből az első helyezett 2,8 milliót vihet haza. Ebben az évben a százéves évfordulónak a szervezők is megadták a módját és díszvendégként az angol királynő lányát, Anna hercegnőt hívták meg.

Erős mezőny, óriási meglepetés

Idén így valóban nagyon erős mezőny alakult ki, hiszen a 14 induló között ott szerepelt az Epsom Derby-t és a King George VI and Queen Elizabeth Stakes-t nyert Adayar, a Grand Prix de Paris-t és az angol Doncaster St. Legert elhódított Hurricane Lane-t, akik egyaránt a Godolphin istálló színeit képviselték, de starthoz állt az Epsom Derby második helyezettje, Mojo Star is. Az íreket Aga Khan Breeder’s Cup Turföt és még két másik francia Group 1-es is nyert kancája, Tarnawa, valamint a másik hatalmas tenyésztő és futtató birodalom, a Coolmore részéről az egyebek között angol Kancadíjban 16 hosszal első Snowfall képviselte, miközben Japánból is érkezett két nagyon jó ló, Chrono Genesis és Deep Bond.

A versenyt megelőzően nagyon sokat esett az eső és a pálya talaja méllyé változott, ami a puha futófelületet kedvelő Torquator Tasso esélyeit jelentősen növelte, habár a szupersztárokkal teletűzdelt mezőnyben így sem foglalkozott vele senki. A verseny pedig hatalmas meglepetést okozva jól sikerült a lónak, végig az élmezőnyben helyezkedett, nem zavarta senki és az utolsó métereken neki maradt a legtöbb ereje, így biztosan, fél hosszal győzött. Mögötte a favoritok értek be, azaz Tarnawa, Hurricane Lane és Adayar.

Sokkoló győzelem

A német ló győzelme annyira váratlanul érte a kommentátort és a műsor közvetítőit, hogy hirtelen azt sem tudták, hogy hogy néz ki a tréner, illetve hogy ki lehet a győztes nyergében ülő zsoké, a 34 éves, Münchenben dolgozó és ezzel élete harmadik Group 1-es győzelmét szerzett René Piechulek. A nemzetközi lóverseny- és sportsajtó, valamint jóformán a teljes német sajtó azóta is lelkesen foglakozik velük, hiszen még maguk sem gondolták, hogy a harmadik-hatodik helynél előrébb végezhetnek. De mint tudjuk, a lóversenysportban minden megtörténhet, és akár még a legmerészebb álmok is valóra válhatnak.

Prix de l Arc de Triomphe 2021 3

Fotó: France Galop/@Scoopdyga

Kapcsolódó cikkek
Kommentek