Hazánk legeredményesebb női zsokéja kihagyja a Derbyt

Sutakcsenge1200

Legjobb női lovasunk, a tavalyi ranglista második helyezettje, Suták Csenge a közelmúltban 100. hazai győzelmét aratta a Bábolnai Díjban, ezzel nem csak komoly mérföldkőhöz ért, hanem megdöntötte Németh Ildikó sokáig megdönthetetlennek hitt rekordját. A vezetést mégis át tudta venni a ranglistán, hiszen tavaly Varsóban is nyert, így győzelmeinek a száma már 101. Ez a szám azonban biztosan nem fog nőni a következő hónapokban, mert Csenge kisbabát vár. A Derbyben nem fog lovagolni, de ott lesz a Derby Fesztivál első és harmadik napján, a Kincsem Parkban.

Repkednek rólad a hírek: megnyerted a 100. hazai versenyedet, a rangos Forbes Magazin beválasztotta a 30 legsikeresebb 30 év alatti elit klubjába, most pedig az a legfrissebb hír rólad, hogy gyermeked lesz. Gratulálunk mindegyikhez!

Suták Csenge: Valóban nagy volt most a pörgés körülöttem, amit persze cseppet sem bánok. Ilyen a profi zsokék élete: gyors, változatos és izgalmas. Hatalmas megtiszteltetés és öröm, hogy a magyar női lovasok mezőnyében én vagyok az első. Sosem gondoltam volna, hogy ez sikerülhet. Németh Ildikó nagy példakép minden magyar lovas lánynak. Az utat ő járta ki, az egy teljesen más világ volt, a 70-es, 80-as években nem kapott, nem kaphatott egy nő annyi lehetőséget, mint most. Azt se feledjük, hogy Németh Ildikó trénerként is úttörő volt a magyar galoppsportban. Idomárként sok szép sikert ért el, győzelmeinek a száma ezres nagyságrendű, ráadásul Sir Khan és Pierro a Magyar Derbyt is megnyerte neki. Szóval vannak még céljaim bőven, van hova fejlődni.

A Forbes Magazin listáján szerepelni hatalmas dolog, és komoly elismerése a munkámnak és a teljes lóversenysportnak. A sport megítélése a marketing munkának köszönhetően sokat változott pozitív irányban az elmúlt években. A Kincsem Parkban sok új arc jelent meg a fesztiválokon. Ez a díj – mert én ezt annak tartom – a teljes magyar lóversenysportnak szól.

Valóban, az elmúlt hetekben már nem lovagoltam, kisbabát várok. A 2017-es szezon után a 2018-as is fantasztikusan alakult, sorra nyertem a versenyeket, jól ment a lovaglás most pedig egy kis csöppségre kell már figyelnem, elérkezett életem leghosszabb versenye.

Sutakcsenge

Mesélj a kezdetekről! Mikor és hol ültél először lovon?

Suták Csenge: Lovas családba születtem, az istállónk a ház mellett van, így gyakorlatilag lóra születtem. Amint hazavittek a kórházból, édesapám Suták János galopp tréner lóra ültetett. A nővérem is lovagolt: a példa és a lehetőség adott volt, így utólag azt mondom, hogy a pályaválasztással nem nagyon kellett foglalkoznom.

Végiglovagoltad a gyerekkorodat, de ahhoz, hogy profi zsoké legyél, több kellett. Mikor tudatosodott ez benned?

Suták Csenge: Sokat lovagoltam gyerekként, majd – mint minden lovasnak – volt pár balesetem, ami elbizonytalanított. Volt olyan rövid időszak is, amikor nem igazán akartam visszaülni a nyeregbe. Persze a lovakhoz továbbra is lejártam, hiszen a családunk életének a részét képezik. Komolyabban 14-15 évesen kezdtem újra lovagolni. Ekkor már célirányosan zsokénak készültem, nagyon motivált nővérem, Vanda lovas sikere.

Mikor volt az első versenyed? Hogy emlékszel erre vissza?

Suták Csenge: 2008-ban debütáltam a Kincsem Parkban, Alexander nevű lovam nyergében és negyedik lettem. Azt kell erről a csodálatos angol telivérről tudni, hogy ő fiatal korában a pálya egyik leggyorsabb lova volt, majd megvásároltuk és nővérem megnyerte vele az első Nemzeti Vágtát. Sorsszerű, hogy én is vele debütáltam. Persze nagyon izgultam az első versenyem előtt, kicsit el is rontottam a lovaglását, miattam kaptunk ki.

Sok szép győzelem van a hátad mögött, melyik sikeredre vagy a legbüszkébb?

Suták Csenge: Szerencsére most már sok ilyen van. Kisebb versenyekben gyűjtöttem a tapasztalatot, 40 győzelem kell ahhoz, hogy a lovasból zsoké váljon. A Derby napon rendeznek egy rangos kétéves versenyt, a Patay Sándor Emlékversenyt, ezt saját tenyésztésű lovunkkal, Pirkadatkor kelővel nyertem még 2012-ben. Ez egy nagyon emlékezetes győzelem volt számomra, amely hatással volt karrierem alakulására. Az elmúlt években nagydíjakban is jól ment, nyertem már klasszikus versenyt is, My Luckkal a Nemzeti Díjat sikerült megnyerni sok más nagyverseny mellett, Messerschmitt nyergében pedig győztem a Magyar Kancadíjban és a tavalyi Derbyben második helyen értem célba. Ezek fantasztikus eredmények a számomra.

Hogyan élted meg a 100. győzelmedet?

Suták Csenge: Örültem neki, nagyon jó érzés volt, ráadásul nem számítottunk esélyesnek abban a futamban, így meglepetés volt a sikerünk Uccellinoval. Mindez a Bábolnai Díjban történt, amit mindig nagy rang megnyerni, ráadásul nagyon sokan voltak a Kincsem Parkban, ami remek dolog.

Sutakcsenge3

Idén összejöhetett volna a Derby siker?

Suták Csenge: Ezt nehéz így megmondani, kijelenteni meg pláne. Az idei hároméves évjárat nagyon kiegyenlítettnek tűnik. Tour to Paris az eddigi formák alapján kiemelkedik, de ő sprinter lónak tűnik, így nem indul a klasszikus futamban, ami azt jelenti, hogy az évjáratban egy teljesen új időszámítás kezdődött el. Ha van 5-6 esélyes ló, akkor az azt jelenti, hogy tudásban nagyon közel állnak ezek a lovak egymáshoz, nincsen egy kiemelkedő favorit. A táv ráadásul 2400 méter lesz, amire még nem futott senki. Ezeknek a bizonytalansági faktornak köszönhetően lesz izgalmas a Derby július 1-én vasárnap.

Hogyan készülsz a Derby hétvégére?

Suták Csenge: Nagyon nyugodtan (nevet). Megvan már a ruhám, a kalapom, kismamaként többet foglalkozhatok magammal. Nagyon várom a divatmustrát és a kalapszépségversenyt, mert úgy gondolom, hogy végre a magyar hölgyek is felfedezték maguknak ezt a szép sportot és itt az alkalom, hogy megmutassák a legszebb ruháikat.

Látod-e magadat a következő években? Mi lehet a következő nagy cél a versenypályán?

Suták Csenge: Idén már nem sok, októberre várjuk a babát. Természetesen szeretnék majd visszatérni, de hogy mikor, ezt most még nem lehet tudni. Több anyuka pályatársam van, így azt gondolom, hogy szülés után is vissza lehet térni a legjobbak közé. Azon leszek, hogy 2019-ben készen álljak a versenyzésre.

Fotó: Kincsem Park

Kapcsolódó cikkek
Kommentek