Kisorsolták a startbokszokat a 102. Magyar Derbyre

Derbysorsolas 1200

Már csak napok kérdése, hogy megtudjuk, ki a legjobb magyar tréingben álló, hároméves angol telivér a klasszikus, 2400 méteres Derby-távon. Arról nem is beszélve, hogy annak a szerencsés futtatónak a kilétére is fény derül, aki hazaviheti a győztesnek járó 11 millió forintos első díjat.

Hétfőn kisorsolták a startbokszokat a galoppszezon legfontosabb versenyére, a Magyar Derbyre, amelyre a Kincsem Parkban július 7-én, vasárnap kerül sor. A 22 millió forint összdíjazású nagyversenyben összesen tíz telivér – hét mén és három kanca – áll majd starthoz a nap kilencedik futamában. A trénerek taktikai versenyre számítanak, amelyben a startbokszoknak is fontos szerep jut, hiszen az indítást követően a zsokék szeretnének minél hamarabb ideális pozícióba helyezkedni. A korlát mellett, belül szívesebben galoppozó telivér számára így például kedvezőbb belülről startolni, mint kívülről, akit pedig várásra lovagolnak és nagy végspeeddel rendelkezik, annak a középső vagy külső startbokszok lehetnek előnyösebbek. A trénerek és a tulajdonosok ezért mindig nagy izgalommal várják a sorsolást, amelyet ezúttal személyesen is figyelemmel kísérhettek a Kincsem Nemzeti Kft. és a Magyar Lovaregylet Alagi Versenyló Tréningközpontban tartott eseményén.

Derbysorsolas 4
A sorsolást Alagon a Versenyló Tréningtelepen rendezte meg a Magyar Lovaregylet és a Kincsem Nemzeti Kft., amelyen Szotyori Nagy Ádám, a kft. ügyvezető igazgatója is részt vett

Mének a favoritok

A 102. Magyar Derbyben az indulók között ott találjuk a Nemzeti és az Alagi Díj nyertesét, Gézát, aki a tízszeres magyar sampion lovassal, Stanislav Georgievvel áll starthoz. Rajta kívül az esélyesek közé tartozik még az Alagi Díj szoros másodikja, Flying Aquangel az olasz Alberto Sannával a nyergében, vagy ugyanennek a versenynek a harmadikja, Exact, akit a csehek kiváló zsokéja, Milan Zatloukal lovagol, illetve Flying Aquangel apai féltestvére, Carreras az ötszörös Magyar Derby-nyerővel, Jaroslav Línekkel. A kancákat, akik egymáshoz hasonló legjobb formákat futottak az eddigi versenyeikben, Hala Hala a francia Valentin Seguyjal, Herminon a Szlovákiából érkező Monir Madihivel, illetve Tunézia a 2022-es magyar sampion zsokéval, ifj. Kozma Istvánnal képviseli.

Derbysorsolas 1
Mindenki izgatottan várta a húzást

Több mint 100 éves hagyomány

A Magyar Derbyt az először 1780-ban lefutott angol Derby mintájára tartják meg 1921 óta. Előtte az Osztrák-Magyar Monarchiában közösen működött a magyar és osztrák versenyüzem, ahol a közös Derbyt Bécsben rendezték. Az első magyar nagyversenyre Alagon került sor, mivel a jelenlegi Kincsem Park még épült és csak 1925-ben adták át. Az első győztest Vatiniusnak hívták és Nagy Géza ült a nyergében.

Idén, július második vasárnapján tehát már 102. alkalommal (1945-ben és 1946-ben a háború és annak következményei miatt nem futották) sorakoznak fel a hároméves mének és kancák a 2400 méteres táv startjánál. A versenyben minden ló azonos súllyal, 58 kilogrammal indul, amiből a kancák 1,5 kilogramm kedvezményt kapnak.

A Magyar Derby a Hármas Korona második ága a májusi, 1600 méteres Nemzeti Díj után, illetve az október elejére kiírt, 2800 méteres St. Leger előtt.

Derbysorsolas 2
Balogh Levente, a Derby-induló Flying Aquangel futtatója is sorsolt

Fotó: Gabriella Vonczem Photography

Kapcsolódó cikk
Kommentek