Ismét a női zsokék csapata diadalmaskodott az angol Shergar Cup-ban

Ascot Shergar Cup

Négy háromfős csapat, hat futam, Ascot, az angol királynő pályája. Ez pedig nem lehet semmi más, mint a Shergar Cup elnevezésű zsoké csapatverseny, amelyet már 1999 óta rendeznek meg.

A kupa a legendás versenylóról, Shergarrról kapta a nevét, akiről számos regény és film is készült. A mén ugyanis 1981-ben tízhosszas fölénnyel nyerte a Derby-t Epsomban a mindössze 19 éves Walter Swinburnnel a hátán, majd győzött az Ír Derby-ben és a King George VI and Queen Elizabeth Stakes-ben is, amivel a világ egyik legértékesebb telivérévé vált.

Aga Khan lova négyévesen a tenyésztésbe került, miután hatalmas összegekért vásároltak benne részesedést a lelkes tenyésztők és befektetők. A világraszóló hírnévhez azonban még valami más is „kellett”. Ez pedig az volt, hogy Shergart a második tenyésztési éve előtt fegyveresek elrabolták a ménesből. A váltságdíjat követelt rablókkal hosszas egyezkedés után sem sikerült egyezségre jutni és a lónak örökre nyoma veszett. Számos feltételezés született a máig megoldatlan bűnügyben az elrablók kilétéről, azonban az igazság soha nem került nyilvánosságra.

Zsokékupák világszerte

A lovasbajnokságok egyébként világszerte nagy népszerűségnek örvendenek. Igazából arra szolgálnak, hogy még jobban feldobjanak egy-egy versenynapot és fokozzák az izgalmakat, hiszen bárki találhat olyan, számára szimpatikus lovast, akinek szívből szurkolhat. Arról nem is beszélve, hogy gyakran a világ minden részéről meghívnak zsokékat ezekre az eseményekre, így ilyenkor jóformán a teljes lóversenyvilág a rendező helyszínre és az adott ország lóversenyére figyel. Vagyis ezek események elsősorban a lóverseny marketing eszközei.

A Shergar Cup mellett a legnépszerűbbek közé tartozik a decemberi hongkongi, vagy legújabban a Saudi Cup alkalmával megrendezett februári zsokéversengés, de a közelben, a cseh fővárosban is már néhány éve megrendezik az Európai Zsoké Kupát (sajnos magyar lovasok nélkül). Korábban a Kincsem Parkban is rendszeresen tartottak lovasbajnokságot a Derbyt követő időszakban, azonban az elmúlt években ez megszűnt.

Az angol változat

Az idén augusztus 7-én megrendezett Shergar Cup különlegessége, hogy nem egyéni, hanem elsősorban csapatverseny. Összesen négy team mérkőzik meg egymással: az angol, az ír, a világ többi országa és a nők. Korábban az angol és ír lovasok egy csapatot alkottak, akik mellett Európa és a világ többi országa, valamint a női csapat szállt nyeregbe, azonban a jelenlegi utazási nehézségek miatt a szervezők kénytelenek voltak némi kompromisszumot kötni. Távolról ebben az évben nemigen tudtak nemzetközi sztárlovasokat meghívni, így a világ többi országát olyan helyben lovagló zsokék alkották, akik valamelyik másik országban születtek, így az olasz Andrea Atzeni, vagy Sean Leavy, akinek az édesapja ír, édesanyja viszont Szváziföldről származik, illetve a dán Kevin Stott.

A legnagyobb figyelem azonban minden évben a női lovasokra irányul. Idén a csapatkapitány, az angolok tapasztalt, Group 1-es versenyt is nyert kedvence, Hayley Turner volt, aki mellé a feltörekvő helyi tehetséget, Nicola Currie-t, valamint a franciák egykori lovastanuló sampionját, Mickaëlle Michelt hívták meg, aki Japánban is óriási népszerűségnek örvend.

A csapatok összesen hat futamban mérkőztek meg egymással és minden lovas öt futamban vett részt. Az első futam a dán lovas sikerével indult, majd a következőben a nők szerezték meg az első és a második helyet is. Ezután az ír és az angol csapatnak is jutott egy-egy győzelem két fiatal és nagyon tehetséges zsokénak, David Egannek, valamint Cieren Fallonnak köszönhetően. Ők egyébként beleszülettek a lóverseny világába, hiszen két nagyon sikeres zsoké, John Egan és Kieren Fallon fiairól van szó. Ezután ismét a nők, vagyis újra a 27 éves Nicola Currie aratott győzelmet nem túl esélyesnek tartott lovával és már ekkor eldőlt, hogy ő fogja megnyerni a csapatverseny mellett meghirdetett egyéni pontversenyt, és az azzal járó „Ezüst nyerget”. A hatodik futamban az ír lovasoknak jutott a befutó, de ezzel csupán megközelíteni tudták a női csapatot, akik 2018 után ismét megnyerték a Shergar Cup-ot (2020-ban a pandémia miatt nem tudták megrendezni). Természetesen ezek után a férfiak nagy lelkesedéssel locsolták le őket pezsgővel a díjátadón.

A nap sztárja

A legnagyobb feltűnést a nap során Nicola Currie keltette, aki nem csak nagyon okosan, átgondoltan, hanem a gyengébbik nemet meghazudtolóan energikusan is lovagolt. Aki eddig nem figyelt volna fel rá, az most mindenképpen megtette. Az eredményei pedig egyértelműen azt mutatták, hogy a több mint 600, Angliában versenylovaglási engedéllyel rendelkező zsoké között igenis vannak különlegesen tehetséges és ambiciózus női lovasok is, akik képesek a legmagasabb szinten teljesíteni, csak arra van szükségük, hogy bizalmat, illetve ezzel együtt lehetőséget, azaz jó lovakat kapjanak. Hollie Doyle már sikeresen beverekedte magát az angol, illetve a világ zsokéelitjébe, Nicola Currie pedig nagy lépést tett efelé.

A csapatverseny végeredménye:

  • Hölgyek 69 pont
  • Írország 66 pont
  • Nagy-Britannia 64 pont
  • A világ többi országa 53 pont

Borítókép: Ascot Racecourse

Kapcsolódó cikkek
Kommentek