Másodikként ért célba Tour To Paris

Deauville2019 1

Nagyon szépen csillog az ezüst is Tour To Paris számára, aki augusztus 2-án Deauville-ben, a francia, vagyis az egyik legnehezebb európai versenyüzem első számú, nyári pályáján állt starthoz.

A tavaly a legjobb magyar versenyló címet szerezett négyéves mén 1300 méteren versenyzett az első osztályú Prix d'Hudimesnilben. A futamban összesen heten indultak. A futam toronymagas favoritjának City Light számított. Ez a ló ugyanis tavaly második helyet szerzett a Group I-es Diamond Jubilee Stakes-ben az angliai Royal Ascoton és emellett Group III-as győzelem is szerepel a neve mellett. Arról nem is beszélve, hogy az apja a franciák legdrágább fedezőménje, Siyouni, aki többek között az idei gall Derby-nyerőt is adta. City Light vételára a francia Arqana árverésén másfélévesen 55.000 euró (17,8 millió forint) volt, Tour To Paris 3.000 eurójával (974.000 forint) szemben.

Rajtuk kívül olyan hatalmas tulajdonosok lovai is felsorakoztak a startgépben, mint a dubaji uralkodó Godolphin istállójának telivére, a 24-szeres francia trénersampion, André Fabre istállójából, valamint a Gérard Augustin-Normand színeit viselő Roncey, illetve érdekességként a cseh Vaclav Luka idomításából futó Troizilet.

Tour To Paris nyergébe a francia sampionátus idei éllovasa, Maxime Guyon került, akinél nehéz lett volna jobbat találni.

A versenyben szokás szerint nagyon gyorsan kezdett a Hammersberg Elemér tulajdonában álló ló és sokáig biztosan vezetett, azonban az utolsó 200 méteren City Light megtámadta és könnyen, három és fél hosszal megelőzte. Tour To Parisra rajta kívül más ló nem volt veszélyes, így a négyéves mén gond nélkül megőrizte a második helyét.

A francia versenyüzem hatalmas népszerűségnek örvend Európa és a világ nagy futtatóinak a körében is, mivel a nagy fogadási kedvnek és a széles körű fogadói hálózatnak köszönhetően az öreg kontinensen itt a legmagasabbak a pénzdíjak. Ennek a versenynek (aminél vannak jóval magasabb kategóriájúak is) a győztese például több mint 23.000 eurót (7,4 millió forintot) vihetett haza, miközben egy ekkora nyereményhez Magyarországon az év legnagyobb versenyét, a Magyar Derbyt kell megnyerni. Tour To Paris második helyének köszönhetően ezúttal 8.800 euróval (2,47 millió forinttal) gazdagította a tulajdonosát.

A francia születésű, Fuissé-Theoricienne származású ló ezúttal már harmadszor futott francia tréningből, miután februárban a svéd, de 2005 óta Chantillyban tréningező Pia Brandt idomításába adta a tulajdonosa. Először április végén, a mostanihoz hasonló első osztályú versenyben indult és győzött is Longchamp-ban, majd egy hónappal később Group III-as szinten nem tudott eredményes lenni. Ezután következett a versenye Deauville-ben.

A mostani futam után Tour To Paris szerencsére egészségesen és jókedvűen érkezett haza Párizs környéki istállójába és bizonyára hamarosan elkezdi a felkészülést a következő versenyére is.

Tour To Paris
Tour To Paris még a Kincsem Parkban

Deauville-ről azt érdemes tudni, hogy augusztus környékén a központi, párizsi pályák a régi hagyományok szerint nem rendeznek versenyeket. Ilyenkor ide, az elegáns, normandiai nyaralóhelyre költözik a lóversenyzés elitje és ennek megfelelően itt tartják a legnagyobb francia versenyeket. Ilyenkor öt hét alatt csaknem 20 versenynapot tartanak és több mint 1500 telivér vesz részt az itteni versenyeken. Már a magyar Kincsem is itt állt starthoz és nyert a Grand Prix de Deauville-ben az angliai győzelme után 1878-ban.

Deauville2019 3
Deauville2019 2

Fotó: Gabriella Vonczem Photography - lovasfotó

Kapcsolódó cikkek
Kommentek