Nancho megszerezte a magyar lóversenysport első Group 1-es győzelmét

Nancho Kincsem Dij

Az év utolsó európai Group 1-es versenyét, a Bajor Nagydíjat (Grosser Peris von Bayern) a magyar tréningben álló Nancho nyerte múlt vasárnap. Eddig hasonló, a lóversenysport legmagasabb kategóriájába sorolt versenyben soha egyetlen magyar lónak sem sikerült első helyen célba érnie, még Overdose-nak sem.

Miközben a müncheni 2400 méteres nagydíj a Group 1-es versenyek közül a szezonban az utolsó volt, a győzelem minden érintett számára az első ilyen szintű trófeát jelentette. Először nyert Group 1-es versenyt Nancho, a tulajdonos Integraj istálló, a tréner Maronka Gábor, a zsoké, Bayarsaikhan Ganbat, valamint a németek fedezőménjének, Tai Chinek is Nancho az első Group 1-nyerője. A győzelem a magyar galoppsport számára is elsőként vonul be a történelembe, miközben a győztes csapat igazán nemzetközi, hiszen a ló Németországban születetett, a futtatók bosnyákok, a zsoké Mongóliában született, de Németországban él, a tréner Szerbiában született és Magyarországon dolgozik. A lóversenyzés világára manapság már éppen ez a nemzetköziség jellemző. A szabályok szerint azonban a ló mindig azt az országot képviseli, ahol tréningezik.

Nanacho Kincsem Dij
Nancho csapata a Kincsem Díj után

A nagy győzelem

Nancho november 3-án a Bajor Nagydíjban tíz – két angol, illetve nyolc német – ellenféllel találkozott. A verseny előtt a harmadik számú esélyesnek tartották, miután két héttel korábban Baden-Badenben több mint héthosszas, nagy fölénnyel megnyerte a Group 3-as Baden-Württemberg Trophyt 2000 méterre. Ezúttal a táv 400 méterrel hosszabb volt és az ellenfelek sem tűntek könnyűnek.

Nancho az általa nagyon kedvelt mély pályán sokáig a második helyen galoppozott, majd 350 méterrel a cél előtt robbantott és az élre állt. A többiek ekkor még vártak és csak később kezdték meg a hajrát. Nanchot a célig egyre jobban megközelítették, de utolérni nem tudták. A befutó nagyon szorosan alakult, hiszen a győztest csupán nyakhosszal követte az angol tréningben álló, Group versenyek többszörös helyezettje Manuela De Vega, aki mögött szintén nyakhosszal ért célba a német Group 3-as nyerő győztes Ashrun, majd egy fejhosszal követte őt a másik angol vendég, Antonia de Vega.

Nancho ezzel a győzelmével 100.000 eurót (33,25 millió forintot) keresett a futtatóinak. A ló azóta már egészségesen hazaérkezett a felsőpakonyi tréninghelyére és jól megérdemelt pihenőjét tölti. A tulajdonosai még a verseny napján úgy nyilatkoztak, hogy ha nagyon jó ajánlatot kapnak a lóért, akkor eladják, ha pedig nem, akkor megtartják életük eddigi legjobb lovát.

Nancho változatos karrierje

Az idén már négyéves lovat a 2015-os őszi Baden-Badeni árverésen vásárolta Siklósi Tamás 9000 eurós (3 millió forintos) áron. Kétévesen egyszer futott, amikor elsőként ért célba 1200 méterre a nyeretlenek között. Ezután háromévesen már kevésbé mutatkozott eredményesnek, így egy harmadik és negyedik hely után megvált tőle az ESDE Istálló tulajdonosa és átkerült Fézer Róbert idomárhoz. Itt három hatodik hely után kiherélték, ami meghozta a remélt hatást, sőt, sokkal többet. A ló először egy IV. osztályú hendikepben győzött, majd folyamatosan javulva a 2018-as évet már az I. kategóriában aratott győzelemmel zárta.

Ezután ismét új tulajdonba és tréningbe került, méghozzá a bosnyák Integraj istállóhoz, akik Maronka Gáborra bízták a ló felkészítését. Ez annyira jól sikerült, hogy Nancho egy bemelegítő futás után a legnagyobb középtávú versenyekben indult. Májusban a Millenniumi Díjban még Mágnásnak sikerült őt kis különbséggel megelőznie, de a Magyar Derby napján már biztosan nyert a Buccaneer Díjban. Ezután a távját elkezdték növelni, így augusztusban már a 2000 méteres Kisbér Díjat, majd szeptember elején a 2400 méteres Kincsem Díjat nyerte meg nagy fölénnyel. Ezután október végén majd pedig november első napján került sor a két németországi futására, a Group 3-as, majd pedig Group 1-es győzelmére.

Nancho

Mi az a Group 1?

A világ valamennyi országban különböző kategóriákba sorolják a versenyeket, amelyek közül a legmagasabb színvonalú és pénzdíjazású futamok kaphatják meg a Group 1-es besorolást. Ez alatt a Group 2-es és 3-as, majd a Listed versenyek, majd pedig az ennél alacsonyabb besorolású versenyek állnak. Magyarországon nincsenek se Group, se Listed szintű versenyek jelenleg. Európában is csupán négy ország, Anglia, Írország, Franciaország és Németország tud megfelelni a Group 1-es versenyrendezés feltételeinek. Ezek teljesítését minden évben a European Pattern Committee vizsgálja meg, és ha szükséges, felfelé vagy lefelé is változtatnak a besoroláson.

Németországban összesen hét Group 1-es versenyt rendeztek 2019-ben, mindet 2000-2400 méter közötti távokra:

Group1 nemetorszag

A győzelem értéke

Az elmúlt évtizedek legkiemelkedőbb képességű, magyar tréningben álló lova kétségtelenül Overdose volt, akinek azonban nem sikerült Group 1-et nyernie, „csupán” Group 2-t (Goldene Peitsche). Overdose kétszer futott Group 1-es versenyben. Első alkalommal a nagyon peches párizsi futásakor, amikor a húszlovas mezőnyben az egyik induló előtt az indításkor nem nyílt ki a startboksz ajtaja. A versenyt a start után leintették, de sok lovas – köztük Overdose-é - ezt nem látta és lefutották a távot. A nap végén újrafutott versenyben Overdose-t már nem indították. Ezután a patairha-gyulladásból felépülve Ascotban, a King's Stand Stakes-ben negyedik helyet szerzett. Overdose a legmagasabbra értékelt futásakor (Olaszoroszág, Group 3) 123-as RPR (Racing Post Rating) számot kapott, de Group 2-es győzelmét is 119-re értékelték. Minél jobb formát fut egy ló, annál magasabb számot kap.

Napjaink másik nagyon sikeres lova, Tour To Paris eddig 108-as legmagasabb RPR formával büszkélkedhet.

Nancho mostani győzelmekor 110-es RPR-t kapott. Érdekes tehát nemzetközi összehasonlításban elhelyezni a ló mostani formáját.

Nancho győzelmének a legnagyobb értéke azért egyértelműen az a történelmi tett, hogy első magyar lóként sikerült megszereznie a magyar lóversenyzés első Group 1 versenyét.

Nancho gyöztesekkore
Nancho és csapata a Kincsem Díj után

Fotó: Gabriella Vonczem Photography - lovasfotó

Kapcsolódó cikkek
Kommentek