Ígéretes tervek 2020-ra a magyar lóversenyben

Kincsem Park2019 20 2

Nancho történelmet írt Németországban 2019 végén, a magyar tenyésztésű Esti Fény Ausztráliában startol el 2020-ban, a francia tulajdonba került Tour To Paris január első napjaiban Dubajban mérte össze tudását a világ legjobb angol telivéreivel. Lássuk, hogy ilyen kedvező előzmények után milyen kilátásokkal vág neki a magyar lóversenyzés a 2020-as évnek!

Pécsi István, a Kincsem Park ügyvezetője a magyar lóversenysport jelenlegi helyzetéről és jövőjéről az Origónak adott interjúban beszélt.

Saját televíziós csatornát kaphat a lóverseny

Jelenleg a magyar futamokat élőben a Kincsem Park holnapján lehet követni, a fesztiválokról pedig televíziós közvetítéseket is elcsíphetnek a szemfüles nézők. A Sport TV 2020-ban is közvetíti a francia Kincsem+ futamok jelentős részét, ezek köré pedig egy félórás felvezető műsor is épül.

Akár már 2020 második felében elindulhat Kincsem+ néven egy lóversennyel foglalkozó, a lóversenyt népszerűsítő tematikus TV csatorna, erről már folynak a tárgyalások.

Megújul az e-Turf is, ahol egyre több mozgó anyaggal találkozhatnak majd az olvasók.

Kincsem Park2019 20 6

Megduplázódott a lóversenyfogadás forgalma

„Magyarországon a lóversenyfogadásban, illetve a lóversenyzéssel kapcsolatban akkor lehet sikert elérni, ha a francia Kincsem+ futamok mellett a magyar versenyek is megjelennek a lottóhálózatban, hiszen míg januártól novemberig a Lóversenyfogadás Szervező hálózatán 200 ezer szelvényt értékesítettek, a Szerencsejáték Zrt. hálózatán keresztül 4,5 millió ticketet adtunk el. A Kincsem + futamok az összes verseny csupán 3 százalékát teszik ki, viszont ebből származik az összbevétel 68 százaléka. A Kincsem+ hatalmas sikere miatt megduplázódott, 2-ről 4 milliárd forintra emelkedett a lóversenyfogadási forgalom, ez pedig új rekordot jelent Magyarországon” – emelte ki Pécsi István.

Kincsem Park2019 20 1

Még nem éri meg tenyészteni

Regionális összehasonlításban a magyar lóversenysport helyzete jónak mondható és az élmezőnybe tartozik. A V4 országok közül a csehek állnak a legjobban, ők kitűnnek a versenylovak számában és azok minőségében is. Lengyelországot már több tekintetben sikerült utolérni, ráadásul a nemzetközi szintéren sokkal eredményesebbek vagyunk náluk.

A versenydíjak esetében régiós szinten nagyon hasonló a helyzet, a versenyzési feltételek viszont Magyarországon sokat javultak az utóbbi években, elsősorban a futófelület minősége és a lovak kiszolgálása tekintetében.

A nemzetközi sikerek a hazai futtatók kedvét is meghozták és 2019-ben soha nem látott mennyiségben vásároltak lovakat, elsősorban külföldi árveréseken.

A lovak értékében és a tenyésztésben viszont még van mit behozni. „Egy kicsit összeszerelő üzemként működik Magyarország. Az olcsón bekerülő lovakból tudunk értékeseket alkotni a szakembereink tudásának köszönhetően – ezt jól mutatja Nancho, vagy éppen Tour to Paris esete. Azt viszont be kell látni, hogy nagyon nehéz a magyar tenyésztőknek felvenniük a versenyt a külföldiekkel, hiszen az angol telivér csúcsországaiban, Angliában, Franciaországban és Írországban sokkal jobbak a tenyésztéshez szükséges alapfeltételek. Nem csak genetikailag vannak az említett országok nagyon jó helyzetben hozzánk képest, hanem a felnevelés körülményei is ideálisabbak, sokkal olcsóbban tudnak minőséget produkálni.”

A Magyar Derbyt nyert Esti Fény esete viszont azt mutatja, hogy itthon is lehet olyan lovat tenyészteni, ami megállja a helyét külföldön. Üzleti szempontból azonban idehaza a versenylótenyésztés nem egy jövedelmező iparág.

Angliában, Franciaországban és az Egyesült Államokban egy derbygyőztes ló dollármilliókat érhet. American Pharoah, az amerikai hármaskorona győztes fedeztetési díja 200 ezer dollár csikónként. Itthon sajnos önmagában a derby győzelem kevés és nemzetközi színtéren sem ér még túl sokat. Ahhoz, hogy egy magyar lónak is valós tenyészértéke legyen, meg kell nyernie a nemzetközi Kincsem Díjat, vagy pedig külföldi futamokon kell jó eredményt elérnie. Ebben az esetben egy magyar ló értéke is mozoghat 100-200 ezer euró környékén. Esti Fény például hasonló áron került Ausztráliába.

Estifeny Kiemelt
Esti Fény a Kincsem Parkban

A Listed futamok közé kerülhet a Kincsem Díj

„A végső cél az lenne, hogy legyen itthon egy Group 1-es futam, amihez sok feltétel már adott, de ez egy hosszú folyamat. El kell érnünk, hogy minél több olyan lovat nevezzenek, amelynek már van magas nemzetközi száma, hiszen csak ezt veszik figyelembe az elbíráláskor” – mondja Pécsi István. Ahhoz, hogy egy futam megkapja a Listed besorolást, minimum 50 ezer dolláros összdíjazásúnak kell lennie, minden évben meg kell rendezni, a lovak formájának el kell érnie a bizottság által megadott minimálértéket három egymást követő évben, nem szabad egy ló indulását megakadályozni a túl jó teljesítménye miatt és az indulóknak nevezési díjat kell fizetniük.

Pécsi István szerint a Kincsem Díj már nagyon közel áll a Listed kategóriához, díjazásában már mindenképpen, és 2019-ben már minőségében is elérte az elvárásokat.

Kincsem Park2019 20 4

Életpályamodell a lóversenyben

A Kincsem Parkban 2019-ben bevezették az úgynevezett életpályamodellt is, amely a trénereket, a zsokékat, a hajtókat és a lovászokat is komoly teljesítményarányos díjazásban részesíti. Ez egyben versenydíj emelést is jelentett, amiből az említett szakemberek profitáltak, ezt pedig a tervek szerint 2020-ban további 5 százalékkal emelik majd.

Kincsem Park2019 20 7

Forrás: Kincsem Park
Fotó: Kincsem Park

Kapcsolódó cikkek
Kommentek