2019 legjobbjait ünnepelte a lóversenyszakma

Loversenygala2019 20 og

Lassan hagyománnyá válik a Kincsem Parkban, hogy január elején egy elegáns gálán nyújtják át a lóversenyzés, így a galopp-, az ügető- és két éve már az agárszakág legjobbjainak elismerését. Ezúttal a galopp legjobbjait vesszük részletesebben górcső alá.

A galoppversenyre járókat elsősorban a zsokésampionátus tartja izgalomban, hiszen a lovasok azok, akiket a nézők a leginkább ismerhetnek, mivel nap mint nap láthatják őket versenyezni. Vannak olyan fogadók is, akik a lovasok alapján választják ki, hogy mit játszanak. A 2019-es szezonban már hetedik alkalommal (2010, 2012, 2013, 2016-2019) a bolgár születésű, de évek óta Magyarországon élő Stanislav Georgiev nyerte a legtöbb versenyt és ezzel a sampioni címet. Ehhez 151 lovaglásra és 29 győzelemre volt szüksége.

Zsoké és tréner egy személyben

Még nagyobb bravúrnak számít, hogy Stanislav Georgiev tavaly már az idomári engedélyt is kiváltotta és a trénerek között is előkelő helyen, a dobogó második fokán zárt. Idomárlovasként egyszerre került nehéz és könnyű helyzetbe, hiszen jelentősen megnőttek a feladatai, illetve a felelőssége (35 lovat bíztak rá 2019-ben), miközben maga menedzselhette a telivérei versenyútját és ő dönthette el, hogy mikor, melyik lóra ül.

Tavaly a szerencse is mellé szegődött, hiszen egy nagyon tehetséges kanca, Golden Sea is az istállójában állt. Vele először a Nemzeti Díjat nyerte meg, aztán Pozsonyban a legjobb hároméves kancáknak kiírt Cena Arvyt, majd pedig az év legnagyobb és legmagasabb díjazású versenyét, a Magyar Derbyt (összdíjazása 14 millió forint). Rajta kívül a sprinter Morita Menantieval is négy versenyt nyert, illetve a kétévesei is között is több kimagasló képességű kétéves állt, így a Gróf Károlyi Gyula Emlékversenyt (egykor Kétéves Kancák Nagydíja) nyert Antilopa, a Pozsonyban három győzelmet szerzett Vain Hope és a Blaskovich Ernő Emlékversenyben is győztes Love Forever is.

Stanislav Georgiev Golden Sea
Stanislav Georgiev Golden Sea nyergében
Legjobblovasok2019

A dobogósok

A második hely Bakos Gáborhoz került, aki korábban (2004, 2015, 2016, 2017) már nyert sampionátus, csak éppen az ugrólovasok között. Idén az egyik legnagyobb istálló, azaz Fézer Róbert idomár bizalmát élvezte, akinek a lovaival a 27 győzelméből 22-t szerzett. A legtöbb (négy) elsőségét Upper Rebelnek köszönheti, a legkiemelkedőbbeket pedig Cirfandlinak (Káposztásmegyei Díj) és Mont Masternek (Kovács Mihály Emlékverseny – Magyar Háromévesek Nagydíja).

Bakos Gabor Mont Master
Bakos Gábor Mont Masterrel

A lovas sampionátus harmadik helye Suták Csengének jutott, aki szülési szabadság után tért vissza az év elején. Csenge a legtöbbet foglalkoztatott lovasnak számított 2019-ben 170 lovaglással. Tréner-tulajdonos családja mellett Soltész András idomárnak lovagolt a legeredményesebben. A legsikeresebben tavaly La Shaba-val szerepelt (három győzelem), aki mellett Wasmyval (Köztársasági Díj) és Red Treasure-rel (Gróf Erdődy Rudolf Emlékverseny) lettek elsők nagyversenyekben.

Sutak Csenge La Shaba
Suták Csenge és La Shaba

Az új generáció

Minden évben külön győztes hirdetnek az utánpótlás lovasok (az év elején 40 versenyt nem nyert, zsokéjelölt engedélyt kapott) között is. Idén női győztes született Mocsinka Vivien révén, aki az összesített ranglistán a nyolcadik helyen végzett 89 lovaglásból tíz győzelemmel. A könnyűterhű zsoké Kovács-Bakos Szilvia istállójában dolgozik hétköznap, így nem meglepő, hogy nekik is lovagolta a legtöbb versenyét, illetve aratta a legtöbb győzelmét.

Mocsinka Vivien
Mocsinka Vivien

Az ugrólovasoknál is új sampiont avattak, hiszen a fiatal és meglehetősen magasra nőtt Makoviczki Ákos szerezte meg a legtöbb győzelmet Földese Bence amatőrlovas, valamint a múlt évi sampion, Horváth Balázs előtt. Az év során hét ugróversenyt rendeztek a Kincsem Parkban, amelyeken Ákos kivétel nélkül részt is vett. Három győzelméből kétszer Bizottság nyergében ült.

Makoviczki Akos ugrolovassampion2019
Makoviczki Ákos ugró sampion
Ugrolovasok2019

Az amatőrlovasoknál 2019 Drexler Virginia győzelmét hozta, aki négy évvel korábban már egyszer megszerezte a bajnoki címet. Virginia az egyik legrutinosabb és leginkább elkötelezett amatőrlovas, aki telente Amerikában, illetve Írországban lovagol és a nemzetközi sorozatokban is az egyik legeredményesebben szerepel. Mögötte egy másik elkötelezett lovashölgy, a nyíregyházi Jeles Eszter végzett megelőzve az újonc Bernáth Christophert.

Drexler Virginia amatorsampion2019
Drexler Virginia
Amatorlovasok2019

A trénerek

A zsokék küzdelme mellett az év másik kiemelt figyelemmel kísért vetélkedése a trénereké. A győzelem a korábbi többszörös (2015-2017) sampionhoz, Maronka Gáborhoz került. A Felsőpakonyban dolgozó idománál több mint 30 telivér készül. Az idei sikerében oroszlánszerepet játszott Nancho, mivel a tréner 82 millió forintos össznyereményéből 52 milliót ő szerzett. Az idén már ötéves ló tavaly megnyerte egyebek között a Kincsem, a Buccaneer és a Kisbér Díjat, majd Németországban a Group 3-as Baden-Württemberg-Trophy-t, valamint az év szenzációjának számító Group 1-es Grosser Preis von Bayernt. Rajta kívül azért olyan lovak is nagyban hozzájárultak a tréner győzelméhez, mint a Pozsonyban remekelt Crushing Power vagy Dante’s Peak, valamint Bubi Pata, Blokád, Fire For Goga, illetve a tavaly a kétéves nagyversenyekben is eredményes Kráken (Magyar Kétévesek Nagydíja) és Imperialiste (Kétévesek Kritériuma).

A második hely a már említett sampion lovashoz, az első idomári évét zárt Stanislav Georgievhez került.

A harmadik helyet a tavalyi sampion, a Kakucson tréningező Zala Csaba szerezte meg, akinél Esti Fény (Magyar Derby és Kincsem Díj nyerő 2018-ban) után tavaly is állt egy kiváló képességű, bábolnai tenyésztésű hároméves. Liliről van szó, aki a Hazafi Díj és a Magyar Kancadíj elsőségével, valamint a Magyar Derbyben elért második helyével 6,49 millió forintot keresett. Csaknem ugyanennyit nyert az istálló másik kancája, a tavaly négyéves Bíborhajnal is, aki az Imperiál Díjban győzött. Az istálló legjobb lovát, Esti Fényt nyár elején eladták Ausztráliába, ami komoly veszteséget jelentett a számukra.

Maronka Gabor
Maronka Gábor a legnagyobb sikereit Nanchonak köszönheti
Legjobb idomarok2019

Fotó: Gabriella Vonczem Photography - lovasfotó

Kapcsolódó cikkek
Kommentek