2022 galopp sampionjai az utánpótlás mezőnyben és az ugrószakágban

Kolumban Ors 1200

Az utánpótlászsokéknál a múlt évben a fiatal Kolumbán Örs gond nélkül megvédte sampioni címét. Hasonlóan tett Osztényi Zoltán és Suták János az ugrólovasok, illetve ugrótrénerek mezőnyében. Velük szemben az amatőrlovasoknál új bajnokot avattak Koricsánszky Virág személyében.

Minden sport jövője szempontjából meghatározó, hogy a karrierjük csúcsán álló versenyzők, szakemberek mellett hogyan alakul az utánpótlás helyzete, vannak-e tehetséges fiatalok. A galoppon a kezdő lovasoknak - habár a legjobbakkal kell nap, mint nap versenybe szállniuk - külön sampionátust hirdetnek. Ezt nevezik utánpótláslovas bajnokságnak, amelyen azok a lovasok vehetnek részt, akik a szezon kezdetekor még nem nyertek 40 versenyt. Addig egyébként a lovasok lovastanuló, illetve zsokéjelölt státuszban versenyeznek és a versenyszabályzat szerint lovastanulóként 4,5, azután 3,5, majd tíz győzelem után 2,5, illetve 25 győzelem után 1,5 kilogramm súlykedvezményben részesülnek. Aki eléri 40 győzelmes álomhatárt, attól kezdve viselheti a zsoké címet és ezután természetesen semmilyen súlykedvezményben nem részesül. Ezek a szabályok a világ minden részén hasonlóak kisebb-nagyobb eltérésekkel. Így például Németországban 50, Franciaországban 69, Angliában 95 győzelem után nevezhető egy lovas zsokénak.

A címvédők

A legutóbbi, 2022-es galopp szezonban az utánpótlás lovasok versenyét elkerülték az izgalmak, miután a még mindig csak 17 éves Kolumbán Örs (a borítóképen) magabiztosan megvédte a címét, ráadásul a zsokéstatisztikában is az ötödik helyen végzett. Tavaly az Erdélyben született és mindössze három éve versenyző utánpótlás sampion több mint kétszer annyit lovagolt, mint az előző, 2021-es szezonban. Nagyversenyekben elsősorban a saját családja lovaival, főleg Avoiding Waterrel indult, azonban idomárja, Maronka Gábor mellett a kisebb futamokban más trénertől is egyre több lehetőséget kapott.

Az utánpótlás lovasoknál a második hely a szintén Erdélyben született Kelemen Zénónak jutott, aki kilenc győzelmet szerzett az év során, míg mögötte szorosan zárta az évet a szerbiai magyar Ördög Alen, valamint Sándor Péter nyolc-nyolc elsőséggel.

Zsokek2022

Az ugrószakág

A 2022-es szezonban mindössze öt, vagyis eggyel kevesebb gátversenyt rendeztek, mint egy évvel korábban. A mini ugróévadban egyetlen párosnak, Sambónak és Osztényi Zoltánnak sikerült kétszer győznie, így Osztényi Zoltán zsoké és Suták János idomár is megvédte a sampioni címét.

Ugrolovasok2022
Ugroidomarok2022

Új bajnok az amatőröknél

Az amatőrlovasoknál a legutóbbi évadban új sampiont avattak Koricsánszky Virág személyében, aki két versenyt nyert az amatőrök között. A tizenéves péceli lovas Kovács Sándor idomárnál lovagol tréningben, ahol az istálló oszlopos tagja. Idén kezdett versenyezni a Kincsem Parkban és rátermettségét mi sem mutatja jobban, minthogy saját idomárja mellett már más trénerek is rábízták a lovaikat. Az első évében összesen 26 alkalommal szállt nyeregbe, az amatőrversenyek mellett sokszor a profik között is.

Koricsánszky Virág
Koricsánszky Virág

Az amatőr sampionátus dobogójáról a helyezések és a pénznyeremény döntött, ugyanis hat lovasnak is sikerült egy-egy versenyt nyernie. Végül, a tavalyi bajnok, Májer Cintia szerezte meg a dobogó második fokát, míg az orosházi Kiss Renáta a harmadikat. A szezon 32 versenynapján mindössze nyolc amatőrversenyt rendeztek, ami sajnos nem jelent növekedést az előző évhez képest.

Amatorlovas2022

Fotó: Gabriella Vonczem Photography

Kapcsolódó cikkek
Kommentek