A galoppon hazai, az ügetőn nemzetközi sikerekkel zárult a lóversenyünnep

Estifeny Kiemelt

Ismét izgalmas futamokat tartogatott a VIII. Nemzetközi Lóverseny & Food Truck Show úgy az ügető, mint a galopp rajongói számára a Kincsem Parkban. A galoppon a hazai közönség örömére a magyar telivérek vitték a prímet.

Magyar sikerek a galoppon

A nemzetközi Kincsem Díjban a Magyar Derby győztese, Esti fény (a borítóképen) hatalmasat futott Nagy Tamással és pályafutása legnagyobb sikerét aratta a nemzetközi mezőnyt verve. Győzelmének értékét növeli, hogy hároméves telivér több mint egy évtizede nem nyerte meg ezt a rangos versenyt.

„Az első három hely valamelyikére vártam, bármelyiknek örültem volna, de az előző futása alapján a győzelmét sem tartottam kizártnak” – mondta a győztes ló trénere, Zala Csaba.

És hogy mi vár még a három nagydíjat megnyerő és a Nemzeti Galopp Ligában is előkelő helyen álló Esti fényre az idei szezonban? „Terveim szerint idén még fut a Magyar St. Legerben október 7-én vasárnap. Ezt követően pihenőre küldjük. A 2019-es szezonban szeretném az itthon nagydíjakban elindítani, de tervezünk külföldi versenyeket is” – mondta el Zala Csaba

Az 1000 méteres Tattersalls – Overdose Díjban a top favorit a veretlen Tour To Paris és Jaroslav Línek győzött, így megvan a pályafutása nyolcadik sikere.

„Tour To Paris tavaly nyár óta talpon van és azóta veretlen, így elég nagy volt a nyomás. Egy veretlen lónál ez mindig így van, Overdose-nál már megtanultam. Ilyen esetben mindenki győzelmet vár, bármilyen más eredmény csalódás.

Pici félelmem volt a táv miatt is, hiszen hiába rendkívül gyors ló Tour To Paris, ezer méter nagyon rövid táv. Egy rossz start vagy egy pici kihagyás pedig végzetes lehetett volna. Tour To Paris-nak kell 400-500 méter ahhoz, hogy felgyorsuljon. A szélsőségesen rövid táv ellenére szerencsére ezt a feladatot is megoldotta. Ha hosszabb a verseny, akkor biztos vagyok benne, hogy ismét 10-12 hosszal veri a mezőnyt” – mondta Tour To Paris idomárja, Ribárszki Sándor.

A magyar galopp legújabb csillagát rendkívüli teljesítménye miatt sokan emlegetik az új Overdose-ként. „Küllemben és felépítésben eltérnek, hiszen Overdose egy kisebb termetű mén volt, Tour To Paris pedig nagy és robosztus. Overdose maximum 1400 méteren futott, igazi sprinter volt, Tour To Paris 1600 méteren is győzött már. Versenyben Overdose azonnal lábra kapott és csak pörgött és pörgött végig a futamban, Tour To Paris pedig egy kis felfutási idő után kapcsol igazán rá. Jellemre Tour To Paris sokkal nyugodtabb, viszont mindkét lóban ott van a hatalmas szív, a győzni akarás, ami az igazi versenyló sajátja” – mondja Ribárszki Sándor.

Egyelőre még nyitott kérdés, hogy Tour To Paris hol és mikor fut legközelebb: „Többféle forgatókönyv van, amire majd a legvégső szót a ló állapota fogja megadni. Az első, hogy idén már nem fut többet, amit kellett és amit lehetett megnyert. Több mint egy éve talpon van, még csak hároméves, jövőre is lesznek versenyek. De lehet, hogy októberben a Kállai Pál Emlékversenyben fut a kedvező 1400 méteres távon. Sőt, az sem kizárt, hogy külföldön fogjuk kipróbálni.”

Az Aperianov Zakariás Emlékverseny – Imperiál Díjban a három favorit volt a főszereplő, Capitaine Fregate és ifj. Fejes Lajos a legjobbkor volt elöl a célban Silent Blessing és Bíborhajnal előtt.

Tourtoparis
Tour To Paris

Dán győzelem az ügető Európa-bajnokságban

Ami sikerült vasárnap a galoppon, az nem jött össze szombaton az ügetőn a hazai versenyzőknek. A FEGAT Férfi Amatőr Európa-bajnokságban szoros eredmény született, a legtöbb pontot a dán Christian Nissen nyerte svéd és osztrák riválisai előtt.

A legrangosabb sprintfutamban, a Gr-III-as Marschall József Emlékversenyben a német Azimut győzött Jozef Franzl idomárral 13,1-es versenyrekordban. A legjobb magyar Timoteo a hatodik helyen végzett.

A 104. Hungária Díjban a veretlen szlovén ügető, Eros Josselyn győzött Joze Sagajjal 16:0-as kilométer átlagot ügetve, ami szintén versenyrekord. A legjobb magyar Zeal Di Girifalco nagyon jó versenyt futva második lett.

180909Ugeto

Forrás és fotó:

https://kincsempark.hu

Kapcsolódó cikkek
Kommentek