Kisbér nyomában Párizsban

Kisber Nyomaban Kiemelt

Minden évben július 14-én, a franciák nemzeti ünnepén futják le Longchamp-ban a Grand Prix de Paris-t, amelyet Kisbér, az egyetlen Epsom Derby-t nyert, magyar tenyésztésű és tulajdonú angol telivér is elhódított 1876-ban. Idén, a 150. Párizsi Nagydíjban Kew Gardens, az ír Coolmore birodalom lova győzött.

Először indították az újjáépített és az idén áprilisban átadott Longchamp-i lóversenypályán a Grand Prix de Paris-t, azaz a Párizsi Nagydíjat. A kizárólag hároméveseknek fenntartott, 2400 méteres versenyt először 1863-ban írták ki és idén 150. alkalommal (néhány évben nem futották) rendezték meg. Hajdanán ez volt az első olyan nagyverseny Franciaországban, amelyen külföldi telivérek is elindulhattak.

Fobejarat
A Longchamp-i lóversenypálya főbejárata

A díj célja jelenleg, hogy a Derby-évjáratnak lehetőséget nyújtson az október eleji Arc De Triomphe-ra való felkészülésre, hiszen azt ugyanott és ugyanarra a távra (2400 méterre) tartják október elején. Emellett a versenyszervező France Galop 2005 óta a francia hármas korona harmadik ágának (nálunk ez a St. Leger októberben) nevezte ki, azonban azóta még egyetlen lónak sem sikerült a hármas koronát elnyernie.

Az egyetlen magyar győztes

A magyar lóversenysport számára különösen Kisbér miatt érdekes a verseny, hiszen az Epsom Derby-t nyert mén az egyetlen magyar tenyésztésű és tulajdonú telivér, akinek valaha (1876-ban) sikerült győzedelmeskednie itt. Az aktuális mezőnyöket és tulajdonosokat látva ez ma már hihetetlen és jóformán elérhetetlen eredménynek tűnik.

Idén mindössze hat telivér állt starthoz a 2001-óta a Juddmont Farms által szponzorált és idén 600 ezer euró (196 millió forint) összdíjazású díjban. Az Angliában, Írországban és az USÁ-ban működő tenyésztő és futtató vállalkozás a szaudi Khalid Abdullah tulajdonában áll, aki már hosszú évtizedek óta a nemzetközi lóversenysport meghatározó alakja. Az elmúlt években a világ legmagasabbra rangsorolt lovai közül náluk született, vagy futott a színeikben a fantasztikus, veretlen Frankel, az Észak-Amerikában és Dubaiban sikert sikere halmozott Arrogate, illetve tavaly a világ legjobb középtávú kancája, Enable is.

Aga Khan
Aga Khan lovai készülnek

Újabb O’Brian győzelem

Ebben az évben a franciák nemcsak a kis mezőnyt vették tudomásul egy kicsit csalódottan, hanem azt is, hogy az indulók között mindössze két franciát találtak. Közülük a legutóbb Group 3-as győzelmet szerzett Neufbosc tűnt esélyesebbnek, akinek két Aidan O’Brian idomítással (Kew Gardens és a vezetőlónak szánt Nelson), az idei Epsom Derby második helyezettjével (Dee Ex Bee), valamint egy, Aidan fiának, Joseph O’Briannek a tréningjében álló ménnel, Downdrafttal kellett felvennie a versenyt.

A győzelem kisebb küzdelem után Kew Gardenshez került, aki ezzel megszerezte élete első Group 1-es trófeáját. A lovon a világ egyik legjobb lovasa, Ryan Moore ült, illetve a nyerő a világ egyik legsikeresebb fedezőménjét, Galileot mondhatja apjának.

Befuto
Kew Gardens a befutóban

A franciáknak, nevezetesen Neufboscnak, így meg kellett elégedniük a második hellyel, illetve a sorozatban harmadik Group 1-es versenyét futott Dee Ex Beenak pedig a dobogó harmadik fokával.

A többi érdekesség

A versenynap emellett számos érdekességgel szolgált még. Az egyik a két veretlen telivér legenda, Frankel, illetve Zarkava lányának, Zarkamiyának a futása számított. A hároméves kanca egy 2400 méteres Listed versenyben mutatta meg, hogy annak ellenére, hogy a trénerének voltak fenntartásai vele szemben, mégiscsak örökölt valamit a szüleitől, mert lélegzetelállító stílusban nyert.

Zarkamiya
Zarkamiya győzelme

A versenyek mellett külön érdekességet jelentett maga a lóversenypálya is, amelyet mintegy két évig tartó újjáépítés után nyitottak meg idén tavasszal. Longchamp a franciák legjelentősebb és a legnagyobb versenyeinek - kivéve a Prix du Jockey Clubot, azaz a francia Derby-t és a Prix de Diane-t, vagyis a francia Kancadíjat - helyet adó lóversenypálya.

Uj Jartato
Az új jártató a Longchamp-i lóversenypályán

A beruházás és az ezzel járó 140 millió eurós (45 milliárd forint) költség, illetve a hozzá kapcsolódó hitelfelvétel számos vitát kavart. Az áprilisi átadás óta azonban a többség egyre inkább kezdi megszokni és megszeretni a pályát, habár az újratelepített futófelülettel több gond akadt.

A 2018-as Grand Prix de Paris képekben

Kapcsolódó cikkek
Kommentek