Turf Gala: magyar telivérnek nem termett idén babér

Turfgala Kiemelt

Az idei pozsonyi Turf Gala nézői cseh futtatói és francia tenyésztői hegemóniának lehettek szemtanúi. A házigazdák becsületét Zoriana, a tavalyi Derby-nyerő védte meg a Szlovák Nagydíjban aratott győzelmével. A magyar küldöttségnek egy szoros negyedik és ötödik hellyel kellett megelégednie Báthory és Rezeda révén.

Idén talán kicsit csalódottan indultak útnak a magyar lóversenyszurkolók a 30. Turf Gálára, mivel a közép-európai régió egyik legjelentősebb versenynapján az öt nagy versenyre mindössze két magyar telivért neveztek. Ez azt jelzi, hogy jelenleg sajnos kevés az olyan jó magyar ló, amely fel tudná venni a versenyt a legjobb cseh, szlovák, osztrák, esetként a volt Jugoszlávia utódállamaiból érkező telivérekkel. 

Azt eddig is tudtuk, hogy a régió legerősebb, legnagyobb lóállománnyal és legtöbb versenypályával működő versenyüzeme a cseh. Mellettük még a lengyel lóverseny is nagy létszámmal működik, azonban az elmúlt években a pozsonyi Turf Gálára a jelentősebb távolság miatt csak elvétve érkeztek lengyel lovak. 

A nap első nagy versenyében, a hároméves kancáknak kiírt 1800 méteres, 13.000 euró (4,1 millió forint) összdíjazású Cena Arvyban már szurkolhattunk magyar telivérnek: a Farádi Istálló Rezedájának. A francia születésű kanca a nyolc induló közül végül az ötödik helyen, mintegy 10 hosszal a nyerőtől ért célba éppen a magyar tenyésztésű, de szlovák színekben versenyző Jubileum mögött. A győzelmet a cseh tenyésztésű, tulajdonú és tréningezésű Slyvka szerezte meg, aki idén már a harmadik győzelménél jár.

Turfgala2018 Kanca Slyvka

Ezután a hasonló távra és díjazással, azonban négyéves és idősebb lovaknak kiírt Cena Scottish Rifla következett, amelyben a verseny története alatt a magyar lovak a legtöbb sikert érték el. Ezúttal viszont magyar telivér nélkül startolt el a díj. A mezőnyben a jó cseh lovak mellett ott találtuk még Connort, a tavalyi Starohájske Kritérium nyerőjét, valamint Moreent, a 2017-es Ceny Arvy győztesét is. Az elsőség ezúttal a cseh Vaclav Luka tréningjében álló és a nagyon erős francia lóversenyüzemben is már két győzelmet szerzett, francia tenyésztésű Donuts Reyorhoz került, illetve a többi dobogós hely is cseh tréningben álló telivérekhez került.

Scottishrifla Befuto
A Cena Scottish Rifla befutója

A nap harmadik versenye a magyar Alagi Díjnak megfelelő, a Derby főpróbájának számító, 2000 méteres Starohájske Kritérium volt 13.000 eurós összdíjazás mellett. Ezt a futamot is magyar résztvevő nélkül indították el. A versenyben nagyjából az előző futamhoz hasonló eredmény született, hiszen az első három helyet ezúttal is cseh tréningben álló telivér szerezte meg, illetve a győztes lovat szintén Franciaországban tenyésztették. Az azonban érdekességnek számított, hogy a győztes Thisisthekey-t hölgy zsoké, Ingrid Janackova Koplikova lovagolta és eddig még egyetlen női lovasnak sem sikerült megnyernie ezt a versenyt. A hölgy azonban jól ismert a régióban, hiszen egy igazi lovascsalád tagja, ugyanis lovának trénere Zdeno Koplik, a legidősebb bátyja, illetve két másik fiútestvére is sikeres zsoké.

Starohajskekriterium Gyoztes

A negyedik nagyversenyben végre ismét volt kiért izgulni. Az 1200 méteres 29.000 euróval (9,2 millió forinttal) díjazott sprintversenyben ugyanis a tavalyi második helyezett, Báthory is starthoz állt. Az ötéves telivér sajnos az év második felében ínsérülést szenvedet, így jó néhány hónapot kihagyni kényszerült. Ez azonban nem igazán látszott a mostani teljesítményén, mert szokásához híven jó startot vett és pillanatok alatt az élre állt. Az utolsó 150 méterig úgy tűnt, hogy akár a győzelemre is esélyes, azonban a végén hárman is megtámadták és kis különbséggel, de megelőzték. Az első három helyen pedig megismétlődtek az eddigiek: cseh lovak, francia tenyésztésű és francia tréningből megvásárolt győztessel. 

Turfgala2018 Bathory
Báthory (narancssárga dressz) sokáig nyerőnek látszott

A nap legmagasabb, 30.000 euró (9,5 millió forint) díjazású futamával, a 4 éves és idősebb lovaknak 2400 méteres távra kiírt Szlovák Nagydíjjal zárult a nagy versenyek sora. A házigazdák végre elégedettek lehettek a befutási sorrenddel, mivel a múlt évi Szlovák Derby nyerője, a szürke kanca, Zoriana otthon tartotta a díjat, ráadásul a két utána következő hely is a szlovák futtatókhoz került a tavalyi Kincsem Díj-nyerő Oriental Sky és az egykori Imperiál Díjban győztes Portorikos révén. 

Turfgala2018 Zoriana
Az élen: Zoriana

Fotó: Vonczem Gabriella

Kommentek