A Kincsem Park 2022-es sampion futtatói és tenyésztői

Simplythe Best og

President Derby-győzelmének köszönhetően a bosnyák tulajdonú INTERGAJ Istálló nyerte a futtatói sampionátust 2022-ben a Jazy Team előtt. A tenyésztőknél mennyiségi fölényének köszönhetően ismét a Bábolna Nemzeti Ménesbirtok végzett az első helyen.

Tavaly 182 magyar és külföldi futtató színeiben álltak starthoz a telivérek a Kincsem Parkban. A legtöbb pénznyereményt, 20,28 millió forintot a bosnyák tulajdonban álló INTERGAJ Istálló lovai nyerték, habár mindössze három hároméves lovuk, President, Trigger és Gunther futott ebben az évben. Az egyik, nevezetesen President azonban megnyerte a 100. Magyar Derbyt és az azzal járó 15 millió forintot. A Stanislav Georgievnél készült mén emellett az év elején Pozsonyban is nyert egy futamot, amikor több mint egy millió forintot keresett. Rajta kívül még a Maronka Gábornál álló Trigger is fontos szerepet játszott a győzelemben hiszen a Kincsem Parkban, valamint egy szerb nagyverseny megnyerésével összesen 4,7 millió forinttal járult hozzá az istálló elsőségéhez.

Megerősödött új istállók

A futtatóknál a két dobogós helyezést olyan istállók szerezték meg, amelyek az elmúlt években jelentősebb összegeket fektette be egyrészt a magyar átlagnál drágább lovak vásárlásával az állományukba, valamint az istálló infrastruktúrájára és a szakember-állományra is az átlag felett költöttek. A második helyezés a Bársony Erzsébet és férje tulajdonában álló Jazy Team Istállóhoz került. A 2018-ban indított istálló 2022-ben toronymagasan a legjobb évét zárta, hiszen tavaly 18 millió forint felett kerestek a lovaik, míg korábban 3,625 millió forintos éves nyeremény jelentette a csúcsot a számukra. Kezdetben Soltész Andrásnál álltak, majd átmentek Fézer Róberthez, később Bakos Gábor irányította az istállót, azonban az átütő sikert a jó lovak mellett végül az hozta el a számukra, hogy tavaly tavasszal Stanislav Georgievre bízták a lovaikat. Az istálló szürke-pink-fehér színeiben hat ló állt starthoz az év során, akik közül a hároméves Maxim szállította a legtöbb pénznyereményt (9,29 millió forint) az Alagi Díj és a Kisbér Díj megnyerésével, de legfőképpen a Magyar Derbyben elért második helyével. Rajta kívül a Millenniumi Díjat nyert, majd később megsérült Sambo, illetve a St. Legerben győztes Agreement futottak kiemelkedően.

Mögöttük 12,27 millió forintos nyereménnyel a Sztankov Racing II istálló következett, amely Molnár Gyöngyi idomár, férje, Sztankov Norbertet foglalja magába, akikhez, Pap Gyula csatlakozott. Ők is hat lovat futtattak az idén, akik közül az év legnagyobb versenyeiben is jó helyezéseket, így a Magyar Derbyben vagy az Alagi Díban is harmadik, a Kincsem Díjban negyedik helyet szerzett Spartan Devil bizonyult az első számú húzóerőnek 7,6 millió forintos keresetével. Rajta kívül a kétéves Carlos Ray, valamint Rémkirály is fontos szerepet játszottak a szép helyezés elérésében.

Futtatok KP 2022

Bábolna őrzi a vezető helyét a tenyésztőknél

A hazai tenyésztőknél a futtatókhoz hasonlóan az a sampion, aki az év folyamán (2022. január 1. és 2022. december 31. között), az általa tenyésztett versenylovakkal sík-, gát- és akadályversenyekben együttesen a legtöbb versenydíjat nyeri.

Az elmúlt tíz évben a legnagyobb magyar tenyésztő, az állami tulajdonú Bábolna Nemzeti Ménesbirtok nyolcszor szerezte meg a tenyésztői sampionátust, míg kétszer a legnagyobb magántenyésztőnek, a Telivér Farmnak sikerült megelőznie. Idén is szokásos módon alakult a sampionátus. Bár tíz évvel korábban a bábolnai lovak még 646 alkalommal álltak starthoz és 46 győzelmet szereztek, a Telivér Farm pedig 198 futásból 16-ot, addig 2022-ben a Dióspusztán tenyésztett telivérek mindössze 258 alkalommal, vagyis kevesebb, mint feleannyiszor startoltak és 27 elsőséget értek el, miközben a Telivér Farm név alatt futtató Bácsalmási Agráripar Zrt. 185 futásból 22 győzelmet szerzett. Időközben pedig ismeretes, hogy Bácsalmáson is jelentős mértékben csökkentenék a tenyészállományt. Mindez azt mutatja, hogy a legnagyobb tenyésztőknél jelentősen visszaesett a tenyésztési kedv, miközben azt is tudjuk, hogy a kistenyésztőknél sem növekedett meg a csikószületések száma.

Tábornagy ifj Kozma Istvánnal
Tábornagy ifj. Kozma Istvánnal

A vérfrissítés eredménye

A ménesbirtok Dióspusztai Telivér Ménesébe született lovak közül hárman tudtak 3 millió forint felett keresni. A legtöbbet (3,72 millió forintot) a 2021-es Magyar Derby nyerője, Shy Boy (Move Your Vision-Sougy) nyerte főként a Kincsem Díjban elért harmadik helyével, illetve a Dióspusztai Díj megnyerésével. A ló sajnos a Kincsem Díjban megsérült, de bízzunk benne, hogy az idei szezonra sikerül rendbe jönnie. Utána a Magyar Háromévesek Nagydíját nyert és a St. Legerben harmadik Tábornagy (Bully Pulpit-Tábortűz) következik a kereseti rangsorban 3,618 millió forinttal, akit Arktisz (Harbour Watch-Alsace) követ 3,2 millió forinttal. Az idén már hatéves mén még februárban, a svájci St. Moritzban a havon futva nyerte a legtöbb pénzt a tulajdonosainak, hiszen két második helyezésével 2,3 millió forintot keresett.

Tenyesztok KP 2022

A legeredményesebb magántenyésztők

A Telivér Farm legeredményesebb lovának a hároméves Crix Crax (Out Loud-Criptonit) bizonyult 2,1 millió forintos nyereménnyel. Érdekes, hogy év közben gátversenyben is győzni tudott, majd pedig a szezon utolsó versenynapján megnyerte az év leghosszabb távú versenyét, a Totalizatőr Hendikepet.

A harmadik helyezés egy kistenyésztőnek, Kovács-Bakos Szilviának, Kovács Sándor idomár feleségének jutott, ők Fót közeli otthonukban tartanak néhány lovat. Munkájuk idén érett be igazán, hiszen Simply The Best (Prometheus-Squaw City) nevű kancájuk (a borítóképen) 2022-ben nemcsak komoly pénznyereményt (7,15 millió forintot) hozott, hanem az Év Lova címet is elnyerte. A kanca visszavonulása után is lesz utánpótlásuk, hiszen anyai féltestvére, Surprise of Easter 2022-ben hat futásából négyszer is győzött.

Crix Crax mögötte Osztényi Zoltán Samboval
Crix Crax mögötte Osztényi Zoltán Sambóval

Fotó: Gabriella Vonczem Photography

Kapcsolódó cikkek
Kommentek