Kis ló hatalmas szívvel: Tiger Roll nyerte a Grand Nationalt

Grandnational2018 1

Kilenc perc folyamatos izgalom, 30 hatalmas akadály a majdnem 7 kilométeres pályán, 38 induló, és több tízezres tömeg a tribünön. Ezzel együtt öröm, bánat, csalódás és örök dicsőség. Ez a Grand National, a világ egyik legnehezebb ugróversenye, amelyet idén április 14-én futottak. 

A zsokék többsége akár ingyen is lovagolna ebben az először 1839-ben megrendezett versenyben annak ellenére, hogy a brit szigetország legnehezebb, embert és lovat egyaránt próbára tévő futama. A győzelem azonban semmihez sem fogható dicsőséget jelent. Ezt a tiszteletet és csodálatot jól mutatja, ahogy az idei győztest (és a harmadik helyezett istállótársat) fogadták az otthonukban:

Idén csaknem a maximális létszámmal, 38 lóval vágott neki a mezőny a Liverpool melletti Aintree lóversenypályán a 6907 métere hosszú Grand Nationalnek. A hétéves és idősebb lovaknak kiírt, kétkörös futamban összesen 16 akadályt állítottak fel, amelyek közül kettőt a második körben már nem ugranak, így jön ki a 30-as szám. Az akadályok magassága 137 és 168 centiméter között változik, azaz meglehetősen magasak. 

Idén a célba mindössze 12-en értek be, azonban szerencsére a többiek is egészségesek, ami az egyik legfontosabb szempont nemcsak a szurkolók, hanem a rendezők számára is. A 2018-as díj különlegességének számít, hogy a győzelem végül csak az utolsó métereken dőlt el, miután az első két lovat a célban kevesebb, mint egy fejhossz választotta el egymástól.

Grandnational2018

Íme a verseny teljes hosszában: 

A trófea és a legmagasabb díjazású angol ugróversenyért járó 500.000 fontos (179 millió forint) első díj a nyolcéves Tiger Rollhoz került, aki azzal keltett feltűnést, hogy a legkisebb méretű ló volt a mezőnyben. Authorized fiát az ír Gordon Elliot tréner készítette, és a mezőny legidősebb zsokéja, a 38 éves Davy Russell lovagolta. A lovas pályafutása során már a 14. alkalommal állt starthoz ebben a versenyben és először sikerült nyernie. Russell a győzelmét Pat Smullennek, a sokszoros ír sampion síklovasnak ajánlotta, akit néhány hete diagnosztizáltak rákkal. 

A ló tulajdonosa Michael O’Leary, az Ryanair légitársaság vezérigazgatója, aki már két évvel ezelőtt is hazavihette az első díjat.

A versenyt egyébként ebben az évben ír dominancia jellemezte, hiszen a második helyet a másik nagy ír ugróistállót irányító Willie Mullins idomítottja, Pleasant Company, a harmadikat pedig a győztes Tiger Roll istállótársa, Bless The Wings szerezte meg, és a további helyezettek között is találni lovakat Írországból. 

A győztes kis mérete ellenére nem számított esélytelennek, hiszen egyebek között olyan győzelmeket is magáénak mondhatott, mint a Group 1-es Triumph Hurdle de Cheltenhamben. Tiger Roll eredetileg síkon kezdte volna a pályafutását sejk Mohammed istállójában, azonban végül nem sikerült starthoz állnia ebben a szakágban. A dubaji uralkodó istállója háromévesen meg is vált tőle 10.000 fontért, és egy kisebb ugróistállóba került, ahol élete első gátversenyét meg is nyerte. Nem sokkal később ez a tréner már 80.000 fontért adta tovább jelenlegi idomárjának, Gordon Elliotnak, illetve Micheal O'Leary (Gigginstown House Stud néven futtat) tulajdonosnak, akik a vétellel életük egyik legjobb vásárát csinálták. 

Fotó: Aintree Racecourse

Kommentek