Stanislav Georgiev lett a legjobb zsoké és tréner is 2020-ban

Cirfandli S Georgiev

A tavaly december legvégig tartó galopp versenyszezon után egyértelművé vált, hogy az év a bolgár születésű, de mintegy 15 éve Magyarországon lovagló Stanislav Georgievről szólt, hiszen mind az idomároknál, mind a síklovasoknál ő szerezte meg a bajnoki címet. Az ugrólovasoknál Benkő Ádám, az utánpótászsokéknál Mocsika Vivien, az amatőrökél Farkas Dorottya győzött.

Az elmúlt öt évben senkinek sem sikerült több győzelmet szereznie a lovasok közül, mint Stanislav Georgievnek, így azóta folyamatosan övé a zsokésampioni cím a Kincsem Parkban. Az elmúlt években előfordult, hogy nagyon megközelítették, idén azonban ez senkinek nem sikerült. A Kincsem Parkban először 2006-ban szállt nyeregbe és most, 14 évvel később, - 2010, 2012, 2013, 2016-2019 után – már a kilencedik magyar bajnoki címét nyerte. Ezúttal elsősorban a saját idomításában álló lovai segítették hozzá ehhez, így elsősorban az Év Lova címet elnyert, Dióspusztán tenyészett és az állami ménes színeiben futatott Cirfandli (a borítóképen), akivel három versenyt nyert. Rajta kívül a klasszis sprinterré érett hároméves Vain Hope, illetve az istálló egyik legmegbízhatóbb tagja, Morita Menantie, a szintén hároméves Calabrese és War Master is három-három győzelemhez juttatta, míg a Galopp Ligát nyert Golden Sea-vel két rangos elsőséget szerzett.

A zsokésampionátusban mögötte ketten is 22 nyeréssel állnak, azonban ifj. Kozma István több második helyezésének köszönhetően végül megszerezte a második pozíciót az utánpólás-sampioni címmel vigasztalódó Mocsinka Vivien előtt. Mindkét lovas Kovács-Bakos Szilvia istállóját erősíti. Ifj. Kozma István 2014 óta a legjobb évét tudhatja maga mögött, amit tehetségén és több mint 20 éves rutinján kívül két dolognak köszönhet: nagy és eredményes lovakat készítő istállónak lovagol, illetve kevés az igazán „veszélyes” trónkövetelő a magyar zsokék között.

A zsokéknál tehát Mocsinka Vivien végzett a ranglista harmadik helyén, amivel egyidejűleg megszerezte az utánpótláslovasok között a sampioni címet is. Ezt 2020-ban utoljára nyerhette el, mivel tavaly év közben megnyerte a 40. versenyét, amivel utánpótlás lovasból zsokévá lépett elő. A versenyben 2013 óta lovagló hölgynek kétségtelenül a tavalyi bizonyult a legjobb évének, hiszen még soha ennyit nem lovagolt, amihez a legtöbb győzelem is társult. Tavaly már nagyversenyekben is fontos feladatokat bíztak rá, így Charlie Firpo lovaglását a Batthyány-Hunyady Díjban, amit győzelemre is tudtak váltani. A másik fontos elsőségét a Lovaregyleti Díjban szerezte Amazing Allegra nyergében. A legtöbb, azaz négy sikert Qngfu Pandával érték el.

Legjobblovasok2020

Az ugró- és amatőrlovasok

2020-ban összesen hat – minden hónapban egy - gátversenyt rendeztek a Kincsem Parkban, amelyek közül kettőt Benkő Ádám nyert meg a mezőnyből kiemelkedő, azonban az év második felére lesérült High Spec-kel. A 2012 óta versenyző zsoké igazi lovascsaládból származik, hiszen édesapja, Benkő Pál szintén ugrólovasként, nagybátyja, Benkő Lajos pedig síklovasként versenyzett, míg édesanyja munkalovasként dolgozott évekig.

Benko Adam Hi Spec
Benkő Ádám és High Spec
Ugrolovasok

Az amatőröknél is új bajnokot avattak a mindössze 17 éves Farkas Dorottya személyében. Idén összesen kilenc amatőrversenyt írt ki a versenyszervező, amelyből a magyar lovas és az osztrák Hana Jurankova is kettőt nyert, azonban Dorottya emellett több helyezést is szerzett, így kerülhetett hozzá a sampioni cím. Jelenleg Csupor Ferenc idomár istállóját erősíti. A második helyezett osztrák amatőr nála jóval nagyobb, nemzetközi rutinnal is, rendelkezik. A harmadik hely a szintén rutinos Dickinson Judithoz került, aki a lovaglás mellett a magyar amatőr egyesület elnöki feladatait is ellátja.

Amatorlovasok2020
Farkas Dorottya amatorchamp
Farkas Dorottya, az amatőr sampion

Új idomársampion

Az idomároknál szoros küzdelemben dőlt el a sampionátus sorsa, azonban végül Stanislav Georgiev második idomári évében első alkalommal meg tudta szerezni a bajnoki címet. Az istálló legtöbb pénzdíjat keresett lova – az idomároknál ez alapján számítják a rangsort a lovasokkal ellentétben – Golden Sea volt 7,5 millió forintos keresettel. Őt nem sokkal lemaradva Cirfandli követte 7,1 millió forinttal, majd Morita Menatie következett 5,6 millió forinttal. Utánuk viszont már a háromévesek kerestek a legtöbbet, így Vain Hope, Antilopa és Calabrese.

A tavaly a legnagyobb istállót irányított Kovács-Bakos Szilvia mindössze 1,2 millió forinttal szorult a második helyre. Ez az istálló is több nagyon eredményes telivérrel büszkélkedhet, akik közül három hároméves, a St. Legert nyert Aurora Amica, Charlie Firpo és Simply The Best emelkedett ki. Rajtuk kívül a tavaly már nyolcéves Báthory, valamint Amazing Allegra és Sagana is az istálló húzólovai közé tartozott.

A legutóbbi sampion tréner, Maronka Gábor eléggé lemaradva a harmadik helyet szerezte meg 2020-ban annak ellenére, hogy az év legmagasabb díjazású versenyét, a Magyar Derbyt a nála álló Faust nyerte. Az istállója többi eredményes lova Centa, Dante’s Peak és Crushing Power voltak, akiknek a szokásos külföldi versenyeik egy részéről le kellett mondaniuk a vírushelyzet miatt.

Idomar2020
S Georgiev Golden Sea
Stanislav Georgiev és Golden Sea

Fotó: Gabriella Vonczem Photography

Kapcsolódó cikkek
Kommentek