Európai meglepetés a Saudi Cupban

Saudi Cup og

A világ legmagasabb díjazású galopp versenyében, a 20 millió dollár összdíjazású Saudi Cupban az angol tréningben álló és tavaly Francia Derbyt nyert Mishriff győzött. A homokspecialista amerikai lovaknak kedvező versenyben nagy meglepetést okozott az eddig gyeppályákon eredményes, európai ló sikere.

Ki az a Mishriff? Bizony néztek egymásra csodálkozva az amerikai lóversenyszakemberek a mén győzelme után, hiszen ők igazán jó lovakat és lovasokat hoztak el a versenyre, amelyet tavaly, a nyitó évben egyértelműen ők uraltak. A február 21-én megrendezett, 20 millió dollár (5,9 milliárd forint) összdíjazású futamban a győztes ló tulajdonosa 10 millió dollárt vihet haza, míg a díjazás fennmaradó részét a második és tízedik helyezett ló között osztották szét. A verseny kiírása, vagyis a homokfelület, valamint az 1800 méteres táv is egyértelműen az amerikai kontinensről érkező lovaknak kedvez, hiszen egyrészt ott döntően homokfelületen és a legnagyobb versenyekben is gyakran erre a távra futnak a lovak. Ami viszont nem kedvezett nekik és egy ennél hosszabb távon is eredményes, európai telivér számára döntötte el a győzelem kérdését, az az, hogy a rijádi pályán a befutóegyenes hosszabb, mint, amihez az amerikai lovak szoktak és ezért sikerült Mishriff-nek az utolsó 100 méteren lehajráznia az elsőszámú favoritot, az amerikai Charlatant, valamint a helyiek Great Scotját, illetve a Pegasus Cup idei győztesét, Knocks Got – nyilatkozta John Gosden, a nyerő trénere.

A nyerő és a nemzetközi csapat

Mishriff annak ellenére, hogy Amerikában nem is hallottak róla, természetesen nem véletlenül került a versenybe, hiszen a szaúdi uralkodó családhoz tartozó és az ország külügyminisztereként tevékenykedő Prince Faisal saját tenyésztésű lováról van szó, aki nemrég elhunyt barátjáról nevezte el a Make Belive apaságú mént. Az uralkodó és más főúri családok tagjai pedig kötelességüknek tarják, hogy támogassák a saját országuk lóversenyzését, illetve természetesen arra is vágynak, hogy otthon, a saját családjuk és ismerőseik előtt nyerjenek nagyversenyt. A tulajdonos tavaly is hasonlóan tett és más lovai mellett 2020-ban is indította már ezen a pályán Mishriffet, igaz, akkor még a Saudi Derbyben.

Az idén már négyéves telivér Anglia első számú trénerénél, John Gosdennél készült, aki fiatal korában évekig Kaliforniában idomított, így pontosan tudja, hogy milyen lovak alkalmasak a homok pályára, és hogyan kell felkészteni, illetve milyen taktikával kell elindítani őket.

A győztes nyergében a mindössze 21 éves David Egan ült, aki amellett, hogy Prince Faisal istállózsokéja, élete legnagyobb sikerét érte el. A fiatal ír lovasnak volt honnan örökölnie a tehetségét, hiszen édesapja, John Egan is nagyon sikeres zsoké. Már csak a szerencse hiányzott ahhoz, hogy igazából befusson, hiszen tavaly sérülés miatt nem ülhetett Mishriffen, amikor a ló Chantillyban megnyerte a Prix Du Jockey Clubot, azaz a Francia Derbyt.

És, hogy milyen is átélni egy ilyen versenyt, hogyan működik a felkészülés, és az ünneplés, arról itt látható egy összeállítás:

A szaúdi meeting

A Saudi Cup meetingje természetesen nem csak egy egyfutamos esemény, hanem egy kétnapos sportesemény, amikor a világ neves lovasainak részvételével Zsoké Kupát, illetve nyolc-nyolc egyéb futamot rendeznek is. Az első napon futamonként 400 ezer dolláros díjazás mellett, míg a fő napon már egy és húszmillió dollár közötti díjazásért futnak a lovak. A Saudi Cup nemcsak a világ legmagasabb díjazású versenye, hanem az év második jelentős, nemzetközi lóverseny-sporteseménye, amelyet egy hónappal a január végi, amerikai Pegasus World Cup után, illetve a március végi Dubai World Cup előtt rendeznek meg, majd áprilisban megkezdődik az európai gyepszezon.

A jó imázs kedvéért

A Saudi Cupot tehát tavaly rendezték meg először az arab világ egyik meghatározó államában. Az emberi jogi szempontból jelentős ellenérzéseket keltő ország az ún. soft power egyik eszközével, nagy presztízsű sportesemények megrendezésével szeretne javítani a nem túl fényes országimázsán, illetve elterelni a figyelmet a felettébb kínos emberi jogi ügyekről. Szaúd-Arábia 2016-tól kezdett el nagy sporteseményeket szervezni, a két Öböl-menti éllovashoz, az Egyesült Arab Emírségekhez és Katarhoz hasonlóan, akik már évtizedek óta hatalmas összegeket ölnek jelentős sportrendezvényekbe, köztük a lóversenybe is.

Forrás: Jockey Club of Saudi Arabia

Kapcsolódó cikk
Kommentek